Správné držení těla

Páteř patří k nejvíce zatěžovaným částem těla. Je oporou těla, drží hlavu, trup a umožňuje vám pohyb. Základní kameny tvoří 34 obratlů. Málokdo ví, že špatné postavení páteře má zásadní vliv na zdraví našich zad. Rozlišujete špatné a správné držení těla? Podívejte se jaké problémy a bolesti způsobuje nesprávné držení těla, nedostatečná či naopak nadměrná zátěž a k čemu je princip ozubených kol.



Obratel, stavební kámen páteře

Páteř je mechanickou osou vašeho těla a současně nejslabším článkem jeho nosné konstrukce. Skládá se z volně spojených obratlů, takže její typické zakřivení se snadno přizpůsobuje každé změně těžiště. Základními stavebními a funkčními kameny  jsou obratle páteře. Páteř člověka se skládá ze 34 obratlů, mezi nimiž jsou měkké meziobratlové ploténky. Při narození je páteř rovná, vývojem se vytváří charakteristické esovité prohnutí páteře.

Obratle páteře se liší podle oblasti, kterou tvoří. Dělíme je na krční, hrudní, bederní, křížové a kostrční. Každý z nich má svou funkci, každý z nich ovlivňuje konkrétní část těla.

Krční páteř

Hrudní páteř

Tvoří ji 7 obratlů. Je nejpohyblivější a nejnamáhanější částí páteře. V dnešní době je často přetěžována špatným držením těla, drobnými úrazy či nevhodnou polohou spánku. Při bolesti krční páteře cítíte často i bolest hlavy.

Tvoří ji 12 obratlů. Je méně pohyblivá než krční a bederní páteř. Hrudní páteř, žebra a hrudní kost tvoří hrudní koš. Ten chrání srdce, plíce a velké hrudní cévy. Bolí-li vás mezi lopatkami, je to většinou únavou, přetížením či oslabením hrudní páteře.

Bederní páteř

Kost křížová a kostrč

Je tvořena 5ti mohutnými obratli. Problémy s bederním úsekem páteře často pociťujte v souvislosti s bolestí boků, hýždí, podbřišku, slabin a dolních končetin. Kost křížová je tvořena 5ti obratli a umožňuje spojení s pánví. S kostrčí je spojena chrupavkou. Kostrč je zakrnělý a podceňovaný úsek páteře, který má obrovský vliv na svaly pánevního dna.

Páteř na principu ozubených kol

Představte si, že pánev, hrudník a hlava jsou tři kola, která se proti sobě vzájemně pohybují jako soustava ozubených kol. Tvar celé páteře vychází z postavení její spodní části. Když naklopíte pánev dozadu, hrudník klesá dolů a hlava se dostává do nepřirozené polohy.
Opačný efekt nastává, jestliže naklopíte pánev dopředu. Tímto pohybem zvětšujete nejen prohnutí v bederní páteři, ale zároveň automaticky stavíte hrudní páteř do správného postavení. Hrudník se zvedá nahoru a krční páteř posune hlavu do správné polohy. Cítíte tu změnu? Touto poměrně jednoduchou korekcí držení těla můžete předejít nepříjemným a omezujícím bolestem zad.

Není nutné držet svou páteř ve vzpřímené poloze za každou cenu. Mnohdy je tím nejdůležitějším prvním krokem uvědomění v jakém postavení se páteř nachází a kolik času takto trávíme.
 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Vadné držení těla dokáže znepříjemnit život

Pokud páteř nevhodně zatěžujeme špatným držením těla a špatnými pohybovými návyky, dochází ke svalové nerovnováze, tzv. dysbalanci. Některé svaly jsou přetížené, jiné naopak ochablé. Je jen otázkou času, kdy přijde bolest.

  • "Kulatá záda" signalizují zkrácené prsní svaly a ochablé mezilopatkové svaly.
  • Nadměrné prohnutí v bederní páteři je výsledkem ochablých břišních svalů a zkrácených zádových svalů. Výrazně k ní přispívá dlouhodobé nošení vysokých podpatků.
  • "Plochá záda" bývají nejčastěji způsobena nedostatkem pohybu, který vede k ochabnutí zádového svalstva. Páteř postrádá charakteristická prohnutí.
  • Vybočení páteře do strany, tzv. skolióza páteře bývá, jak vrozená, tak výsledkem dlouhodobé jednostranné zátěže.

Další témata blogu



Připojte se k nám

A sledujte, jak můžete zlepšovat své zdraví. Krůček po krůčku. Každý měsíc vás provedeme praktickým nácvikem a cvičebními jednotkami  Školy zad. 

zjistit více

Víkendová Škola zad

Užijte si víkendu plného zdravého pohybu. Cvičení Školy zad pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

zjistit více


Mohlo by Vás zajímat