Trápí vás bolest zad? Nevíte jak na ni? Pojďte cvičit!

Bolest zad dlouhodobě obsazuje přední příčky na žebříčku nejčastějších onemocnění. Příčin bolesti zad je spousta, od genetických dispozic, přes nevhodné pohybové vzorce, až po sedavé zaměstnání. Receptem na to, jak si užít život bez bolesti zad, je prevence. Například pravidelné cvičení a přiměřený pohyb.

Ze života...

Nedávno jsem mluvila s pacientem, kterého rozbolely z neznámé příčiny záda. Vyprávěl na to téma zajímavý rozhovor, který vedl se svojí ženou:

Žena: „Když tě bolí záda, tak si zacvič a protáhni se.” 

Muž: „Nemůžu cvičit, když mě to bolí… Bylo by to ještě horší!” 

Žena: „Proč ale necvičíš preventivně, když tě nic nebolí?” 

Muž:  „Když mě nic nebolí, tak přece nepotřebuji cvičit.”

Taky jste se v podobném rozhovoru našli i vy? Není divu, podobný postoj k problematice bolavých zad vidím u spousty svých pacientů.

Nemusíte to přece nechat zajít tak daleko, až už se nemůžete pohnout. Právě konzervativní přístup v podobě cvičení, chcete-li fyzioterapie, je první krok, kterým se bolest zad řeší.

Ne nadarmo se říká „sportem ku zdraví”. Ten, kdo svému tělu nedopřává přiměřený pohyb, se dříve nebo později setká s nepříjemnostmi a třeba právě s bolestí zad. Pokud nejste zrovna z těch, kdo by sprintovali dvakrát týdně do posilovny, nevadí. Jestli si ale nelibujete ani v dlouhých procházkách, cyklistice, nebo běhu, riskujete s přibývajícím věkem zdravotní komplikace.


Jak bolesti předcházet?

Fyzickou zátěží. A to cílenou a hlavně přiměřenou. Mnozí si myslí, že na udržení fyzičky je potřeba každý den uběhnout maraton. Omyl! Fyzická zátěž by měla být přiměřená vašemu věku a fyzické dispozici. Stačí dlouhá procházka, která časem nabere na intenzitě. K tomu si dopřejte 10 minut protahovacích cviků denně.

Cvičením a sportem totiž uvádíte váš organismus do stresu. Teď si asi říkáte, stop! Stres je přece něco, čeho se snažíme vyvarovat! Máte pravdu. Jenže není stres jako stres. Shon v práci na vás rozhodně pozitivní následky nezanechá. Stres způsobený fyzickou aktivitou ale funguje jinak. Vaše tělo se postupně naučí těmto krátkodobým záchvěvům stresu odolávat. Po prvním cvičení vás nejspíš bude bolet celý člověk, postupně ale tyto následky vymizí a pravidelný pohyb bude působit na váš organismus jako očkování. Předejdete díky němu zdravotním potížím.

Co se děje s vaším tělem, když pravidelně cvičíte?

Při aerobním cvičení se zrychlí váš dech, tělo začne spotřebovávat až 15x více kyslíku, který potřebujete dostat do krve. Proto začnete dýchat rychleji a hlouběji. Srdce bije intenzivněji, aby zajistilo rychlejší transport kyslíku do všech částí těla. Nadledvinky vylučují mimo jiné adrenalin, díky němuž může srdce bít rychleji. Lépe se vám okysličí mozek a díky tomu jste bystřejší a lépe se soustředíte. Svaly začnou spotřebovávat glukózu a adenosintrifosfát (ATP), díky němuž vzniká více energie. A tělo začne postupně budovat svalovou hmotu.

Jak vyzrát na vlastní lenost?

Možná patříte mezi ty, kdo si na začátku každého roku dají předsevzetí začít hubnout a cvičit. Jenže vám ujede vlak. Cvičení několik týdnů odkládáte, až na něj úplně zapomenete. Potom svůj závazek přesunete na jaro v rámci akce „zhubnout do plavek“ a v září zjistíte, že to nikam nevedlo.

Zkuste se řídit několika jednoduchými pravidly:

  • Neodkládejte to a začněte HNED – napoprvé stačí intenzivní procházka a protažení.
  • Udělejte si z pravidelného cvičení odpočinek!
  • Vydržte minimálně 2 týdny!
  • Najděte si motivaci nebo vzor.
  • Najděte si parťáka – ve dvou se to lépe táhne!
  • Nechte si poradit, jak cvičit. 
  • Začněte jednodušším cvičením.
  • Dejte svému tělu čas.
  • Nevymlouvejte se na špatné počasí.

Nejde to pravidelně? Nevadí! 

Nic netrvá věčně a ani cvičit a sportovat se vám nepodaří 365 dní v roce. Pokud na sobě ale pravidelně pracujete a skolí vás viróza, neházejte flintu do žita. Krátkodobá pauza s vaší nabytou kondicí nic neudělá a pár dní odpočinku využije tělo k regeneraci. Viditelné změny však začnete registrovat, až pokud vynecháte déle než měsíc. Ale nebojte, nebudete začínat od nuly. Pokud už jste předtím měli fyzičku, podle výzkumů ji získáte zpět snáze, než úplní začátečníci.

Cvičit, či necvičit - to je oč tu běží!

Možná to tak vypadá, ale pravidelný pohyb a cvičení není žádná věda. Nechte plavat výmluvy a lenost. Stačí vytrvat 2 měsíce, aby se z nové činnosti stal zvyk. Pak už to půjde samo.

Před stejnou výzvou stojí i můj pacient ze začátku článku. Co myslíte, že jsem mu poradila?

Riskla jsem to a podpořila názor jeho ženy: a to, cvičit preventivně, i když ho zatím nic nebolí. Jak to dopadne, záleží jen na něm a na každém z vás. Jisté ale je, že s pravidelným pohybem se budete cítit lépe.

Chcete se cvičením začít i vy a vyhnout se bolesti zad? 

Podívejte se na naši ochutnávku videotréninku:


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Dárkové poukazy

Dárkové poukazy

Máte vedle sebe někoho, na kom vám velmi záleží a kdo by si zasloužil dobít baterky? Potěšte ho poukazem na jeden z našich pobytů. 

více informací >


Mohlo by Vás zajímat