Stojí váš business na lidech?

Zaměstnanci jsou základem každé firmy. Jejich přítomnost a nepřítomnost více či méně ovlivňuje její chod. Proto, když vám klíčový zaměstnanec odpadne na půl roku, určitě to pocítíte.



Není to jako plánovaný odchod na mateřskou, kdy práci pěkně s předstihem předá někomu jinému. Je to nečekaná záležitost, kdy jednoho dne prostě zaměstnanci “rupne v zádech” a už se nepohne.

Za bolestí zad se může skrývat jen prochladnutí, ale také může být způsobeno svalovou dysbalancí (nerovnoměrné zatěžování svalových skupin). Mezi horší varianty důvodu bolesti patří patologie na zádech jako například onemocnění páteře, skolióza, Bechtěrevova choroba či vyhřezlá ploténka. Posledními bolestivými příčinami mohou být onemocnění vnitřních orgánů (ledviny, pánevní oblast, srůsty,...) a dlouhodobá dávka stresu.

Po týdnech zkoumání příčiny je vyřčená diagnóza. Ať už je jakákoli, znamená pro vás, jako zaměstnavatele, většinou jediné. Nejméně další měsíc s prázdnou židlí. Samozřejmě je vám zaměstnance líto, ale teď je důležité řešit to prakticky. Kdo ho zastoupí? Zná vůbec někdo  jeho práci?

Nejčastější příčinou bolesti zad - špatný sed

Statisticky nejčastějším důvodem bolavých zad je sedavé zaměstnání. Tuto zmínku uvidíte na mém webu snad na každé stránce. Důvod je jasný. Je to prostě fakt! Člověk kancelářský je často zpovykaný. Kromě cesty do garáže k autu či pravidelnému nákupu (který za mnohé již řeší dodávka potravin do domu) ujde pouze pár kroků k lednici.

Co na tom, že firma prorokuje zdravý životní styl, dává k dispozici multisport karty k návštěvě sportovních zařízení. Nefungují ani dny zdraví, které zaměstnance učí, že prevence je lepší než následek.

Chtít a skutečně dělat jsou dvě rozdílné věci

Pozorný zaměstnavatel vybavil své zaměstnance nejrůznějšími pomůckami - klekačky, balanční míče, výškově nastavitelné stoly. To vše se cení. Pokud ale bude chybět osvěta a hlavně jasně vyhrazený čas na cvičení, pravděpodobně se nic nezmění.

Jen se zamyslete. Když se zaberete do práce, nestíháte, za krkem vám hoří termíny. Máte čas a chuť skákat na balonu nebo přenastavovat stůl? Moc ne. Soustředěně, i několik hodin v kuse, ťukáte do počítače písmena a čísla než dosáhnete pocitu, že úkol byl splněn. Teprve pak rukou mnete ztuhlý krk a rovnáte záda zkroucená do tvaru C.

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Pravidelné cvičení proti bolesti zad? Nejlépe povinně

Jednou za týden nebo čtrnáct dnů. Během pracovního dne v době mimo porady a obchodní schůzky. Tak, aby mohlo přijít aspoň 80% těch, kteří by mohli bolestí zad trpět. Hodina nebo dvě z pracovní doby, která naučí zaměstnance správně sedět a stát, nepřetěžovat svůj pohybový aparát a chovat se k němu ohleduplně. To je to, co má dlouhodobý smysl.

Život už není jen práce. To vidí každý trochu vnímavý zaměstnavatel. Ti nejlepší se snaží pochopit životní etapu svých lidí a nastavit pracovní podmínky a benefity tak, aby ladily s jejich spokojeností. Ti druzí mají na stolech neschopenky či výpovědi.

 

Buďte chytrým zaměstnavatelem a naordinujte svým lidem programy Školy zad.

Další témata blogu




Mohlo by Vás zajímat