Staňte se moderní a společensky odpovědnou firmou

Firemních činností, které můžeme označit za projevy společensky odpovědného podnikání, je celá řada. V sociální oblasti je to péče o zdraví zaměstnanců, kvalitní pracovní podmínky, worklife balance či vzdělávání. Kam cílit v péči o zaměstnance? Ergonomické pracoviště, správné držení těla, péče maséra či cviky na bolavá záda?



Ucelené programy zdravotní péče nejsou ve velkých firmách formátu Komerční banky či Unileveru žádnými prvními vlaštovkami. Preventivní zdravotní prohlídky, setkání s fyzioterapeutem, masáže, či přednášky a cvičení v kanceláři patří již k jejich „firemní kultuře“. Jak je na tom vaše firma? Snažíte se zlepšit pracovní prostředí pro své lidi? Pečovat o jejich zdraví v částkách adekvátních vaší velikosti? Podívejte se, jaké máte možnosti?

1. Ergonomie pracoviště

Z řeckého slova „ergo“ - práce a „nomos“ - zákon, pravidlo. Ergonomie pracoviště, pojem, který v posledních letech zvyšuje na své důležitosti. Lidé si uvědomují, že v práci tráví většinu dne, mnohdy v polohách, které tělu rozhodně neprospívají. Bolesti zad a neschopenky na sebe nenechají dlouho čekat.

Ergonomie se snaží vytvářet takové pracovní podmínky na konkrétním místě, aby nedocházelo k nezdravému zatěžování pohybového aparátu špatným pohybem nebo vlivem vnějšího prostředí. Vnějším prostředím chápejte přístroje a vybavení pro práci, zábavu či odpočinek.

Za tu dobu co jezdím po firmách, se ergonomie dostala nejen do povědomí zaměstnavatelů, ale hlavně do praxe. Firmy dbají na správné nastavení pracovního místa. Když už ne z důvodu péče o zaměstnance, tak alespoň pro udržení nejvyšší možné výkonnosti.

Podívejte se, proč se vyplatí přizpůsobit pracovní místo ergonomickým požadavkům. Dobře nastavené pracovní místo:

  • zaručí maximální efektivitu dané činnosti
  • kladně ovlivní statiku a dynamiku páteře
  • účinně zbrzdí opotřebování kloubů
  • zamezí vzniku svalové dysbalance
  • udrží pohybové ústrojí v dobré kondici až do vysokého stáří
  • zamezí či zbrzdí rozvoji osteoporózy


2. Pohybem od bolesti zad

Zvedněte se od stolu! A to nejen když si jdete pro kávu nebo k tiskárně.

Dlouhodobé zdraví je benefit k nezaplacení. Cesta k němu vede pohybem. Cvičení ve firmách je funkční nástroj, který předchází výpadkům klíčových zaměstnanců z důvodů chronických bolestí zad. Firemní posilovny, cvičení pod dohledem „odborníka“, povinné přestávky na protažení,… To vše funguje!

Asi bych měla ze své pozice propagovat hlavně a jenom fyzioterapeuty, kteří toho ví o pohybu snad nejvíc. Jsou schopni analyzovat pracoviště a upravit pohybové stereotypy tak, aby pracovní činnost byla maximálně efektivní, bez negativního vlivu na zdraví zaměstnance. Zároveň jsou schopni navrhnout kompenzační cvičení pro ještě lepší výsledek.

Ať už ve firmě cvičíte pod dohledem odborníka z oboru fyzioterapie nebo vaše tělo potrápí jiná trénovaná osoba, vždy je to přínosem. Jsem ráda za každou pohybovou aktivitu na pracovišti. Díky pravidelnému pohybu lidé lépe vnímají sami sebe. Stávají se výkonnějšími a díky vyšší spokojenosti také loajálnějšími.

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



3. Masáž. Příjemné „procvičení“ bez pohybu

Masáž je terapie, která díky aplikaci tlaku na svaly a tkáně léčí zranění, zmírňuje bolesti zad a stres. Také zlepšuje krevní oběh a uvolňuje napětí. „To, že za Vámi přijde vyškolený člověk, nemusíte ani vstávat od počítače a on Vás přes oblečení namasíruje, je úžasné!“ říká zaměstnanec nejmenované firmy, kde svého „maséra“ již mají.

A jaký je můj názor na masáž? Opět musím konstatovat, že je to lepší než nic. Jen bych řekla, že tento typ masáže nás nutí k ještě vyšším výkonům. Abych neztratil v práci ani minutu, masíruje mě někdo na kancelářské židli. Myšlenkami jsem stále v práci, o uvolnění nemůže být řeč. Nechtělo by to trošku vypnout a užít si masáž s odpočinkem v jiném prostředí? Co myslíte?

4. Pomůcky pro správné držení těla aneb „koupíme vám cokoliv“

Rehabilitační pomůcky jsou běžně dostupné, snadno použitelné a jejich funkčnost je ověřena. Jsou dobrým doplňkem pro prevenci bolesti pohybového aparátu, usnadňují vzpřímené držení těla. Žádná z nich však není určena k dlouhodobému používání. Než si tělo zvykne na jinou - správnou polohu, chvíli to trvá. Používejte je proto s rozmyslem.

  • Opěrka beder - dá se připevnit na židli a pomáhá udržovat bederní lordózu páteře.
  • Balanční čočka, sedací klín - používají se při sezení, čočky i na cvičení. Sezení je na nich měkčí a zároveň aktivují hluboký stabilizační systém páteře.
  • Overball – malý měkký míček, na který se dá sednout nebo se jím dají vypodložit záda. Vhodný i do auta.
  • Balanční míče – používejte k sezení jen na 20 minut a pak vyměňte za židli.

Pamatujte na to, že se jedná o pasivní doplňky. Aktivitu pro udržení správné polohy těla v sedu i stoji musíte vyvinout vy sami. Nejlepší „pomůckou“ tedy stále zůstává pohyb.

Bolest zad nezmizí mávnutím kouzelného proutku

Aneb všechno chce svůj čas. Nejméně 3 měsíce trvá než tělo přijme nový stereotyp a zapomene na ten původní, špatný. Chcete pocítit změnu? VYTRVEJTE!

Stravenky nebo prevence v oblasti zdraví?

Za dobu, co se prevenci bolesti zad věnuji se toho mnoho změnilo. Závan zahraničních trendů dolétl i do naší republiky a mnoho firem pochopilo na čem úspěšný podnik skutečně stojí. Firmy začaly investovat do lidí. Starají se o správné nastavení pracovního prostředí, hledají spolu se zaměstnanci rovnováhu mezi prací a osobním životem, diktát zaměstnavatele se změnil v diskuzi směřující ke zlepšení podmínek i výkonů.

A co vaše firma? Jak pečuje o své zaměstnance? Dáváte jim stravenky a vánoční balíčky, nebo se již řadíte mezi moderní, společensky odpovědné firmy a k vašim benefitům patří smysluplná péče o zdraví zaměstnanců?

Udělejte další krok a zařaďte se mezi společensky odpovědné firmy. Nabídněte svým zaměstnancům zdraví jako benefit.

 

Ochutnávka

Ochutnávka Umění sedět 
90 minut u vás ve firmě

Proč a jak vzniká bolest | Prevence | Špatný sed | Nácvik správného sedu | Vstávání ze židle | Balanční míče | Test pohyblivosti
Cvičení
Kompenzace dlouhodobého sezení, prevence bolestí krční páteře a hlavy | Krátká cvičení jednotka pro denní použití

Prezetnace a letáčky se cvičením
Max. 16 pracovníků

11 900 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

Umění sedět

Ucelený program Školy zad 
Přímo u vás ve firmě

3 měsíční program
1 x 14 dní
Max. 16 pracovníků
Společný 45 minutový trénink
15 minut individuální konzultace
Praktický nácvik správných stereotypů
Cvičení
Max. 16 pracovníků

65 200 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

Online kurz

Online kurz Umění sedět
Neomezená kapacita

18 videí k bezbolestnému sedu
Anatomie bolestí zad
Princip ozubených kol
Bezpečný pracovní sektor
Praktický nácvik správného sedu. V kanceláři, doma i na cestách
Pomůcky pro dlouhodobé sezení
3 x cvičební jednotka

Podrobnosti zde

790 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.


Další témata blogu




Mohlo by Vás zajímat