Vyhřezlá ploténka - běh na dlouhou trať

Občas cvičíte, nemáte ani nadváhu, dokonce se snažíte jakž takž zdravě jíst… přesto vás “postihla” vyhřezlá ploténka? Proč zrovna já, ptáte se? S touto diagnózou se obrací na lékaře a fyzioterapeuty stále více lidí. 

 


Je to změnou životního stylu nás všech obecně. I sportovně založení jedinci dnes mají převážně sedavé zaměstnání, kde jsou většinu času přikováni ke klávesnici a své tělo trápí hodiny trvající svalovou nerovnováhou. A ve volném čase mimo práci se hrbíme nad tablety, smartphony…  

Rehabilitace - krok správným směrem, ale…

Pokud takto “dáváte zabrat” svým zádům i vy, dříve či později se ukrutná bolest za krkem, migrény nebo vyhřezlá plotýnka objeví. Tento problém s bolestí páteře není radno zanedbat, hrozily by vám vážné, trvalé následky. Přesto někteří lidé léčbu vyhřezlé ploténky odkládají měsíce, někdy vydrží i rok.

Jste automaticky odsouzeni k operaci? Pouze v případě akutního stavu, což je výpadek funkce svalových skupin a zhoršení funkce svěračů. Pokud tyto funkce postiženy nejsou, čeká vás “konzervativní léčba”: klid na lůžku, léky na uvolnění svalů a po ustoupení nejhoršího rehabilitace.

Jak vyhřezlou plotýnku poznáte?

Spolehlivě vás navede bolest v místě dle postiženého úseku páteře. Palčivou bolest ale můžete pociťovat nejen v oblasti zad - pokud například meziobratlová destička tlačí na nervy více na pravé straně, cítíte bolest jen na pravém boku nebo noze, může sestoupit až ke koleni nebo dokonce do prstů na noze. Čím víc je disk vyhřezlý, tím víc tlačí na nerv a bolest “sahá” dále.

Rizika neléčené vyhřezlé plotýnky

Problému se utéci nedá. Neléčená vyhřezlá ploténka (kromě stupňující se bolesti) zanechává trvalé změny na pohybovém aparátu. Může skončit ztrátou citlivosti, dokonce ochrnutím.
 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Operace = řešení navěky. Nebo ne?

Máte za sebou úspěšně problém s vyhřezlou plotýnkou a aktuálně se cítíte skvěle. Jenomže… pokud nezměníte svůj životní styl, i po prodělané úspěšné operaci nebo při zvládnutí konzervativní léčby a následné rehabilitaci se problém s vyhřezlou ploténkou může objevit kdykoli znovu! Existuje nějaké zaručené řešení? Ano: i zde totiž funguje ona kouzelná věc - PREVENCE.


Jak na prevenci, jak na bolavá záda? Stačí tato kombinace:

  • pořídit si správnou pracovní židli, případně balanční míč
  • uvědomit si, které věci vás nadměrně stresují, a naučit se zvládat je, stresovat se méně
  • naučit se zásady správného sezení, správně vstávat ze židle
  • osvojit si sadu praktických cvičení, které lze provádět kdekoli, kdykoli
  • pravidelně sportovat, místo výtahů dát přednost schodům, před autem dát přednost chůzi
     

Chcete se s námi naučit SPRÁVNĚ SEDĚT?  Chcete si zdarma dopřát ONLINE CVIČENÍ?

Mohlo by vás zajímat: