Výhřez meziobratlové ploténky

"Bylo mi tenkrát 32 let, když mě začaly bolet záda. Nejdřív to byla tupá bolest, která se ozývala většinou po náročnější sportovní aktivitě. Po krátkém odpočinku zase odezněla. Po nějaké době už se ale bolest objevovala při každodenních činnostech. Sport začal být utrpením, odpočinek pomáhal jen částečně. Pak přišlo mravenčení v pravé noze. To mě vyděsilo natolik, že jsem začal hledat příčinu. Návštěva lékaře potvrdila „vyhřezlou meziobratlovou ploténku“.  Toto není můj osobní příběh, ale vypovídá příběhy mnoha jiných pacientů.

Meziobratlová ploténka jako tlumič nárazů


Meziobratlovou ploténku si můžete představit jako tlumič nárazů mezi těly obratlů.  Pomáhá vám při chůzi, poskocích, jízdě na kole, v autě a při řadě dalších aktivit. Zajišťuje pevnost, ale zároveň pružnost celého mechanismu páteře. Ploténka se skládá z rosolovité hmoty, která je obalena pevným pouzdrem z vazivové tkáně. Má plochý diskovitý tvar, jehož průměr odpovídá velikosti obratlů, které spojuje. Výška meziobratlových plotének představuje v součtu až čtvrtinu celkové výšky páteře.

Zmenšujeme se

Výška člověka se v průběhu dne mění. Změřte se ráno po probuzení, v průběhu dne a večer. Vidíte ten rozdíl? Pokud působí na ploténku síla určitou dobu, je z ní vytlačována tekutina a snižuje se její výška. Když si večer lehnete, snížíte tlak působící na ploténku, a ta zase tekutinu absorbuje. Rozdíl může být až 1 centimetr.

Péče o ploténky
Ploténka je vyživována míšní tekutinou, která do ní vniká zatěžováním a odlehčováním. Stav plotének můžete ovlivnit zdravou a pestrou stravou, správným držením páteře a také pravidelným cvičením.

Jak si neodrovnat ploténky

Představte si houbu na školní lavici. Opakované mačkání  a povolování jí nevadí. Když ji ale budete roztahovat, může se uprostřed natahovat až trhat. Stejně tak náročné je ždímání. Přesně tyto pohyby vadí také vašim ploténkám. Jejich časté opakování vede k poškození. 
 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Příčiny výhřezu meziobratlové ploténky

Je možné, že získáte jistou genetickou predispozici, která bude spojena s problémy zad. S velkou pravděpodobností si ale budete moci za vyhřezlou ploténku sami. Nesprávným sedem a špatným držením těla  dochází k nedostatečné výživě plotének. Jejich nadměrné přetěžování pak způsobuje vysychání a křehnutí. Pružnost plotének věkem klesá, proto je riziko výhřezu od 30. roku vyšší.

Prvotní problémy s ploténkami se projevují jako občasné bolesti zad při sezení nebo zvedání těžkých předmětů. Časem se bolesti stupňují. 

Vznik výhřezu meziobratlové ploténky

Pokud je ploténka nepřiměřeně namáhána, může dojít k jejímu prasknutí. Vzniklou trhlinou se může protlačit část rosolovitého jádra, které působí na kloubní pouzdra malých obratlových kloubů nebo na míšní nervy. Jedná se o velmi bolestivou záležitost.

Výhřez ploténky

Příznaky se liší podle toho, v jaké části zad máme ploténku vyhřezlou, na která nervová zakončení tlačí nebo která napíná.

Krční páteř Hrudní páteř Bederní páteř
Trpíte  tupou až pálivou bolestí krční páteře, která vystřeluje do jedné či obou horních končetin. Časté jsou poruchy citlivosti a hybnosti rukou, brnění. Výhřez v této oblasti není tak častý, objevuje se brnění končetin, pocit svalové slabosti (neschopnost udržet předmět v ruce). Bolesti nohou , kyčlů, nožní klenby, paty, svalů na nohou, tupé bolesti v kříži a bedrech, bodavé bolesti na pravé nebo levé straně břicha a v podbřišku. Může docházet až k ochrnutí končetin či k trvajícím křečovitým bolestem.

Léčba vyhřezlé meziobratlové ploténky

V první fázi obvykle lékaři podávají léky proti bolesti, případně doporučují rehabilitaci. Většinou se problém vyřeší přirozenou cestou. V některých případech je nutný chirurgický zákrok. Rekonvalescence po takovém zákroku může trvat až 12 týdnů. Bohužel se i po operaci může problém opakovat. Pravidelným cvičením, zafixováním správných pohybových stereotypů a hlídáním hmotnosti můžete předejít vzniku výhřezu meziobratlové ploténky.

Doporučení 

  • Myslete na zdraví vaší páteře i v bezpečí kanceláře.
  • Odlehčujte své meziobratlové ploténky.
  • Seďte rovně, dynamicky.
  • Cvičte pravidelně.

Další témata blogu



Připojte se k nám

A sledujte, jak můžete zlepšovat své zdraví. Krůček po krůčku. Každý měsíc vás provedeme praktickým nácvikem a cvičebními jednotkami  Školy zad. 

zjistit více

Víkendová Škola zad

Užijte si víkendu plného zdravého pohybu. Cvičení Školy zad pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

zjistit více


Mohlo by Vás zajímat