Snižte plošně bolesti zad zaměstnanců. Klíčová je znalost zdravého sedu

Uvědomila jsem si, že většinu svého života prosedíme. To je smutná realita. Statistiky ukazují, že spánek nám zabere asi třetinu života, sed více než polovinu. Je zřejmé, že způsob sezení může zásadním způsobem ovlivnit naše zdraví. Nejvíce ohrožená část těla? Záda.



Výzkumy Světové zdravotnické organizace (WHO) potvrzují, že bolesti zad lze předejít. Nejslibnější přístupy zahrnují fyzickou aktivitu, cvičení, vhodnou bio-psycho-sociální osvětu a podporu na pracovišti.

4 kroky k životu bez bolesti zad

  1. Vědomé a kontrolované držení těla vsedě, stoji, při práci i vleže.
  2. Dodržování ergonomických zásad.
  3. Znalost základní anatomie pohybového aparátu.
  4. Dobrá fyzická i psychická kondice.

Sed, nejčastější aktivita dnešní generace

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik času denně prosedíte? Pojďte si udělat malou rekapitulaci vašeho běžného dne:

  • Ráno sedíte u snídaně (pokud ji vůbec stíháte :))
  • Sedíte v autě či v jiném dopravním prostředku při cestě do zaměstnání.
  • V práci zasednete k počítači a odtrhne vás až oběd. Kromě pár protažení ve formě cesty k tiskárně, na záchod nebo pro kávu toho moc neujdete.
  • Následuje cesta na oběd, často nahrazena donáškou jídla až pod nos.
  • Cesta z práce, podobná té ranní, je přerušena pouze nákupem v supermarketu.
  • Po příchodu domů se zaboříte do gauče, abyste si po práci „trochu odpočinuli“.
  • Následuje večeře u jídelního stolu a večerní program u televize nebo posezení s přáteli.

A další den znovu. Většina z vás tráví vsedě mnohdy více než 12 hodin denně. Chytré hlavy spočítaly, že během produktivního života prosedíme neuvěřitelných 80 000 hodin. Je zřejmé, že způsob sezení může zásadním způsobem ovlivnit vaše zdraví. Vzpomeňte si, jak trpíte, když si v noci přeležíte krk. Co když stejně špatně každý den sedíte?

Sedět se musí umět panečku!

Správné sezení není vrozená dovednost. Učíme se ji. A většinou bohužel špatně. Výsledkem jsou bolesti zad, kterých se nemůžete zbavit ani opakovanou návštěvou masážních center.

Zdravým sezením se vlastně nikdo nezabývá. Všechno končí u židlí, podložek a pomůcek, v lepším případě též u stolu a pracovního prostředí. Pořád vám chybí to základní. Žádná dokonalá židle, stůl ani perfektně nastavený monitor vám neuleví, když neznáte základní pravidla správného sedu.

Pohybem proti kilům a bolesti zad

Někteří z vás si pořídili na podporu pohybu krokoměry. Jiní si počítají, kolik aktivity musí vynaložit na tabulku čokolády. Ať tak či tak, všechny to vede ke cvičení. Pohyb je pro tělo prospěšný. Zacvičte si se mnou. On-line. Se zaměřením na zdravá záda. Nebo vyzkoušejte video-tréninky z programu Sedět je umění zdarma.

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Otestujte sebe i své kolegy

Pohybový aparát se vyšetřuje standardními zobrazovacími metodami – rentgen, ultrazvuk, magnetická rezonance , CT vyšetření. Všechny tyto metody provádí vyškolený personál. A samozřejmě to něco stojí.

Existují však i jiná jednoduchá vyšetření pohybového aparátu. Nestojí skoro nic a dají vám rychlou odpověď, jak na tom jste.

Prostý předklon - Thomayerova vzdálenost Poloviční hlava krávy aneb jak jsou na tom vaše ramena Stoj na dvou vahách

Hodnotí pohyblivost celé páteře. Spočívá v předklonu provedeném ze stoje, kdy se v nejkrajnější pozici měří vzdálenost třetího prstu od podložky. Za normální výsledek se považuje dotek prstů. Vzdálenost do 10 cm je v toleranci. Nadměrný dotyk (dlaň, předloktí), či vzdálenost nad 30 cm jsou jasnou patologií.

Během zkoušky dávejte pozor na určitá zkreslení:

  • kompenzace pohybem v kyčlích,
  • omezení pohybu kvůli zkráceným svalům zadní strany stehen (krčí se kolena, napětí v podkolenní jamce).

Ramena významně souvisí s pohyblivostí krční páteře. Ve své podstatě to není test, který vám dá konkrétní výsledek. Je to cvičební pozice převzatá z jógy( gómukásána), kterou do nějaké míry zvládnete. Rozhodně si při ní protáhnete boční strany trupu, hrudník, krk, paže a ruce.

Ve vzpřímeném stoji pokrčíme v lokti levou paži a hřbet ruky posouváme po zádech vzhůru mezi lopatky. Pravou paži zvedneme nad hlavu a ohneme loket tak, aby se pravá ruka za šíjí spojila s levou rukou. Vyzkoušíme na obě strany.

Zvládnete to? Ne úplně? Na jednu stranu lépe, druhou hůře? Informace pro vás je taková, že vám chybí cvičení, máte ztuhlá záda a chtělo by to změnu.

Potřebujete 2 stejné osobní váhy. Postavte každou dolní končetinou na střed jedné váhy a zaujměte vzpřímený postoj. Ruce podél těla. Hlavu zpříma, dívejte se před sebe. Stůjte klidně. Kolega na váze odečte rozdíl mezi pravou a levou dolní končetinou.

Je-li rozdíl váhy na jedné z nich více než 10%, vítejte ve skupině „ohrožených trvalou bolestí zad“ (ty přísnější školy říkají, že rozdíl nesmí být větší než kg).

Začněme u sebe

Lidé mají tendenci napodobovat. To je koneckonců princip učení. Napodobujeme ty, co něco umí a tím se učíme. Stejným způsobem se začal v ČR třídit odpad. Hrstka přesvědčených nadšenců postupně strhla většinu národa. Když se začneme zabývat uměním sedět, brzy začne sedět správně celá řada lidí. A ti ostatní se přidají.

 

Nevíte si rady? Chcete otestovat své zaměstnance a nevíte co by bylo nejlepší? Vyzkoušejte si vše na vlastní kůži na ochutnávce nebo se nechte vést videokurzem.

 

Ochutnávka

Ochutnávka Umění sedět 
90 minut u vás ve firmě

Proč a jak vzniká bolest | Prevence | Špatný sed | Nácvik správného sedu | Vstávání ze židle | Balanční míče | Test pohyblivosti
Cvičení
Kompenzace dlouhodobého sezení, prevence bolestí krční páteře a hlavy | Krátká cvičení jednotka pro denní použití

Prezetnace a letáčky se cvičením
Max. 16 pracovníků

11 900 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

Umění sedět

Ucelený program Školy zad 
Přímo u vás ve firmě

3 měsíční program
1 x 14 dní
Max. 16 pracovníků
Společný 45 minutový trénink
15 minut individuální konzultace
Praktický nácvik správných stereotypů
Cvičení
Max. 16 pracovníků

65 200 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

Online kurz

Online kurz Umění sedět
Neomezená kapacita

18 videí k bezbolestnému sedu
Anatomie bolestí zad
Princip ozubených kol
Bezpečný pracovní sektor
Praktický nácvik správného sedu. V kanceláři, doma i na cestách
Pomůcky pro dlouhodobé sezení
3 x cvičební jednotka

Podrobnosti zde

790 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.


Další témata blogu




Mohlo by Vás zajímat