Sezení na míči zdravé sezení nenahradí

Alternativní typy sezení byly vyvinuty především pro podporu správného držení těla a zvýšení dynamičnosti sedu. Už víte, že dynamický sed je zdravý a přirozený způsob, jak při sedavé práci, co nejméně namáhat tělo.



Pro zdravé sezení využijete řadu pomůcek, díky nimž sedíte dynamicky a lépe zvládáte nápor sedavého zaměstnání a pohodlného života. Vyzkoušejte balanční míče, balanční čočky, bederní opěrky nebo klekačka. Vyzkoušejte je několikrát za den, ale nepoužívejte je celodenně. Postupně dobu jejich využití  prodlužujte. Všechny pomůcky jsou běžně dostupné, snadno použitelné a  jejich funkčnost je ověřena.

Pomůcka nenahradí pohyb

Pomůcky dlouhodobého sezení jsou pasivní doplňky, které stimulují vaše tělo k dosažení polohy pro správné sezení. Aktivitu pro její udržení vyvíjíte vy. Nejlepší pomůckou pro dosažení zdravého sedu je pohyb.

Gymball alias gymnastický míč

Gymnastický míč vás nutí sedět rovně, ale ne strnule. Díky neustálému vyrovnávání těžiště aktivujete svaly, které zajišťují správný sed a zároveň nenásilně posilujete zádové a břišní svaly.

Gymnastické míče slouží v dnešní době k mnohostrannému sportovnímu, relaxačnímu, rehabilitačnímu a zábavnímu využití. Svou cestu si našly i do kanceláří, kde slouží jako alternativní prostředky k sezení. Protože se stále jedná o pomůcku zdravého sezení, není vhodné na míči sedět dlouhou dobu. Pokud nejste na sezení na míči zvyklí, začněte na 10ti minutách a čas postupně prodlužujte. Určitě jste zaregistrovali i míče s nožičkami. Neslouží k udržení stability, ale zabrání běhání za kutálejícím se míčem v kanceláři. 

Pamatujte však, že sezení na míči kvalitní kancelářskou židli nenahradí.

Seďte správně

  • úhel mezi tělem a stehenní kostí dodržujte větší než 90°
  • úhel mezi stehenní a holení kostí je větší než 90°
  • hýždě musíte mít výše než kolena
  • rozkročte nohy od sebe pro větší stabilitu (přibližně 75°)
  • celou plochou chodidel se dotýkejte země
  • dbejte na to, aby chodidla směřovala stejným směrem jako stehna
  • nesedejte si na vrchol míče, ale spíše mírně dopředu

3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Vyberte správnou velikost míče

Vzoreček pro každého:
Optimální velikost míče = tělesná výška - 100

Vzoreček pro fajnšmekry:
80 - 110 cm      -  míč 30 cm
110 – 140 cm   -  míč 45 cm
140 – 155 cm   -  míč 45 cm
150 – 165 cm   -  míč 55 cm
160 – 180 cm   -  míč 65 cm
175 – 190 cm   -  míč 75 cm
185 cm a víc     -  míč 85 cm

V případě, že vážíte nad 100 kg, použijte širší průměr míče kvůli většímu prosednutí.

Další témata blogu



Připojte se k nám

A sledujte, jak můžete zlepšovat své zdraví. Krůček po krůčku. Každý měsíc vás provedeme praktickým nácvikem a cvičebními jednotkami  Školy zad. 

zjistit více

Víkendová Škola zad

Užijte si víkendu plného zdravého pohybu. Cvičení Školy zad pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

zjistit více


Mohlo by Vás zajímat