Chcete spát jako Šípková Růženka? Pak udržujte svá záda ve formě

Chladné podzimní počasí už pomalu klepe na dveře a vy cítíte čím dál větší únavu? Nevěšte hlavu, je to naprosto přirozené. Energie, kterou jste nabrali na dovolené, už je ta tam a kratší dny a nenápadně sílící zima vám ubírá sil. Podzim a zima jsou měsíce, kdy ubývá slunečních paprsků, které tolik potřebujete pro nabití energie. Jeden z klíčových faktorů, které prospívají vašemu zdraví a imunitě, je spánek. Takový správně načasovaný „šlofíček“ vás dokáže vrátit zpět do sedla jedna dvě. Jak tedy správně spát, abyste netrpěli bolestmi zad a aby si vaše tělo po náročném dni zaslouženě odpočinulo? Abyste se, prostě a jednoduše, každé ráno cítili odpočatí a svěží…

 

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. Dlouhodobě špatný spánek se nechvalně odrazí na vašem fyzickém i psychickém zdraví. Chodit jako tělo bez duše, a to celý den, není nic příjemného. Takové dny jsme si zažili snad všichni. Pokud se ovšem každé ráno probouzíte „bez šťávy“, je něco špatně. Kvalita spánku totiž ovlivňuje nejen vaše zdraví, ale i délku vašeho života.



Bolesti zad s kvalitou spánku úzce souvisí. Během odpočinku byste měli tělo nechat regenerovat, a ne ho zablokovat. Jak si tedy odpočinout, abyste se ráno cítili čerství? Přináším vám pár rad. Příprava je totiž důležitější, než si myslíte:

 

  1. Postel by měla být o 20 až 30 centimetrů delší než délka vaší postavy, ideální šířka lůžka je pak 85 – 100 centimetrů.
  2. Matraci byste měli mít tak akorát – měla by být pevná, aby unesla tíhu vašeho znaveného těla, ale zároveň pružná, aby láskyplně kopírovala linii vaší páteře. Ne tvrdá, ne úplně měkká… Zkuste zlatou střední cestu.
  3. Polštář – jeden z nejdůležitějších prvků dobrého spánku. Pamatujte si, že polštář patří jen pod hlavu, ne až pod ramena! Funkce polštáře je jasná: má držet hlavu a krční páteř v prodloužení celé páteře. Tomu by měla odpovídat i jeho výška. Říkáte si, že ideální je spaní bez podpěry? Pak jste vedle jak ta jedle. Spaní bez polštáře není žádná výhra - hlava padá dolů a krční páteř je zalomená do bolestivé křivky L.
  4. Před spaním pořádně vyvětrejte. Nešetřete, nic to nestojí! Spánku totiž prospívá snížení teploty o 3 °C. V ložnici či dětském pokoji byste před spaním měli mít ideálně 17 – 18 °C.
  5. Důležitá je i spánková poloha. Podle fyzioterapeutů je nejvhodnější poloha na zádech. Dokáže totiž pomoci od bolesti zad i krční páteře a svaly i klouby jsou ideálně uvolněné. Pokud ovšem trpíte bolestí bederní části zad, nejvíce vám uleví poloha na břiše, při které dochází k vyrovnání tlaků v meziobratlových ploténkách páteře.
  6. Přemýšlíte nad tím, kolik hodin byste vlastně měli odpočinku věnovat? Podle odborníků je to 6-9 hodin. Takže záleží čistě na vás, co vám vyhovuje.

 

Jak vidíte, není to nic složitého. Stačí pořádná příprava a budete mít na růžích ustláno.

 

Vše potřebné máte, ale záda stále bolí?

 

Pak vám mohu doporučit jednoduché protahovací cviky. V pohodlí domova si tak protáhnete celou páteř a vaše záda se vám zdravím odmění. A pamatujte, že s pohybem roste i radost.

Doporučuji také suché teplo, které uvolňuje zvýšené svalové napětí. To bývá často zdrojem bolesti v pohybovém aparátu. Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří vlastní chalupu s kachlovými kamny nebo kamennou pecí s prostorem nahoře na spaní, využijte toho! Jen si připomeňte líného Honzu, jak mu za pecí bylo blaženě! Účinky suchého tepla působí na naše tělo blahodárně. Uvolňují svalové napětí, dech se stává plynulým a tichým, myšlenky se zklidňují, tělo i mysl jsou v rovnováze. Tohle je moment, kdy opravdu relaxujete, odpočíváte. A právě tehdy dochází k obnově a regeneraci vašich sil. A na to je tento sychravý podzimní čas jako dělaný. Tak zapalte svíčky, přiložte polínko a užijte si to!

 


Mohlo by Vás zajímat