Pracovní sektor aneb postavte se k práci čelem

Pracovní sektor je plocha na pracovním stole, kam bez problémů a bez natáčení trupu dosáhnete rukama na předměty, které při práci potřebujete.  Představuje prostor, který máte při každé činnosti přímo před sebou. Tento prostor je ohraničený šířkou vašich ramen a šířkou rozkročených nohou. Pohyb mimo tento prostor je pro tělo namáhavý a mnohdy i nebezpečný.



Čím lépe je pracovní prostor přizpůsobený očekávané práci člověka, tím vyšší je i kultura a produktivita odvedené činnosti.

Doporučení

Když už musíte svůj pracovní prostor opustit, byť i jen o kousek, vždy se k další činnosti postavte čelem. Pouhé natáhnutí těla zbytečně neúměrně zatěžuje váš svalový aparát, což časem může vést ke vzniku bolesti. Schválně se zamyslete, kolikrát denně se takto „jen“ natáhnete?

Pracovní sektor a ergonomie pracoviště nejsou totéž

Pracovní sektor

Vymezuje bezpečný prostor pro pohyb vašeho těla, bez ohledu na prostředí, ve kterém se nacházíte.

Ergonomie pracoviště

Soustředí  se na vytváření takových pracovních podmínek na konkrétním místě, aby nedocházelo k nezdravému zatěžování pohybového aparátu špatným pohybem nebo vlivem vnějšího prostředí. Vnějším prostředím chápejte přístroje a vybavení pro práci, zábavu či odpočinek. Toto téma si zaslouží více prostoru, proto se mu budeme věnovat v kurzu Bezpečná kancelář.


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Další témata blogu



Připojte se k nám

A sledujte, jak můžete zlepšovat své zdraví. Krůček po krůčku. Každý měsíc vás provedeme praktickým nácvikem a cvičebními jednotkami  Školy zad. 

zjistit více

Víkendová Škola zad

Užijte si víkendu plného zdravého pohybu. Cvičení Školy zad pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

zjistit více


Mohlo by Vás zajímat