Psychika a bolesti zad

Na bolest analgetikum. Na úzkost antidepresivum. Na hlavu obklad. Na záda masáž. Na stres psychologa. Na tělo náplast. Na duši….



Naše tělo je, na rozdíl od nás, velice moudré. Bolest je často výstražný signál. Posloucháte ji? Nebo spolknete pilulku a jedete dál? Ať si to připouštíte nebo ne, tělo a duše jsou spojené nádoby. Když duše trpí, tělo strádá. Zamysleli jste se nad původcem svého trápení?

Za bolestí se často skrývá něco zcela jiného

Absolvovali jste veškerá vyšetření a kde nic tu nic. Terapie máte za sebou, ale:

  • hlava vás bolí dál…  Na co stále myslíte? Čeho máte plnou hlavu?
  • žáha nepřestává pálit … Co už vám definitivně leze krkem?
  • záda působí utrpení… Čeho už je moc? Co už nezvládáte?

A další sliby a úkoly, které jste si naložily na své tělo a nedokážete je pustit. Než poběžíte k lékaři, zamyslete se. Na jakou chybu vás tělo upozorňuje? S čím vaše hlava bojuje?

Pověz mi, jak žiješ a já uhodnu, co tě bolí

Psychosomatika. Obor, který se problémy duše a těla zabývá, se stává čím dál víc populární. Poprvé jsem o psychosomatice slyšela před několika lety z úst pana doktora Hnízdila. Popsal přesně to, s čím se setkávám ve své ordinaci. Hledání cesty k řešení problému pacienta mnohdy není o léku či léčebné metodě, ale o prozkoumání celkové životní situace.

Někdy lidé pochopí, že původcem je dlouhodobý stres. Řešení ale vidí jako prostou a jednorázovou změnu. Konstatují: “Já ty problémy se zády mám od nervů. Mám toho prostě moc. Vyřeším to a bude to dobré.”

Bohužel to tímto způsobem nefunguje. Nestačí si “dát voraz”. Nechat se namasírovat, týden ležet na pláži bez signálu a pak naskočit znovu do toho bláznivého kolotoče. Krize musí přinést změnu. Když vás bolí záda ze stresu, svaly jsou dlouhodobě ve zvýšeném napětí, mění se pohybové vzorce. Je nutné začít se svaly dlouhodobě pracovat, cvičit a hlavně - změnit životní rytmus.

 

Podívejte se na ochutnávku videotréninků

Prověřte si, co Škola zad dovede. Podívejte se na tři vybrané videotréninky a poté se rozhodněte, zda proškolíte kolegy online nebo se potkáme u vás v kanceláři. 

zjistit více

Místo naslouchání Ibalgin či pár panáků

Zaposlouchejte se... . Co vám šeptá vaše tělo? Nebo že by už na vás doslova řvalo? Věřte, že to jsou varovné signály a ty není radno ignorovat. Ještě máte čas něco změnit, dříve než na vás dolehne bolest a nemoc.

Napětí střídá napětí

Já mám stres. Ty máš stres. My máme stres. Oni mají stres. Všichni mají stres. Od dělníka po manažera ve velké firmě. Stala se někde chyba nebo to tak bylo vždy?

Stres ve středověku Stres dnes
Stres a napětí tu bylo od počátku lidstva. Nevěříte? Představte si hluboký středověk. Posel na koni doručuje zprávu do druhé říše. Cestou necestou, přes hluboké lesy, přes hory a doly. Stres! Ohrožován loupežníky a divokou zvěří. Stach! Bezpochyby riskuje svůj život.

Budíček před šestou. Rychlá nebo žádná snídaně. Zaměstnanec nejmenované firmy skládá děti do auta a rozváží je do vzdělávacích zařízení. Půlhodinka v koloně. Stres! Doběh na pracoviště za pět devět. V deset porada s prezentací, která se bůhvíproč zasekla. Stres! Oběd ve fast foodu (fast = rychle). Odpoledne hodnocení projektu investorem. Strach! Večer kolona. Stres!

A jak to bylo dál?
...a posel přijel šťastně do cíle. Napětí z nebezpečí opadlo. Posel hodoval, tancoval, jedl, pil a celé noci promiloval. ...a zaměstnanec přijel domů. Vyskládal nákup, napsal s dětmi úkoly, zaplatil hypotéku a sedl si k televizi, aby shlédl akční horor o ekonomické krizi.
Napětí vystřídalo uvolnění. Napětí vystřídalo napětí.

 

Principem zdravého života je střídání stavu napětí, stresu a uvolnění, relaxace. A v moderní době chybí právě to uvolnění, mnohdy radost, veselí a tancování.

Stres je v pořádku. Do určité míry

Stres vám zrychluje dech i tep, krevní tlak letí prudce nahoru, svaly se napínají … Stres vás připravuje na výkon, povzbuzuje vás a hecuje k lepším výsledkům. Potud je všechno v pořádku. Zádrhel nastává, pokud se stres stává vašim kamarádem - krade vám spánek, způsobuje bolesti všeho druhu. Nikdy nekončící scénáře obav, úzkostí, vzteku a frustrace nemají začátku ani konce. Právě přestal fungovat zdraví princip - napětí a uvolnění.

Něco s tím dělejte nebo se připravte na utrpení

Pokud se vy sami nerozhodnete přetnout kruh napětí - bolest - napětí, nikdy se z kolotoče zdravotních obtíží nedostanete.

Proč si:

  • nenaložíte jen tolik práce a povinností, kolik skutečně zvládnete,
  • nepojmenujete, co vás tolik stresuje,
  • nepromyslíte, jak se zachovat, když na vás stresová situace dopadne,
  • nedopřejete pravidelné ticho a pohodlí
  • pravidelně nevěnujete fyzické aktivitě?

Ve dvou se to lépe táhne

V dnešní době existují podpůrné skupiny s různým zaměřením. Lidé do nich zapojení mají něco společného. Sdílejí, motivují se, podporují se, radí si. Skupiny kojících matek, skupiny fanoušků sportu, podpůrné skupiny pro pečovatele, pro ty co rádi běhají...

Ve dvou se to prostě lépe táhne. Jednou hecujete vy a podruhé váš sparingpartner.

Staňme se partnery! Naskočte se mnou do nového životního režimu

Začněte krátkou ranní rozcvičkou nebo ucelenou cvičební jednotkou.

Nebo se nechte namotivovat a pusťte se do toho se svými kolegy v práci. Možností mám připraveno mnoho.

Programy školy zad

Ochutnávka

Ochutnávka Umění sedět 
90 minut u vás ve firmě

Proč a jak vzniká bolest | Prevence | Špatný sed | Nácvik správného sedu | Vstávání ze židle | Balanční míče | Test pohyblivosti
Cvičení
Kompenzace dlouhodobého sezení, prevence bolestí krční páteře a hlavy | Krátká cvičení jednotka pro denní použití

Prezetnace a letáčky se cvičením
Max. 16 pracovníků

11 900 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

Umění sedět

Ucelený program Školy zad 
Přímo u vás ve firmě

3 měsíční program
1 x 14 dní
Max. 16 pracovníků
Společný 45 minutový trénink
15 minut individuální konzultace
Praktický nácvik správných stereotypů
Cvičení
Max. 16 pracovníků

65 200 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

Online kurz

Online kurz Umění sedět
Neomezená kapacita

18 videí k bezbolestnému sedu
Anatomie bolestí zad
Princip ozubených kol
Bezpečný pracovní sektor
Praktický nácvik správného sedu. V kanceláři, doma i na cestách
Pomůcky pro dlouhodobé sezení
3 x cvičební jednotka

Podrobnosti zde

790 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Mohlo by Vás zajímat