Špatné postavení chodidla a ploché nohy mohou být jádrem bolesti zad

Lidská noha je jedinečný nástroj. Od doby, kdy jsme sestoupili ze stromů na zem se noha vyvinula. Schovali jsme ji do boty, začali jsme ji vozit autem a jinými dopravními prostředky. Přesto nás pořád bolí. Kde je tedy zakopán pes?



Tři pilíře stability

Jádrem správného držení těla je postavení chodidel. Přes kotníky se pak energie přenáší ke kolenům a kyčlím. Jejich poloha ovlivňuje správné zakřivení páteře a pozici lopatek. Ať chceme nebo ne, naše tělo funguje jako celek. Špatné postavení chodidel může být důvodem té nesnesitelné bolesti zad a hlavy, která vás denně trápí.


Chodilo se opírá o tři body

1.

Hrbol patní kosti
 

2.

Hlavičku prvního metatarzu (bod pod palcem)

3.

Hlavičku pátého metatarzu (bod pod malíčkem)


Prostor mezi těmito body je vystužen klenbami. Příčnou a podélnou. Tento unikátní systém dvou na sebe kolmých oblouhů chrání plosku nohy a pomáhá nést váhu těla při došlapu i pohybu.

Ploché nohy. Proč JÁ???

Příčiny vzniku plochých noh jsou různé. Část z nás má již vrozené oslabené vazivo. Další část přispívá plochonoží obezitou, nošením těžkých břemen či dlouhým stáním a chůzí. Méně častým důvodem jsou pak úrazy či záněty.
Příčně plochou nohou trpí převážně ženy, díky nošení vysokých podpadků a vlivem menopauzy. Podélně plochou nohou trpí často děti. Vada se koriguje ortopedickými vložkami a cvičením. Věkem se zlepšuje až mizí.

Stopy v písku

Chcete jednoduše a rychle zjistit jestli ploché nohy netrápí právě vás? Vyšlápněte si svou stopu do písku. Nejste si jisti výsledkem? Navštivte odborníka.

Orientační vyšetření klenby

Máte pocit, že něco s vašima nohama není v pořádku? Zajděte za podologem. Podiatrie se zabývá studiem nohy, její anatomií a fyziologií. Podolog nohy prohlédne a vyšetří. Vyšetření probíhá pohledem, pohmatem, na plantoskopu či PC skeneru. Podolog vám doporučí vhodné pomůcky a cvičení. Navrhne zdravotní vložky do obuvi. Podle potřeby vás odešle na vyšetření k ortopedovi.


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Radši dřív než později...

  • Zahoďte boty...alespoň na chvíli. Je prokázáno, že většina deformit nohou vznikla až s vynálezem obuvi. Choďte bosky po trávě, písku a kamínkách. Naučte se správně stát, chodit a sedět. Ocení to nejen vaše nohy, ale celé tělo.
  • Noste správnou obuv – s pevným opatkem, z prodyšného a poddajného materiálu, s prostorem pro prsty.
  • Došlapujte správně – pata → malík → palec. Tříbodová opora pro chodidlo. Pro někoho samozřejmost, pro jiného nadlidský výkon. Naučte se to a zbavte se zdravotních problémů s kyčlemi, koleny, zády,...
  • Používejte správné vložky do bot či jiné pomůcky – srdíčka, půlměsíce.
  • Cvičte!

Trénujte svou nožní klenbu

Zapojte klenbu v sedě
Sedněte si na zem, natáhněte nohy. Dlaně si opřete o zem. Narovnejte záda.

  • Střídavě propínejte a přitahujte špičky
  • Roztáhněte prsty od sebe, střídavě přitahujte palec k sobě a zároveň prsty od sebe. Pak naopak. Opakujte 15x.

Zapojte klenbu ve stoji

  • Stoupněte si, nohy na šířku pánve. Nadzvedněte prsty a co nejvíce je roztáhněte. Postupně je pokládejte na zem. Začněte od malíčku.
  • Přenášejte váhu z pat na špičky a naopak. Postupně se posunujte do strany. Tímto cvikem trénujete i kotníky.

Zavrtejte nohy do písku
Na dovolené či beachovém hřišti si můžete vyzkoušet tři cviky.

  • Určete si vzdálený bod (asi 2 metry). Přitahujte se prsty a posouvejte se dopředu v určeném směru. Paty mějte na zemi. Neodrážejte se.
  • Stejnou trasu přejděte po patách.
  • Vyzkoušejte chůzi po vnější i vnitřní straně chodidla. Přejděte kamennou stezku
  • Chůze po kamínkách/oblázcích je ideální pro trénink klenby. V těchto podmínkách se zapojuje, ať chcete nebo ne. Bolí to? Ano. Naše nohy už si odvykly. Vytrvejte. Bude se to zlepšovat. Až projdete bez bolestivého syknutí, máte vyhráno. Vaše klenba funguje.

Chytejte a  přenášejte
Toto cvičení můžete trénovat kdekoliv. Máte doma náprstek? Dětskou kostku či špunt od vína? Zvedejte, chňapejte, přenášejte. Aktivujte svou příčnou klenbu.

Chůze vás prozradí

Otisk nohy, stejně jako otisk prstů, o vás prozradí mnohé. Chůzi právem řadíme mezi nonverbální projevy každého z nás. Vypovídá o naší náladě, prezentuje naši osobnost. Myslete na to, až se budete hrbit, kolíbat nebo šoupat patama.

Další témata blogu



Připojte se k nám

A sledujte, jak můžete zlepšovat své zdraví. Krůček po krůčku. Každý měsíc vás provedeme praktickým nácvikem a cvičebními jednotkami  Školy zad. 

zjistit více

Víkendová Škola zad

Užijte si víkendu plného zdravého pohybu. Cvičení Školy zad pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

zjistit více


Mohlo by Vás zajímat