Co dělat, když vás zdravé sezení “nebaví”

Upřímně tedy doufám, že zůstáváme jen u obraznosti a že vaše dýchací ústrojí i krk neobsahují stopy židlí ani křesel :-) Téma otevírám proto, že se mě čas od času na alternativy zdravého sezení někdo ptá. Zpravidla jsou to lidé se sedavým zaměstnáním a zpravidla se ptají proto, že je nebaví trávit v jedné spořádané pozici celý den. Možnosti alternativního a přesto zdravého sezení tu jsou. Rozhodně se vyplatí o nich přemýšlet, pokud vám občasná změna ve způsobu sezení pomůže sedět správně a zbytečně si neubližovat. A mimochodem, z ilustračního obrázku si příklad rozhodně neberte.

Zdravé sezení (třeba) v kanceláři JINAK 

Napovídala a napsala jsem toho víc než dost o zdravém sezení, které je třeba dodržovat kdykoliv během dne, nejen v kanceláři, ale třeba i u jídla nebo nad kávou s přítelem. Naopakovala jsem se víc než dost toho, že sezení jako takové nám neškodí. Škodí nám pouze to, když sezení provádíme špatně. Coby aktivní jedinec ale rozumím všem, které stále stejné - byť třeba dynamické - sezení tak trochu ubíjí. Alternativy zdravého sezení proto považuji za dobrou cestu, jak si čas, který vsedě trávíme - a zvlášť u sedavého zaměstnání jej není málo - zpestřit a zpříjemnit. 

Řešení č. 1: klekačka 

Stará dobrá klekačka, na které sedíte při práci tak trochu jako ptáček na bidýlku, podporuje vzpřímený sed, navíc na ní dochází k prospěšnému rozložení váhy těla mezi hýždě a holeně. Ve vzpřímené pozici je páteř sedícího správně prohnutá, navíc po celou dobu sezení posilujete zádové i břišní svaly. 

Málokomu je pozice na klekačce příjemná celý den, ale pokud máte možnost vyměnit ji na pár hodin za kancelářskou židli, neváhejte. 

Řešení č. 2: gymnastický míč 

Je vás v kanceláři víc? A chtělo by vás víc čas od času místo na židli sedět na velkém nafukovacím míči? Pak mám pro vás dobrou zprávu: bohatě vám stačí pro celou kancelář jeden, pokud jste alespoň přibližně stejně velcí. 

Říká se, že všeho moc škodí a pro alternativní sezení na míči to platí ještě o něco víc. Občasné výměně za židli říkám jednoznačné ano, absolutní záměně zase rezolutní ne. Se vztyčeným prstem. Při dlouhodobém sezení na míči přetěžujete určité zádové svalové skupiny. Pokud navíc třeba sedíte na nedostatečně nafouknutém míči, ubližujete svému lymfatickému systému. Na míči seďte maximálně 20 minut a pak alou zpátky na židli. Nebo kamkoliv jinam. 

 


Řešení č. 3: sezení na zemi 

Tahle možnost vyžaduje trochu odvahy, tolerance okolí a občasnou chuť zahrát si “škatulata, hejbejte se”. Zvýhodnění jsou ti, kteří potřebují k práci opravdu jen notebook a myš. Pořiďte si mobilní nízký stoleček a sedněte si občas během práce k němu. Můžete sedět třeba s překříženýma nohama v tureckém sedu, na patách v japonském sedu, případně mezi patami, pokud vám to tělo dovolí, nebo můžete nohy prostě natáhnout před sebe. 

Poslední zmíněný způsob je pro opravdu zdatné jedince, hlavně ze začátku bude málokomu připadat pohodlný. Vždy pamatujte na vzpřímenou páteř a na to, abyste drželi ramena mírně vzadu a nekulatili záda. A samozřejmě, je důležité volit takovou výšku stolečku, abyste nemuseli k monitoru sklánět hlavu. 

Řešení č. 4: nesedět 

Zdá se vám předchozí alternativa neuskutečnitelná? Nepřipadá v úvahu, abyste v kanceláři seděli na zemi? A co takhle nesedět vůbec? Na trhu jsou k dostání výškově upravitelné stoly, které vám umožní pracovat i vestoje. Velkou výhodou stání je, že rovnoměrně rozložíte zátěž a zapojíte více svalových partií než při sedu. Také se více hýbete a jste celkově mobilnější. 

Ani dlouhodobé stání však není ve všech ohledech ideální. Pokud vás láká možnost si pár hodin denně u práce postát, doporučuji kvalitní obuv s oporou klenby, případně boty zout úplně. A rozhodně se několikrát během pracovní doby alespoň krátce protáhněte. Vyvarujete se tak bolesti v křížích, která většinu lidí při dlouhodobém stání trápí. 

Slovo na konec 

Naše těla jsou výjimečná. Pokud se o ně pečlivě nestaráte, nebo pokud cokoliv zanedbáváte, vrátí vám to. Zdravé sezení je bezpodmínečně nutné doplnit pohybem. Cvičte pravidelně doma naši sestavu a po čase zaručeně pocítíte rozdíl. 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.




Mohlo by Vás zajímat