„Vytrvat v dobrém až do konce,“ říká Marie Zemánková

V září víkend v Karlově, v říjnu na Antariku, v listopadu zase v Karlově… A najednou rok 2021 končí a to je ideální chvíle na to, se ohlédnout. Zeptali jsme se Marie Zemánkové ze Školy zad, jak se podle ní letošní rok vydařil a co si slibuje od toho příštího.

 

Jaké byly letošní pobyty se Školou zad?

Všechny pobyty během podzimu proběhly a byly moc fajn. Byly plně obsazené a je znát, že lidé chtějí někam jet a mají o pobyty zájem. V tomto směru nás covid poznamenal – jsme hladoví někam vyjet, ale zároveň máme obavy, že něco neklapne. Ve chvíli, kdy se lidé odhodlají a vykročí z komfortní zóny, jsou rádi a zjistí, že můžou nabrat síly mimo své prostředí. A možná o to víc si to užívají.

Kolik bylo letos víkendových pobytů?

Celkem jsme měli v plánu 12 pobytů během roku, to znamená každý měcíc jeden. Z toho se jich odjela polovina. Myslím si, že na to, že byl tvrdý lockdown, je to hezké číslo. Na jaře se samozřejmě musely zrušit všechny 3 pobyty, ale vymysleli jsme náhradní termín jen pro lidi, kteří s námi na tom jaře jet nemohli, ale chtěli. A bylo to jako vždycky úžasné.

Co změnil další rok s koronavirem? Bolí lidi víc záda? 

Jsem ráda, že se lidé se nezapomněli hýbat. Ti, kteří opravdu chtěli, si to udrželi, i když je to všechny daleko těžší. Online lekce jsem nikdy dělat nechtěla a stojím si za tím. Lidi to nebaví. Mám pocit, že jsme zahlcení online světem, takže ještě si otvírat počítač kvůli cvičení, to ne. Jsme lidi a potřebujeme osobní kontakt.

A s tou bolestí zad – dobře víme, že existuje psychosomatické propojení mezi hlavou a zády. Žijeme v době, kdy nIkdo neví, co bude za týden a ta nejistota se promítá právě i do bolesti zad.

 
 


Vím, že je těžké teď něco plánovat, ale jak to vidíte s lednovým pobytem?

Lednový pobyt už je téměř obsazený a tak už jen čekám na rozhodnutí nového ministra. Nevím a nechci předvídat, co bude. V lednu mají být nové pokyny, jak se co bude vyhodnocovat a nám v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než čekat. Každopádně všechno je z mé strany připravené na 100 %.

Chystáte na rok 2022 nějakou novinku?

Pustily jsme se s cvičitelkou dětské jógy Šárkou Hlouškovou do celkem unikátního projektu a vymyslely jsme letní prázdninový pobyt pro (pra)rodiče a děti. Detaily ještě ladíme, ale už víme, že to bude od 15. do 19. srpna 2022 na Váňově statku v Dubovici na Vysočině.

Je to malebný statek, kde budeme mít dost soukromí a klidu na cvičení na čerstvém vzduchu, a když nebude počasí, jsou krásné prostory i uvnitř. Dospěláci si zacvičí se mnou a děti s vadným držením těla se naučí základy dětské jógy. A když zrovna nebudou cvičit, určitě se zabaví. Je tam hřiště, bazén a zvířátka, pro dospěláky lodičky, rybaření...

Také jsem se rozhodla udělat tři verze dárkových poukazů na víkendové i pětidenní pobyty. Mezi nimi je i ten prázdninový pobyt pro děti a rodiče nebo babičky a dědečky. Myslím, že by se to mohlo lidem líbit.

Na co těšíte? Co si přejete?

Přeju si, abych zvládla všechny věci, co mě čekají stejně dobře, jako jsem zvládla v roce 2021. Jsem s letošním rokem opravdu spokojená – ordinace klape dobře a i přes to všechno, co se děje, se povedlo uskutečnit polovinu pobytů. Navíc mám čas se věnovat vnukům.

Dáváte si předsevzetí?

Ráda říkám: „Vytrvalost v dobrém až do konce.“ A potřebovala bych zhubnout 4 kila, ale tím se nezabývám. :)

Děkujeme za rozhovor a doufáme, že se vám v příštím roce všechno podaří.


Lákají vás víkendové pobyty, nebo máte někoho blízkého, komu byste jeden z nich věnovali jako dárek? Podívejte se na nabídku dárkových poukazů a pobytů na rok 2022.




Mohlo by Vás zajímat