Za podcenění ergonomie firmy draze platí

Pojem ergonomie je v posledních letech hojně diskutované téma. Zajímá stále více lidí, mezi nimi majitele firem, vedoucí výroby i samotné zaměstnance, kterým není jejich zdraví lhostejné. Bolesti pohybového aparátu se posunuly na příčce příčin pracovní neschopnosti na druhou pozici hned za nemoci dýchací soustavy (chřipka, akutní infekce dýchacích cest,...).



“Pracovní” bolesti zad

Při pohledu dovnitř zjistíte, že nevyhovujícím nastavením pracovišť trpí většina firem. Od pracovníků ve zdravotnictví, zemědělství, stavebnictví až po výrobu a sedavá kancelářská zaměstnání.

Co vše způsobuje “pracovní” bolesti zad a vede k pracovní neschopnosti?

  • Jednostranná zátěž - souvisí s dlouhodobě opakovanou činností, při které je jednostranně zatěžovaná páteř (práce na strojích, práce s krumpáčem atp.) Dochází ke svalové nerovnováze (dysbalanci).
  • Těžká práce - fyzicky namáhavá práce spojená se zvedáním těžkých břemen, bez znalosti správné manipulace.
  • Sedavé zaměstnání - na vzniku bolesti zad se podílí zejména doba strávená sezením a vadné držení těla v sedu.

Ergonomií k produktivnosti

Díky situaci na trhu práce a mnohdy z pochopení trendu péče o pracovníky firmy začínají upínat svou pozornost k ergonomii. Snaží se nastavovat optimální podmínky, aby nedocházelo ke ztrátě produktivity pracovníka, a zároveň se snížilo riziko zranění na minimum.

5x PRO ergonomii:

  • Snížení nákladů
  • Zvýšení produktivity
  • Zvýšení kvality
  • Zvýšení aktivity zaměstnanců
  • Zvyšování kultury bezpečnosti

Podstata ergonomie

Hlavním cílem ergonomie je přizpůsobení pracovního místa zaměstnanci. Správné nastavení snižuje svalovou únavu, zvyšuje pozornost a zefektivňuje jednotlivé pohyby. Nejde však jen o pořízení výškově nastavitelných stolů či židlí.

Specialista na základě pozorování a analýzy rizik navrhne možnost zlepšení vybavení pracoviště, ale také zaškolí zaměstnance v jeho správném užívání. Zároveň navrhne kompenzační cvičení pro ty, jejichž práce je jednostranná a dochází k přetížení organismu.

O nastavení správného sedu, dynamickém sedu i kompenzačních cvičeních pro kancelářské pozice jsme si již toho řekli docela hodně. podívejme se teď na pracovníky ve výrobě, jejich správný stoj u pracovního stolu.

 

Programy školy zad

Seznamte se s vlastním tělem. Rozpoznejte nevhodné pohybové návyky a osvojte si postupy a cvičení ke kompenzaci svalové nerovnováhy. 

zjistit více

Pracovní sektor, aneb pravidla pro práci ve stoje u pracovní desky

Pracovní sektor je plocha na pracovním stole, kam zvládnete bez problémů a bez natáčení trupu dosáhnout rukama na předměty, které při práci potřebujete.  Představuje prostor, který máte při každé činnosti přímo před sebou. Tento prostor je ohraničený šířkou vašich ramen a šířkou rozkročených nohou. Pohyb mimo tento prostor je pro tělo namáhavý a mnohdy i nebezpečný.

7x pro pohyb bez bolestivých následků:

  1. Stavte se k práci vždy čelem.
  2. Stůjte k práci blízko.
  3. Často opakované činnosti provádějte v nejbližším možném dosahu.
  4. Vyhněte se pohybům nad nebo za úroveň ramen.
  5. Vyhněte se ohýbání, natahování nebo otáčení do extrémních poloh.
  6. Zajistěte si podporu loktů při přesné práci. Snížíte tím napětí v horní oblasti paží a krku.


Ergonomie není jen o koupi skvělých pracovních nástrojů, volbě správných kompenzačních cviků a nastavení pracovního místa (pro práci v sedu, dřepu, stoji či kleku,...). Na pracovní pohodu a efektivnost mají vliv také další faktory jako osvětlení, hluk, teplota vzduchu, barvy či zátěž. Ale o těch si povíme zase až příště…

 

 

Další témata blogu




Mohlo by Vás zajímat