Správné sezení v praktickém životě

Teorii i nácvik správné sedu máte za sebou. Využijte nyní poznatky přímo v praxi. Vyzkoušejte správné sezení v práci, kde všichni trávíme polovinu života. Doma při odpočinku a jídle. Zkuste, zda to jde i na cestách - v autě, autobuse či vlaku.



Správné sezení v práci

Vybrat židli pro pohodlné a zdravé sezení není jednoduché. Správná židle má několik vlastností, které vám pomohou ve výběru:

  •  Sedák - plocha sedáku by měla být pohodlná a prostorná. Zaoblená přední strana sedáku chrátí před útlakem podkolenní oblasti.  Možnost nastavení výšky sedáku by měla být samozřejmostí pro každou kvalitní židli. Výhodou je pružinový systém pro dynamické sezení (tzv. houpací mechanismus).
  • Nastavitelná opora zad – poskytuje oporu především bederní páteři a brání jejímu nežádoucímu prohýbání. Opěradlo musí podpírat páteř podle jejího anatomického zakřivení, mělo by dosáhnout alespoň po dolní okraj lopatek.
  • Podpěrky pro ruce – při správném nastavení poskytují úlevu nejen pažím, ale také šíji a ramenům. Výstelka by měla být z prodyšného a měkkého materiálu, aby nedocházelo k nepříjemným otlakům.
  • Opěrka hlavy – je využívána pro občasnou úlevu hlavy a krční páteře. Při krátkém odpočinku pomáhá nést váhu hlavy.
  • Kolečka a otáčecí mechanismus – umožňují jednoduchý pohyb po pracovišti bez nutnosti opouštět židli. Hlavním úkolem je zajistit, aby uživatel byl co nejméně nucen sám otáčet trupem a naopak otáčel celé tělo. Ušetřeny jsou v tomto případě zádové, krční a šíjové svaly.

Velmi často se stává, že se zaberete do práce a přerušíte ji až ve  chvíli, když už kvůli bolesti zad nebo ztuhlosti nemůžete dál. To je ale pozdě! Občasné malé přestávky jsou opravdu důležité. Zkuste se každých  10 minut protáhnout a každých 45 minut se například projít. Přestávku od práce můžete vyplnit nejen procházkou, ale také krátkým cvičením.

Pro sezení v práci se dají využít také klekačky a míče. Jejich využití má svá specifika a mějte na paměti, že je vhodné je používat pouze po omezenou dobu.

Správné sezení doma

Práce není jediné místo, kde sedíte. Zamyslete se, při kolika příležitostech tuto polohu využíváte. Při jídle, cestování autem, vlakem, autobusem, odpočinku. To je jen stručný výčet těch nejčastějších příležitostí, kdy pro sebe můžete něco udělat.

Zdravý odpočinek

Vzpomeňte si na svou odpočinkovou polohu. Také vám připomíná polohu housenky? Páteř krásně kulatá, případně vykřivená, nohy pokrčené, hlava v nepřirozené poloze. Naše tělo je mazané, dá se říci až rozmazlené. Upřednostňuje polohu pohodlnou před fyziologicky ohleduplnou. Bohužel takto nejen že neodpočíváme, ale dokonce si škodíme. Aby odpočinek měl svůj význam, musí si odpočinout naše tělo i mysl. A mysl si neodpočine, pokud se tělo přepíná a bolí. I v domácím prostředí je proto nutné myslet na odpovídající polohu a postavení naší páteře.

Při výběru vhodné sedačky dáváme často přednost designu a pohodlí před dispozicemi pro zdravé sezení. Můžu vás ale uklidnit. Na každé sedačce lze najít polohu, která je šetrná k páteři a zároveň dobrá pro lenošení. Myslete na to, že odpočinek těla jde ruku v ruce s odpočinkem mysli. Váš psychický stav, stres a úzkost se odráží ve svalech, jejich úponech a celé páteři. Nepodceňujte to!

7 rad pro zdravý odpočinek

  1. Malé polštářky, kterými si podložíte bederní páteř vám pomohou zachovat přirozený tvar páteře.
  2. Teplo způsobuje, že se svaly rychleji uvolní a zrelaxují.
  3. Nohy na stůl! Nejen že je to skvělá forma relaxu, zároveň je to účinná prevence proti křečovým žilám.
  4. Hlavně neusnout! - Pohovka není postel, ztuhlá záda a bolavý krk vás na to rádi upozorní.
  5. Odpočívejte bez výčitek a mějte se rádi, zasloužíte si to.
  6. Protáhněte se i při odpočívání, zabráníte tím případnému ztuhnutí.
  7. Buďte aktivní! Aktivní odpočitek prospívá nejen tělu, ale i duši.

Načerpejte energii v relaxačním křesle. Slouží ke čtení knih, odpočinku, sledování televize, zkrátka dlouhodobější činnosti. Oproti sedačce je většinou více přizpůsobeno zdravému sedu. Křeslo by mělo mít opěradlo s větším sklonem, opěrkami, podporou pro bederní a krční páteř. Abyste eliminovali bolest páteře, nemělo by být přiliš měkké, aby se z něj dobře vstávalo.
Pokud často odpočíváte v kavárně, restauraci, divadle nebo kině, vybírejte si taková zařízení, kde mají židle a křesla, ze kterých vás při dlouhodobějším sezení nebudou hrozit bolesti zad.
 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Správné sezení u jídla

Ne vždy si můžete vybrat na jakou židli si v restauraci sednete. Doporučuji proto dbát hlavně na zdravé sezení v teple domova.

Jídelní židle

Na rozdíl od kancelářských židlí mají jídelní židle sedák nakloněný lehce dozadu. Tento náklon brání stlačování žaludku. Právě z tohoto důvodu je naprosto nevhodné jíst u nízkých konferenčních stolů. Sedáky jídelních židlí mohou být tvarované. Každý z nás je ale jiný, proto tvarování ne vždy přispívá ke komfortu. Příjemné je lehké odpružení opěradla a zadních nohou.

Trnož

Co to je „trnož“? Hodně z vás tento výraz ani nezná, přitom jej běžně a rádo využívá. Jedná se o část židle nebo stolu, která se vkládá mezi nohy u dřevěného nábytku. Slouží nejen pro zvýšení konstrukční pevnosti nábytku, ale také pro opření nohou a tím zvýšení pohodlnosti sezení.

Správné sezení na cestách

Většina z nás denně využívá nějaký dopravní prostředek pro svou cestu do práce či za zábavou. Ať už to je auto, vlak či autobus, vždy se jedná o prostředek, ve kterém sedíte. Mnohdy čas strávený v dopravním prostředku není zanedbatelný, proto i zde bychom měli věnovat pozornost zdravému sezení. Pokud cítíte, že spadáte do výše popsané skupiny, zkuste při svém každodenním cestování střídat polohy pánve, ramen, hlavy a končetin. Při dlouhých cestách pak nezapomínejte na přestávky na odpočinek a protažení.

Auto

Sed v autě bude vždy kompromisem. Vzhledem ke konstrukci standardního automobilového sedadla není možné dodržet jedno ze základních pravidel zdravého sedu - kolena nemohou být níže než kyčle.

Jak by měla vypadat automobilová sedačka?

  • Nastavitelná opěrka hlavy slouží k bezpečnostní opoře hlavy a zároveň k měkkému podložení v oblasti šíje. Její využití snižuje napětí svalů krční páteře a ramen. Její horní hrana nesmí být níže, než hlava pasažéra.
  • Sedák i opěradlo má mít po stranách zvýšené okraje, které stabilizují tělo při jízdě v zatáčkách.
  • Prodyšný materiál zabraňuje pocení či lokálnímu prochladnutí (klima).
  • Sedací plocha je mírně naklopena dozadu dolů. Okraj sedadla nesmí působit tlak v oblasti podkolenní jamky při brzdění nebo sešlápnutí spojky.
  • Opěradlo musí poskytovat dostatečnou oporu bederní páteři. Součástí opěradla by měla být nastavitelná bederní opěrka.
  • Vhodným doplňkem jsou opěrky pod lokty, které pomáhají nést tíhu horních končetin.

Autobus a vlak

Sedačka v autobusu je lépe uzpůsobena pro pravidla zdravého sedu než sedačka v automobilu. Je výše a nabízí větší prostor pro nohy. Podpora v bederní oblasti je většinou nedostatečná, proto se snažte udržet přirozené prohnutí páteře.


Vlakové soupravy II. třídy nenabízejí příliš komfortu. Výhodou oproti autobusu však zůstává možnost se kdykoliv protáhnout a projít. Lépe jsou na tom vlaky mezistátní či vlakové soupravy I. třídy, jejichž sedačky již mají tvarovaná záda, podporující přirozené prohnutí páteře, jsou dostatečně vysoké, mají většinou opěrku hlavy a područky.V obou prostředcích je možné zvýšit komfort cesty využitím nafukovacího límce. Opět platí základní pravidlo jak si udržet zdravá záda – Neseďte dlouhodobě ve stejné poloze!

Další témata blogu



Připojte se k nám

A sledujte, jak můžete zlepšovat své zdraví. Krůček po krůčku. Každý měsíc vás provedeme praktickým nácvikem a cvičebními jednotkami  Školy zad. 

zjistit více

Víkendová Škola zad

Užijte si víkendu plného zdravého pohybu. Cvičení Školy zad pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

zjistit více


Mohlo by Vás zajímat