Vliv stresu a psychiky na tělo aneb Jak ven z bolesti

Nedávno jsem četla na internetu vtip: Osm z deseti čechů žije ve stresu. Ten zbytek žije v zahraničí… No, moc jsem se nesmála. Rok 2019 se rozběhl zběsilým tempem. Je stres také vaším každodenním parťákem? Pak je načase najít si hodnějšího…



Trápí vás nebo kolegy nevysvětlitelné zdravotní problémy? Stěžují si na bolest krční páteře, migrény? Vrací se i vám bolest zad, trápí vás právě teď? Vzhledem k našemu životnímu stylu ji během života zažije dobrých 85 % obyvatel. To je osm i devět lidí z deseti.

Logicky to znamená, že něco děláme kolektivně špatně. Pracovní nasazení je naprosto šílené a mnozí sice v duchu úpí a mají pocit, že to vražedné tempo už moc dlouho nezvládnou… Nahlas se ale zdráhají to přiznat, protože všichni kolem jedou také na 120 %. Je načase ubrat tempo a přidat odpočinek.

Jaké jsou přesně příčiny bolestí zad?

Dají se rozdělit do 5 hlavních skupin:

  • Individuální faktory (jako obezita, těhotenství, vadné držení těla, prochladnutí, nedostatečná nebo naopak přílišná fyzická aktivita, nevhodná obuv)
  • Pracovní faktory (jednostranná zátěž, těžká práce, sedavé zaměstnání)
  • Funkční poruchy (zablokování zad, namožené svaly/vazy, nemoc vnitřních orgánů)
  • Strukturální poruchy (úrazy, vrozené, získané nebo degenerativní deformity)
  • Psychické faktory (tzv. psychosomatické příčiny)

Nastavte si své pracovní místo dle ergonomických standardů...

Psychické faktory, psychosomatika, stres

U posledně jmenovaných se zastavíme. Psychické faktory. Psychosomatika je mocná. V konečném důsledku může přivodit závažné zdravotní potíže srovnatelné třeba s funkčními poruchami. Numero uno mezi psychickými příčinami je STRES.

Zaslouženě nabývá na významu psychosomatika zabývající se právě tělesnými obtížemi podmíněnými duševním stavem. Nejen odborníci, i laici si začínají uvědomovat, jak je tělesno a duševno propojené. Jin a jang.

Proč je propojení těla a psychiky tak zásadní?

Často je prvotní příčinou vzniku nemoci biologický faktor (třeba dlouhodobá či jednostranná zátěž), kdy se objevuje bolest. Když se k takto podlomenému, bolavému tělu přidá psychický faktor jako akutní stres, mohou se problémy fixovat a bolest se stává chronickou. Často pak zcela selhává standardní léčba, člověk se ocitá v nekonečném kruhu zdravotní neschopnosti.

Věděli jste, že až 80 % chronických bolestí zad je psychického původu?

Co je přesně stres?

Krátkodobý stres aktivuje tělo k boji a je tedy v pořádku, je to obranná reakce těla na podněty z okolí. Znali ho už pravěcí lidé. Ale! Pokud se trápíte a máte starosti dlouhodobě, vaše svaly jsou stále aktivované, nacházíte se permanentně ve stavu ohrožení. Jsou tedy stále nepřirozeně stažené. To přináší bolest a blokády.

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Přetížené tělo křičí dost…

Slyšíte ho? Vnímáte ho? Ne? Je minuta po dvanácté, začněte naslouchat, nikdy není pozdě. Zastavte boj s časem a předimenzovaným pracovním programem, který nemůžete vyhrát. Možná už vaše tělo v minulosti samo složilo zbraně, psychosomatika vám dala stopku: Z uzávěrky nebo finišování projektu vás nezvladatelně rozbolela hlava, bedra se zablokovala, krční páteř vypověděla službu.

Tak, konečně si dovolíte říct „nejde to, nezvládnu to, nestihnu to“. Naučte se umět to říci i za běžného provozu, ne až když vám zablokovaná páteř nedovolí se pohnout! Odpočívejte průběžně, ne jednou za půl roku na letní dovolené a jednou za půl roku na té zimní! A hlavně: naučte to i své kolegy.

Vaše nové firemní směrnice proti chronické bolesti?

  1. Cítíte-li se nemocní nebo v nepohodě, zastavte se a svému tělu naslouchejte.
  2. Kromě povinností dělejte vědomě věci, které vás baví.
  3. Braňte se neadekvátní pracovní zátěži.
  4. Pravidelně relaxujte (tj. odpočinek na denní bázi).

Ochrana nervů při psychické zátěži

V osobním životě je také důvodu pro chronický stres pěkná řádka. Většina lidí však úpí pod jhem stresu hlavně v práci. Proto mějte rádi a pobyt v práci si vylaďte do ideálna:

  • Zorganizujte si práci, nastavte si chytré procesy, automatizujte opakující se činnosti.
  • Naučte se odpočívat, bez pauzy může pracovat chatovací robot, ale to vy nejste!
  • Jste vedoucí? Delegujte, vždyť se to od vás dokonce očekává.
  • Jste podřízený? Nebojte se ozvat, když je toho na vás moc.
  • Vybírejte si práci podle svých možností. Netlačte se tam, kde to není vaše krevní skupina.
  • Při monotónní práci dodržujte pravidelné přestávky (5-10 min co 2 hodiny), střídejte činnosti.

Protože když opět naskočíte do vyjetých kolejí stresu a chronického přetížení, sklidíte bolesti bederní páteře, bolesti krční páteře a spol. Myslete na prevenci zdraví. Máme jen jedno! Dopřejte proto svému tělu i psychice pobytový zážitek se školou zad...

Další témata blogu



Dárkové poukazy

Dárkové poukazy

Máte vedle sebe někoho, na kom vám velmi záleží a kdo by si zasloužil dobít baterky? Potěšte ho poukazem na jeden z našich pobytů. 

více informací >


Mohlo by Vás zajímat