Umění pracovat, umění odpočívat

Taky máte občas pocit, že se celý svět zbláznil? Všichni se honí za něčím, co mnohdy ani nepotřebují, dosahují met, které si sami nestanovili a zuřivě se brání odpočinku ve strachu z postradatelnosti. Teď, v době blížících se prázdnin, jsou však všichni nuceni na slovo odpočinek minimálně pomyslet.



Každý odpočívá jinak. Člověk kancelářský se potřebuje proběhnout. Vybít svou fyzickou energii a třeba na chvíli dovolit svému mozku prostě vypnout. Zaměřit se jen na to, jak pravá noha střídá levou, jak pracuje jeho dech či vybičovat své tělo k nejvyššímu výkonu.

Naopak Ti, kteří vykonávají fyzicky náročná povolání touží po klidu, slastném nicnedělání, čtení knih, shlédnutí filmů,... . Co z toho je správně?

Říkejte si, co chcete, správný odpočinek je prostě věda. Není to jen o tom, ”vyplácnout” se na sedačku, válet se týden na pláži nebo se strhat extrémními sportovními výkony. Správný odpočinek je slast pro duši i tělo a dobíjí nám životní baterky. Každý ho cítí a potřebuje jinak.

Odpočinek nepočká

Ať už si zvolíte aktivní či pasivní formu odpočinku, jedno je jisté. Vyplatí se odpočinek neodkládat na později. Dlouhodobé přetížení organismu se často nenávratně podepisuje na našich tělesných schránkách i vyhaslých duších. Ten, kdo chce podávat dlouhodobě dobré výkony, musí umět kvalitně odpočívat. Umění odpočívat je totiž součástí umění pracovat.

Umění odpočívat

Když už odpočíváte, nemyslete na práci. A aby vám to šlo v době dovolené lépe, vypněte si firemní telefon, notebook nechte doma nebo alespoň odolejte pokušení číst či dokonce vyřizovat firemní poštu. Nastavte si nekompromisní “Out of Office” s odkazem na informovaného kolegu. Odolejte pocitu vlastní nepostradatelnosti. Ušetříte si stres a vaše rodina vám poděkuje.

Nejtěžší cvičení pro upracované

Vyčleňte si pět minut ve svém nabitém dni. Pět minut pro naprosté uvolnění. Pozice mrtvoly (šavásana) je relaxační, vysoce účinnou pozicí jógy. Nejtěžší cvičení pro upracované. Cílem je uvolnit tělo, uklidnit mysl, ale neusnout.

Vyzkoušejte si polohu mrtvoly na vlastní kůži:

  • Lehněte si na podložku. Pod hlavu si dejte složenou deku. Vrcholky ramen se deky dotýkají, ale neleží na nich. Natáhněte dolní končetiny, dejte je asi 45 stupňů od sebe. Horní končetiny položte asi 45 stupňů od těla. Dlaně směřují ke stropu. Najděte si polohu pro vaši hlavu a dál s ní nehýbejte.
  • Uvolněte chodidla do stran, povolte stehna do stran. Uvolněte prsty na rukou. Povolte hrdlo, tváře, jazyk i kořen jazyka. Mějte ústa zavřená, ale netiskněte zuby k sobě. Zklidněte pohyb očí. Uvolněte čelistní kloub.
  • Oči zavřete a nechte je padnout přes oční důlky hluboko do hlavy. Vnímejte, jak je vaše tělo těžké. Takto zůstaňte jednu minutu.
  • Zaměřte se na dech. Je klidný a uvolněný. Pozorujte ho, ale neovlivňujte ho. Je to velmi těžké, proto se zaměřte na kořen nosu, který se s nádechem ochlazuje a s výdechem ohřívá. Zůstaňte jednu minutu.
  • Znovu si uvědomte tíhu vlastního těla. Pak vědomě prohlubte nádech, prohlubte výdech, uvědomte si konečky prstů na rukách a na nohách a pohněte s nimi. Protáhněte jednu končetinu po druhé. S nádechem pokrčte dolní končetiny v kolenou. Opřete o sebe kolena i chodidla. S výdechem položte dlaně do třísel…
  • Otočte se na bok, vyhrbte záda…otevřete oči a přes bok se posaďte.

 

Jak se cítíte? Doufám, že odpočatě. :)

Přeji vám krásné léto. Ať už budete ležet u vody a koukat na nebe nebo do korun stromů v lese, uvědomte si, jak je Vám krásně a že nic víc skutečně nepotřebujete.

Krásné léto!

A kdybyste si chtěli ve svých dnech dovolené protáhnout tělo, zkuste to s našimi videi.

E-book: Cvičení školy zad

E-book: Cvičení školy zad

Fotoseriál | 10 stran | 40 cviků na vyrovnání svalové dysbalance | 5 cviků do kanceláře

Vložte e-mail a stáhněte si e-book 





Mohlo by Vás zajímat