RSI opravdu bolí

Cítíte nepohodlí při psaní na počítači? Bolí vás občas prsty, zápěstí, paže, lokty nebo ramena? Trápí vás bolesti zad? Může se jednat o počáteční fázi RSI. Nepodceňujte a neignorujte co vám vaše tělo říká.



RSI

RSI neboli Repetitive Strain Injury, česky „ Poškození z opakovaného namáhání“, je v dnešní době jedna z nejčastějších příčin nemoci z povolání u kancelářských profesí. Toto poškození je vyvoláno prací v neergonomickém prostředí. Projevuje se bolestí, která se zhoršuje při práci, menší výdrží a slabostí.

RSI nejčastěji způsobuje:

  • tenisový loket
  • poškození hybnosti ramenních pletenců
  • poškození šlach prstů
  • syndrom karpálního tunelu

RSI písařky neznaly

Dříve se používaly psací stroje s klasickou mechanickou klávesnicí. Pro psaní na takové klávesnici bylo nutné použít větší sílu. Samotná činnost byla přerušována dalšími činnostmi jako například posun papíru, řádkování, korekce chyb v textu, výměna papíru. To vše přispívalo k odpočinku a k eliminaci vzniku RSI.

Dnes už ruce neodpočívají

Vzpomeňte si na písařky na mechanických psacích strojích, jejichž ruce nehybně odpočívají na klávesnici. To je na dnešní elektronické klávesnici nemožné. Velmi malý odpor kláves umožňuje tuto formu odpočinku jen za podmínky, že ruku zpevníte v prstech či zápěstí. Ve výsledku, místo odpočinku, jen více zatížíte šlachy v prstech.

Zvolte správnou polohu

Umístění klávesnice

  • Při práci s klávesnicí a myší myslete na správné držení těla. Nohy mějte na zemi, lýtka se stehny svírají pravý úhel stejně jako paže s předloktím. Ruce mějte v neutrální poloze – buď uvolnění, nevytáčejte dlaně z os rukou. Využívejte speciální plastové či gelové podložky pro odpočinek ve chvílích kdy nepíšete. Při práci si ruce neopírejte.
  • Seďte kolmo k počítači, klávesnici umístěte přímo před sebe. Předloktí, zápěstí i dlaně držte v jedné rovině. Správný sklon klávesnice je 10 - 15°. Výsuvná deska je sice praktická z hlediska úspory místa na stole, neposkytuje však dostatečnou oporu pro zápěstí.

3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Není myš jako myš

Ačkoliv se jedná o pravděpodobně nejlevnější počítačovou periferii, nepodceňujte výběr. Většina výrobců uvádí, že jím prodávaná myš je přesně ta, která nezničí vaše karpální tunely a nezpůsobí RSI. Existují myši bezdrátové, optické, laserové, jednoduché, multifunkční....z pohledu ergonomie však vybírejte podle toho, která vám prostě padne do ruky.

Podložka nebo ručník?

Srolujte obyčejný ručník, dejte si ho pod zápěstí a získáte domácí řešení pro zmírnění syndromu karpálního tunelu. Druhou variantou je ergonomicky tvarovaná podložka pod myš. Je sice finančně náročnější než ručník, ale věřím, že při každodenní práci ji oceníte více. Při výběru dbejte na výplň podpěrné části (gel, pěna, pěna s paměťovým efektem). Dobře zvolená podložka z dlouhodobého hlediska redukuje tlak a snižuje únavu ruky.

! Při práci s myší ruku nevytáčejte z přímé osy se zápěstím.
! Vždy dávejte pozor na položení zápěstí přes hranu stolu.

Další témata blogu



Připojte se k nám

A sledujte, jak můžete zlepšovat své zdraví. Krůček po krůčku. Každý měsíc vás provedeme praktickým nácvikem a cvičebními jednotkami  Školy zad. 

zjistit více

Víkendová Škola zad

Užijte si víkendu plného zdravého pohybu. Cvičení Školy zad pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

zjistit více


Mohlo by Vás zajímat