Syndrom smskového krku, strašák pro vaši krční páteř

Soužití se psem je prý zdravé pro životní styl jeho pána - protože ho nutí pravidelně chodit ven, hýbat se na čerstvém vzduchu. Naše soužití s chytrým telefonem pro nás ale rozhodně zdravé není...



Když pominu varování psychologů o lidském odcizování atp., tak to rozhodně není zdravé pro naši krční páteř. Závislost na technice si zkrátka vybírá svou daň. Šíří se mezi námi syndrom smskového krku. Je čas naučit se uvolňující cviky na krční páteř a správné zásady soužití se smart telefonem!

Syndrom smskového krku řádí (nejen) mezi mladými

S telefonem se toho dá dělat tolik - nejen telefonovat, ale ťukat sms zprávy, brouzdat po síti… Vždyť se jen rozhlédněte, když cestujete nějakým veřejným dopravním prostředkem. Nejméně ⅓ osazenstva má “zalomenou” kční páteř a prstem hladí display svého elektronického mazlíčka.

Tento novodobý syndrom vzniká kvůli dlouhodobému přetěžování krku vinou předklonění hlavy k telefonu. Vysvětlení je snadné - neúměrně zatěžujeme krční svaly velkou vahou.

Kolik váží hlava

Kolik myslíte, že váží “dospělá” hlava? Je to něco kolem 5 kilogramů. Čím víc ji ale skláníte k telefonu, tím víc působí zemská přitažlivost, zvyšuje se tlak hlavy na krční svaly a může tak na ně působit i víc než 25 kg.

Pokud tedy někdo tráví i hodiny denně skloněný k chytrému přístroji, smskuje, chatuje, surfuje po internetu nebo třeba hraje hry, je to pro tělo velmi nepřirozená poloha a jeho ramenní a svaly krční páteře se místo s pěti kily musí vyrovnávat se zátěží i 5 x vyšší.


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Co na to krční páteř?

Kromě nepříjemné, intenzivní bolesti krku si můžete vysloužit jeho ztuhnutí až zablokování. A hlava vás zase může potrápit postupně se zhoršující bolestí. Dlouhodobé nezdravé držení hlavy může vést v konečném důsledku až k degenerativním změnám.

3 tipy, jak si zachránit krční páteř:

  • dávejte si od telefonu časté přestávky
  • vědomě narovnávejte krk, hlavě ulevujte, aby se uvolnila
  • pravidelně procvičujte krční svaly, aby se protáhly a “nezatuhovaly”

Chytré používání telefonu aneb hlavu vzhůru:

  • Nehrbte se! - ať už při používání telefonu sedíte či stojíte.
  • Při telefonování si přístroj nikdy nepřidržujte ramenem, abyste si uvolnili ruce pro jinou činnost! Výsledkem je jednostranné zatěžování páteře a následné bolesti zad a hlavy.
  • Snažte se střídat pravou a levou ruku (to je ostatně moc zdravé pravidlo i pro používání počítačové myšky. Chce to jen trochu cviku. Kromě úlevě tělu prospíváte i mozku - aktivujete pravou i levou hemisféru.)
  • Používejte handsfree, a to nejen v autě.

Vědomě se při používání telefonu rovnat, je to nejmenší, co pro sebe můžete udělat. Pokud i přesto pociťujete bolest a došlo vám, že máte ztuhlé tělo, zkuste fyzioterapii a naučte se uvolňující cviky pro své tělo. Zaslouží si to.

Pošlete své tělo do školy zad



Mohlo by vás zajímat