Pálení očí už po chvíli koukání do monitoru? Máme 8 odzkoušených tipů, jak syndrom počítačového vidění řešit

Jedno známé moudro praví: „všeho moc škodí.“ A platí to i pro nadužívání moderních technologií, které se zákonitě musí někde podepsat. Takže pokud vás už po pár hodinách sezení před počítačem pálí oči, bolí hlava nebo krční páteř, je na čase zpozornět. Možná máte i vy takzvaný syndrom počítačového vidění.

Proč vás pálí a slzí oči?

Nejspíš jste si toho ani nevšimli, ale při sledování monitoru počítače nebo třeba obrazovky chytrého telefonu prokazatelně mrkáte až 3x méně než obvykle. Tím pádem dochází k vysušování oční sliznice a oči vás takzvaně řežou. Samozřejmě, protože nejsou zvlhčené.

I okohybné svaly bývají nepřirozeně namáhány tím, jak se neustále snaží zaostřit, proto se můžete potýkat i se zdvojeným viděním.

Jak se zbavit pálení očí?

  • Pokud nejste vyloženě profesionální grafici nebo fotografové, nebojte se si zlumit jas obrazovky a (nebo) zapnout tmavý režim šetrnější pro oči.
  • Poperte se s modrým světlem – pracujete dlouho do večera a pak nemůžete usnout? Displeje a monitory vyzařují takzvané modrofialové světlo, které byste měli nejpozději hodinu před usnutím zcela eliminovat. Takže místo koukání do mobilu si před spaním raději přečtěte kousek hezké knížky nebo si alespoň zapněte na mobilu noční režim.
  • Nosíte dioptrické brýle nebo kontaktní čočky? Zvažte, jestli by se vám nevyplatilo investovat do skel nebo čoček s filtrem modrého světla. Rozdíl je opravdu znát.
  • Zamezte odleskům na obrazovce i nábytku. Věnujte pozornost tomu, kde máte umístěný pracovní stůl. Denní světlo by mělo dopadat na pracovní stůl i monitor z boku, k umělému osvětlení byste neměli sedět zády, abyste si monitor nestínili. 
  • Dodržujte takzvané pravidlo 20-20-20 – každých 20 minut se odtrhněte od práce (ano, občas je to dost těžké) a zadívejte se na 20 vteřin na nějaký vzdálený objekt (třeba se pokochejte výhledem z okna a zhodnoťte stav počasí nebo hlasivek toho věčně štěkajícího hafane na protější zahrádce).
  • Vyzkoušejte si relaxační a posilující cviky na uvolnění očí

Máte sedavé zaměstnání? Přečtěte si 5 tipů na aktivity, které vás rozhýbají.



Nastavte si správně monitor

Ano, jsme tu především pro to, abychom dali do pořádku vaše záda a ty se konečně dostávají ke slovu. O správném sezení už jsme toho napsali spoustu, přesto máme plnou ordinaci lidí, kteří neumí sedět správně a tak přetěžují své tělo A to se umí bránit jediným způsobem: právě bolestí.

Takže jen pro jistotu si zopakujeme, že při sezení u počítače svírají nohy i ruce devadesáti stupňový úhel a ramena jsou svěšená. Při psaní se ruce neopírají o počítač, ale jsou kolmo k pažím. Není třeba se předklánět, hlava by měla být v ose s pánví a brada jemně zasunutá.

Jak nastavit monitor, aby záda ani oči netrpěly

Horní hranu monitoru byste měli mít v úrovni očí a ideální vzdálenost obrazovky od očí je 50-70 cm (pro ty z vás, co nemají odhad, je to přibližně délka paže).

  • Pokud máte obrazovku příliš vysoko, namáháte si krk a ramena.
  • Jestli pracujete nejčastěji na notebooku, můžete mít opačný problém – obrazovka je příliš nízko a vy opět namáháte krční páteř. Přitom i v tomto případě je řešení docela jednoduché – pořiďte si podložku pod notebook (třeba i s odvětráváním, ať vašeho mazlíka v létě neuvaříte).

Naordinujte si digitální detox

Co takhle si dát na pár dní pohov, nechat počítač doma a vydat se vstříc zážitkům s přidanou hodnotou? Naučte se správně cvičit pod dohledem Marie Zemánkové uprostřed krásné české přírody, zrelaxujte se při vyrábění domácích mastí a užijte si lekci nordic walkingu. Není nic jednoduššího, než se zapsat na jeden (nebo více) z našich víkendových pobytů. 

A že je z čeho vybírat.