Skákání na trampolíně - ano nebo ne?

Nebudu vás dlouho napínat. Jde. Skákání na trampolíně - zvláště pak u dětí - považuji za jeden z nejzdravějších pohybů vůbec. Není to jen můj názor, tvrzení o prospěšnosti skákání na trampolíně mohu opřít o řadu studií. I přesto má hodně rodičů obavy svým ratolestem oblíbenou kratochvíli dopřát. Samozřejmě, na trampolíně může člověk snadno přijít k úrazu. Ale také díky ní může mnoha úrazům předcházet.

PRO skákání na trampolíně 

Představme si nejprve výhody a jednoznačná PRO, proč se trampolíně nevyhýbat. 

  • Vědomí vlastního těla - pokud jste to už někdy zkusili, víte, že skákat na trampolíně vyžaduje určité soustředění. Nad svým pohybem a tedy i nad vlastním tělem v tu chvíli zkrátka musíte přemýšlet, jinak bude činnost nepohodlná až bolestivá. Vědomý pohyb je vůbec nejlepší pohyb, jaký jen můžete provádět. Vědomě byste se měli hýbat pokaždé, když se hýbete. Výhodou skákání na trampolíně je to, že vás k vědomému pohybu nutí tak nějak přirozeně, zatímco třeba běh lze provozovat delší dobu, aniž by nad ním člověk “přemýšlel” - což vede nejčastěji k tomu, že člověk běží shrbený, špatně klade nohy a dopouští se dalších běžeckých prohřešků, kterými si spíše ubližuje. 
  • Z vědomého pohybu plyne celkové zlepšení koordinace.   
  • Dlouhodobější skákání zlepšuje výdrž a fyzickou kondici. 
  • Posilují se svaly, a to včetně svalů břišních, zádových a svalů pánevního dna, což představuje v dnešní době sedavé obrovskou devizu. 
  • Stejně jako třeba skákání přes švihadlo podporuje skákání na trampolíně činnost lymfatického systému
  • Také pomáhá zvyšovat aktivitu kostní dřeně a podporuje kostní hustotu

Výčet pozitivních dopadů skákání na trampolíně tím zdaleka nekončí. Stále častěji se mluví o tom, že dnešní děti mají nedostatek přirozeného pohybu, v důsledku čehož pak často nedosahují ani optimální úrovně vývoje motoriky. Přičítám jako další benefit, že skákání na trampolíně děti baví, a tím pádem vydrží u této aktivity obvykle déle než u jiných sportů. 



A také PROTI... 

Nejčastějším argumentem proti trampolíně je to, že je nebezpečná. Ano, může být nebezpečná, ale ve skutečnosti neohrožuje zdraví o nic více než jakákoliv jiná pohybová aktivita. I u trampolíny platí, že většina úrazů pramení z nepozornosti a zanedbání základních bezpečnostních pravidel. Spíše než k svalové nebo kloubní újmě dochází - nejčastěji u dětí - k úrazu vzájemnou srážkou. Více lidí na trampolínu nepatří, tím spíš tehdy, pokud není dostatečně prostorná. I tak by ale měli být skákající alespoň podobné konstituce a váhy. A samozřejmě by vždy měli být pozorní a brát ohled na své “kolegy”. 

Pokud nad trampolínou sami uvažujete, rozhodně se nebojte investice. Nikdo není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci a zdraví máme jen jedno. Kvalitnější trampolína déle vydrží a bude obsahovat všechny bezpečnostní prvky, které jsou k bezpečnému skákání třeba. 

Přeji hodně radosti z pohybu 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.




Mohlo by Vás zajímat