Cvičení online x bolesti zad

„Škatule, škatule, hejbejte se!" vyhrkne hlas poblíž vás. Rozhlížíte se po místnosti a vybíráte si svůj cíl. Máte stažený žaludek a trochu strach, že na vás žádné místo nezbude. Rychle vystartujete k protější židli. S úlevou na ni dosedáte. Jste šťastní, že jste nezůstali stát. Zaplavuje vás blažený pocit vítězství. "Že jste ale museli sprintovat..." pousmějete se v duchu. Je vám tak osm a pohyb je vaší denní radostí. Teď otevřete oči. Jak se cítíte? Už vás začala představa pohybu bolet?



Pohyb je dle wikipedie základním projevem existence hmoty. U člověka mluvíme o lokomoci – schopnosti pohybu v prostoru pomocí svalové činnosti.

Pohyb sebou přináší celou řadu pozitiv:

  • redukuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév
  • snižuje krevní tlak
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • je to nejlepší prevence proti obezitě a diabetu II.typu
  • zabraňuje vzniku osteoporózy
  • má blahodárný vliv na psychiku, člověk se lépe vyrovnává se stresem a vyčerpáním zvyšuje tělesnou zdatnost, snižuje mortalitu

Dopřejte si kapku štěstí

Při pohybu se do těla vyplavují endorfiny = hormony štěstí. Stačí trochu svalové zátěže a po chvíli se cítíte blaženě. Máte skvělou náladu a přitom si nevybavujete žádnou konkrétní věc, která ji způsobila. To je krása, co? A není to zakázané? Samozřejmě, že ne. Endorfiny jsou často označovány jako jediná povolená a zdraví prospěšná droga. Opiát, který si prostě můžete dopřát.

Trénovaný jedinec dosáhne pocitu blaženosti v kratším čase a s menší námahou. U rekreačního sportovce působí endorfiny jako látky potlačující nepříjemnou bolest způsobenou zvýšenou námahou. Hladina endorfinů v těle roste již po deseti minutách cvičení.

Rytmické pohyby (například jízda na kole, plavání, posilování atp.) aktivují pravou hemisféru. Ta je zaměřena na duševní činnosti, sluchové vjemy, představivost, barvy, kreativitu. Levá hemisféra mozku, zodpovědná za logiku, jazyk, počítání, psaní či pojem o čase, v tuto chvíli odpočívá.

Dobrou náladu ničím nenahradíte

Jak si zajistit co největší přísun endorfinů? Můžete běhat, cvičit, milovat se, líbat, smát se, jíst dobré věci (ale jen trošku). To vše vám pomáhá mít se fajn.

Poznejte sílu pohybu

Pojďte si zacvičit. Zkuste online cvičení. Obsahuje nejen cviky na záda. Procivíčte si celé tělo. Na 10 dnů. A uvidíte, že už nepřestanete :-). Je to jednoduché. Začněte třeba od zítřka. Máte nějaké otázky? Zde jsou odpovědi alespoň na ty základní, na které se často ptáte.

  • Jak začít cvičit a co? Zkuste naši 8 minutovou cvičební jednotku.
  • Kdy mám cvičit? Ideální dobou na cvičení je ráno.
  • Kolikrát denně (jak často)? Stačí cvičit 1x denně, čím více ovšem, tím lépe.
  • Co si mám vzít na sebe? Pyžamo, tepláky, …. je jedno v čem cvičíte. Dobré je pořídit si vlastní podložku, která je jenom vaše a je uložena na jednom místě.
  • Jaké si mám koupit boty? Žádné. Cvičte naboso.
  • Bude to bolet? Každá práce trochu bolí, připravte se na to, že i cvičení zpočátku bude. Při dlouhodobém dávkování se však zbavíte té otravné bolesti zad, která vás denně mučí.
  • Zvládnu to? Zvládnete!!! Nejdůležitější je vytrvat. Vždy si řekněte – co je to 8 minut z celého dne?

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



7 důvodů proč se hýbat

  1. Lidé, kteří cvičí většinou dobře spí.
  2. Zvyšujete svou osolnost vůči stresu.
  3. Máte lepší paměť.
  4. Lépe se orientujete v prostoru.
  5. Máte vyšší sebevědomí.
  6. Cvičení zvyšuje sexuální apetit.
  7. Lépe zvládáte work-life balance – postavení hodnot je vnímáno zdravěji. Nefixujete se jen na honbu za prací.

Všechno se vším souvisí

Když více sportujete, lépe se vyspíte. → Když se lépe vyspíte, vaše tělo je odpočaté. → Když jste odpočatí, více se soustředíte na práci. → Když se více soustředíte na práci, jste výkonnější. → Když jste výkonnější, jste spokojení vy i váš zaměstnavatel. → Když jste spokojení v práci, přenášíte svou spokojenost i do rodinného života.

A co více můžete chtít, než být prostě SPOKOJENÍ a ZDRAVÍ?

Další témata blogu



Připojte se k nám

A sledujte, jak můžete zlepšovat své zdraví. Krůček po krůčku. Každý měsíc vás provedeme praktickým nácvikem a cvičebními jednotkami  Školy zad. 

zjistit více

Víkendová Škola zad

Užijte si víkendu plného zdravého pohybu. Cvičení Školy zad pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

zjistit více


Mohlo by Vás zajímat