Proč dělat na pracovišti preventivní programy proti bolesti zad

Možná znáte tu bolest zad z dlouhé práce u počítače nebo jiného “přístroje” sami. Možná si všímáte shrbených zad kolegů nebo registrujete neschopenky z důvodu problémů se zablokovanou páteří.



I při čtení tohoto článku na tabletu, mobilu nebo notebooku možná cítíte nepříjemný tlak až bolest v zádech nebo za krkem. Nehrbíte se náhodou? Sedíte správně? A sedíte na správné židli? A přesně tohle všechno zanedbávají i vaši zaměstnanci. A už vůbec se během mnoha hodin sezení u počítače pravidelně neprotahují a necvičí…

A věděli jste přitom, že jde o nejčastější civilizační chorobu dneška? Neveselé statistiky uvádějí, že chronické bolesti zad trápí přes 40 % populace a dobrých 80 % lidí se s nimi už v minulosti nějakou formou potýkalo. Praktičtí lékaři vypisují neschopenky z důvodu bolavých zad na denní bázi. Čím to? Zanedbáváme prevenci bolesti zad a krční páteře! Až se záda jednoho dne prostě “zablokují” tak, že člověk nevstane. Když se záda takto finálně “zaseknou”, za dveřmi čeká dlouhodobá neschopenka a velmi zdlouhavý léčebný proces.

Proč moderní lidi trápí bolesti zad v takové míře?

Čím to, že “moderní” lidi tak trápí bolest zad, krční páteře a hlavy? Jsou na vině počítače? Ano, je to velký spoluviník, i když ne jediný. Narozdíl od nás naši prapředci nechodili vzpřímeně. Možná vás to překvapí, ale dnešní chození po dvou je pro páteř mnohem náročnější! Navíc se dopouštíme na své páteři jednoho prohřešku za druhým:

  • často zatěžujeme víc jednu stranu těla,
  • snad nikdo dnes neumí správně dýchat,
  • špatně sedíme i špatně vstáváme ze židle,
  • opomíjíme chránit páteř před tvrdými dopady a
  • stavíme se nesprávně ke zvedání předmětů.

Ještě před stoletím velká část populace pracovala převážně fyzicky (na polích atd.) Ve volném čase pak nebyla žádná chytrá zařízení jako televize nebo počítače, u nichž by lidé seděli takřka nehybně celé hodiny v kuse. Ne že by tehdy lidé netrpěli neduhy pohybového aparátu - taková celodenní tvrdá dřina na poli si také vybrala svou daň (degenerativní změny páteře, artróza atd.) Ale většinou až v pozdějším věku. Dnes záda bolí už třicátníky! Dopoledne a odpoledne prosedí u počítačů v práci, večery u televize. Co s tím, jak alespoň částečně chránit své zaměstnance před bolestí zad a firmu před několikatýdenními neschopenkami?

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Prevencí účinně proti bolesti zad a krční páteře

Dnešní životní styl den ze dne nezměníme. V práci ale zaměstnanci tráví každý den mnoho hodin, takže pokud je “naučíte” šetřit záda během této doby, pracovní neschopnost tím ve vší firmě výrazně snížíte. Co tedy změnit lze a jak začít hned? Vsaďte na prevenci. Naučte své lidi každodenní činnosti, při nichž se ničí páteř, vykonávat správně. Jen podle videí to bývá těžké. Jakmile ale absolvují prakticky zaměřený kurz, kde si vše sami za pomoci a dohledu fyzioterapeuta “zažijí”, zdravé návyky se jim dostanou pod kůži.

Co se na praktických preventivních kurzech proti bolesti zad lidé naučí nejcennějšího?

  • Jak si zajistit bezpečný pracovní sektor.
  • Prevenci bolestí krční páteře, kompenzaci dlouhého sezení.
  • Nacvičí si správný sed i správné vstávání ze židle.
  • Naučí se sadu praktických cvičení, která lze dělat kdekoli/kdykoli.

 

Další témata blogu




Mohlo by Vás zajímat