Správné sezení u počítače nemusí být nutně drahá věda

Pokud mám vybrat dva nejčastější dotazy, které u mě v ordinaci zaznívají z úst pacientů s bolavými zády a sedavým zaměstnáním, jsou to: jaká je nejlepší kancelářská židle a jak správně sedět u počítače. A protože právě čtete tento článek, nejspíš vás to zajímá také.

 

Nejlepší židle pro zdravé sezení

Na internetu i v kamenných obchodech narazíte na obrovské množství kancelářských židlí a křesel k počítači a nejde jen tak říct, že právě ta či ona je nejlepší ze všech. Já osobně bych rozhodně nevybírala jen podle designu a ceny, ale pohlídala bych si pár dalších parametrů:

  • ke správnému sezení u počítače potřebujete výškově nastavitelnou židli,
  • s širokým a hlubokým sedákem, ze kterého nebudete sklouzávat pod stůl,
  • s dostatečnou nosností vzhledem k vaší tělesné konstituci,
  • tvarovaným opěrákem zad (to znamená, že chcete tu „vybouleninu“ v oblasti beder), který můžete naklápět
  • a z materiálu, který dýchá (zejména v létě za to budete opravdu rádi) a snadno se udržuje, protože hoď kamenem, kdož jsi nikdy při práci nesvačil…

 

A všechno ostatní už je jen o tom, jak na takové židli (která ani nutně nemusí stát deset tisíc), sedíte.

 


Správné sezení u počítače vyžaduje dril

Jen se rozhlédněte kolem sebe. Jeden se na židli hrbí (čímž tlačí na meziobratlové ploténky, plíce, zmáčknuté břicho tlačí na orgány v břišní dutině a tak dále), druhá nohy kříží, třetí se celý bortí a čtvrtý má každé rameno jinak vysoko… 

 

Takové kroucení si dřív nebo později vybere svou daň. Ale nebojte se, i správnému sezení se můžete naučit. A když vás sedět zdravě 8 hodin nebaví, jsou tu zábavnější alternativy jako sezení na míči, na klekačce, na zemi...

 

Protože je sezení pěkně náročné, je dobré při práci střídat pozice a pravidelně se hýbat

V jednom z předchozích článků jsme se dynamickému sezení věnovali, tak jestli jste ten pojem ještě neslyšeli, nechte se poučit.

Zapište si za uši

K tomu, abyste u počítače seděli správně, potřebujete znát tři základní rady a pak se jich zuby nehty držet.

 

  • Monitor patří dopředu. Přímo před vás, nikoli do strany. Tak nějak přirozeně docílíte toho, že se budete dívat hezky zpříma, srovnáte záda a uvolníte ramena.
  • Kyčle mějte o něco výš než kolena a pokud sedíte na židli, šlapky nohou mějte položené na zemi.
  • Součástí správného sezení u počítače je i nesezení. V pravidelných intervalech (zrhuba každých šedesát minut) si naordinujte pauzu. Projděte se, protáhněte, nakoukněte do vedlejší kanceláře, uvařte si čaj… Prospěje vám to psychicky i fyzicky, vážně.

Potřebujete si odpočinout? 

Na teď už legendárních víkendovkách se Školou zad je posledních pár volných míst a rychle se plní i letní termíny. Antarik, Karlov, Bromouv – vybírejte blahodárný prodloužený víkend dle libosti.


Mohlo by Vás zajímat