Už 8 let nevynechala ani jedno cvičení v Karlově. “Víkendovky s Marií uzdravují tělo i duši,” říká Jarka Grycová

Jarka Grycová je jasným důkazem toho, že stárnout se dá s noblesou. Ke cvičení si našla cestu až v pokročilejším věku a dnes na něj nedá dopustit. Pravidelný pohyb se stal součástí jejího života a ukázal jí cestu k pružnějšímu a zdravějšímu já. Na víkendovky Marie Zemánkové jezdí každý rok, a to už od ledna 2013. I když prošla část Himalájí a nejsou jí cizí ani Alpy či Tatry, vášnivě čte a v průběhu roku se otočí na řadě kulturních akcí, víkendovka v Karlově má v jejím nabitém diáři své nezastupitelné místo. Je to totiž čas, kdy se naplno věnuje jen sama sobě.

Jarko, jak jste se ke cvičení dostala? Bylo to rozhodnutí ze dne na den, nebo jste se k němu propracovávala delší dobu? Co bylo impulzem?

Už několik let jsem v důchodu, ale nebaví mě to. Protože cestování je mým velkým koníčkem, ráda si k důchodu něco přivydělám, a tak od roku 1995 vedu účetnictví pro kamarády, známé a různé firmy. A protože jako účetní sedíte v podstatě od prosince do dubna na zadku, tělo volá o pomoc. Na konci dubna tak zjistíte, že jste zase přibrala a s pohyblivostí to také není zrovna terno. Samozřejmě utrpí i psychika. Proto jsem před 8 lety začala pravidelně cvičit.

A jak často se pohybu tedy věnujete?

Chodím aspoň jednou týdně na pilates, jógu, cvičení zad. Moc ráda jezdím také na víkendovky s Marií, se kterou jsem se osobně potkala v lednu 2013. Snažím se cvičit i v pohodlí domova. K tomu využívám Mariina videa. Líbí se mi, že jde Marie do všeho naplno. Jako fyzioterapeutka má přehled o každém kousku našeho těla a ke každému přistupuje zcela individuálně.

Když už jsme u Marie, jezdíte na její programy pravidelně? Co na nich máte ráda?

Pro mě je cvičení s Marií skupinová terapie. (smích) Nejen samotná lektorka, ale i zaměstnanci hotelu Karlov vždy navodí takovou atmosféru, že se cítíte jako v jiném světě. Jako bonus s námi jezdí Mariina kamarádka Helena, vizážistka a stylistka, která se zase stará o naši duši – seznamuje nás s trendy v líčení i oblékání, připravuje program nabitý kreativitou. Jen si to představte: Třicet ženských sedí a zaujatě bojuje s motorikou při navlékání korálků, háčkování, šití a tak podobně. (smích) Celý víkend tak má člověk jen a jen pro sebe. Než jsem začala na víkendovky jezdit, vůbec jsem takový pocit neznala. Nálada je vždycky příjemná. I přesto, že stárneme. Některé z nás už jsou na tom s pohyblivostí trošku hůř. A já nejsem výjimka. Ale i tyto strasti života bereme s nadhledem, a tak se většinou upřímně všemu zasmějeme. Celý program se navíc odehrává v srdci překrásné přírody, což je balzám pro duši.

Mluvíte krásně o zdejším prostředí. Karlov je tedy obecně Vaší oblíbenou destinací?

Ano, Karlov je taková moje srdcovka. Je to místo, které ve mně evokuje spoustu vzpomínek. Právě zde jsem byla poprvé na lyžařském výcviku, moje děti se tu učily lyžovat už od 2 let. Vracíme se sem v podstatě celý život. A teď sem 8 let jezdím se skupinou úžasných společnic! To je osud, nemyslíte? (smích)

Vypadá to tak. Karlov si Vás zřejmě k sobě připoutal. Ale vraťme se ke cvičení. Pohyb je tedy dnes Vaší přirozenou součástí? Berete ho jako každodenní povinnost, nebo radost?

Pohyb je pro mě jednoznačně radost. Vždy jsem byla trošku větší, než bych měla být, ale své děti jsem k pohybu vždy vedla. A opravdu jsou dnes, i se svými rodinami, velmi aktivní. Pamatuji si na první hodiny cvičení v Karlově. Myslela jsem si, že se to 3 dny nedá vydržet. Ale už druhý den jsem zjistila, že to vůbec není tak špatné, jak to na začátku vypadalo. Člověk se najednou cítí rovnější, pohyblivější, pružnější. Změní se postoj celého těla. Nikdy jsem pravidelně necvičila kromě procházek nebo jízdy na kole, ale Marie mi ukázala, že pravidelný pohyb je cestou ke zdraví. A protože o těchto víkendech mezi svými kamarádkami vždy mluvím v superlativech a kamarádky jsou velmi zvědavé, přidaly se ke mně. Občas se tedy stává, že nás jede třeba 15. Proto víkendovky zamlouváme alespoň půl roku předem. Úžasná atmosféra, čisté horské prostředí a vzájemná soudržnost – to jsou důvody, kvůli kterým se rády vracíme.

 

Fotografii níže nám dodala přímo paní Jarka (druhá zleva). Je to vzpomínka na letošní červnovou víkendovku v Karlově.



Chcete se zúčastnit cvičení a stejně jako paní Jarka najít rovnováhu a znovuobjevit radost z pohybu? 
Příští šanci budete mít na podzim.
V Karlově nebo v Beskydech. Stačí si vybrat.


Mohlo by Vás zajímat