Péče o nemocné a bolavá záda

Zdravotní sestry, sociální pracovníci, osobní asistenti, lidé pečující o osobu blízkou v domácnosti (...). Tito lidé představují zvláštní ohrožený druh. Jejich práce je náročná po fyzické i psychické stránce. Ze zamotaného kruhu stresu, přetížení a spěchu často není úniku. A bolavá záda na sebe nenechají dlouho čekat. 

 

Nejdřív všichni ostatní. Pak možná já  

V pečujících profesích zakotví zpravidla lidé s mimořádně rozvinutým sociálním cítěním. Lidé, kteří mají tak nějak od přírody dáno upřednostňovat ostatní, zatímco sami sebe staví obvykle na poslední místo.

Zdravotní sestra uleví pacientovi přesunutím do jiné polohy okamžitě, namísto toho, aby čekala na zvedák. Osobní asistent často vykoná během pracovní doby spoustu úkonů nad rámec svých povinností. Klient je sám nezvládá, ale někdo to zkrátka udělat musí. A co lidé, kteří pečují o své blízké dlouhodobě doma? Ti ani nemají na výběr. Jejich pracovní doba je přitom nekonečná. 



Řehole po všech stránkách 

Aby toho nebylo málo, tělesnou zátěž pečujících nepřetržitě provází nápor na psychiku. Lidí bývá v pečujících profesích tradičně málo a jeden člověk mnohdy zastává práce za dva. Nemluvě o životních situacích klientů, které pečující prožívají spolu s nimi. 

Všeobecné přetížení si dříve či později vybere daň. Záda jsou z prvních na ráně. Bolest se možná projeví postupně. Občasné pobolívání v křížích i ztuhlá šíje lze nějakou dobu přehlížet. Po delší době ale přestane vaše tělo bavit, že jeho signály ignorujete. Rázně a bolestivě vám dá najevo, že stačilo. 

Pak už nepomůžete nikomu. Pomoc budete potřebovat sami. 

Preventivní krok udělejte co nejdřív 

Že je snazší problémům předcházet, než je odstraňovat, nikoho nepřekvapí. Základní opatření zvládnete sami. Doma nebo v práci při obědové pauze. 

Pokud chcete do tajemství zdravých zad proniknout hlouběji, zúčastněte se některého z našich víkendových kurzů. Pomůžete nejen sobě, ale i těm, kterým pomáháte.  

 



Víkendové pobyty

Víkendové pobyty

Blahodárný cvičební víkend plný pohybu

Pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

Podrobné informace