Optimální pracovní prostředí pro skvělé výkony

Ergonomické nastavení pracovního místa je jen jedním z kroků na cestě k vytvoření optimálního pracovního prostředí. Zaměstnavatelé by při řešení pracovních prostor měli klást důraz také na akustiku, větrání, tepelné a světelné podmínky.



Jen správná kombinace těchto faktorů (včetně ergonomie) vede ke snížení únavy zaměstnanců, vyšší výkonnosti a práce bez bolestivých následků.

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař

Denní světlo je pro člověka důležité. Odedávna určuje dobu kdy je člověk aktivní, má významný vliv na jeho výkon a v neposlední řadě ovlivňuje jeho náladu. V práci dobré světelné podmínky zvyšují produktivitu i bezpečnost vykonávané činnosti.

Dýchám, tedy jsem

Kvalita vzduchu je zásadním faktorem zdravého vnitřního prostředí. Při nadměrné koncentraci CO2 klesá soustředěnost a aktivita zaměstnanců. V nových budovách je často kvalita vzduchu řízena systémově. Při zvýšení koncentrace CO2 začne systém automaticky vyměňovat vzduch. Ve starých prostorách, neoplývajících novou technikou, je nutné často větrat.

Teplotní komfort na pracovišti

Teplota na pracovišti se v ideálním případě pohybuje mezi 21 – 23 °C. V létě je pak teplota vyšší, aby rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou nebyl příliš velký. V dnešní klimatizované době je otázka teploty často tématem sporů mezi zaměstnanci. Takže zima nebo teplo?

Při práci ve vysoké teplotě je člověk unavený a nesoustředěný. Stejně tak v chladu tělo vydává více energie a spotřebovává víc kyslíku. Dochází ke snížení pozornosti a efektivity práce.

Vlhkost jako v pralese?

Vlhkost vzduchu se odvíjí od typu budovy, vybavení prostor, množství lidí a venkovní vlhkosti. Důležitou roli hrají také živé rostliny a květiny.

Nízká vlhkost (méně než 20%) je nejen nepříjemná pro zaměstnance, ale také negativně ovlivňuje funkčnost technického vybavení. Naopak vysoká vlhkost (více než 70%) způsobuje srážení vlhkosti. Takové podmínky jsou ideální pro bakterie a plísně.Vlhké pracovní prostředí má negativní vliv na nemocnost zaměstnanců (časté záněty horních cest dýchacích).

Ať to fičí

Průvan je zdrojem zdravotních potíží, a to nejen v zimě. Z delšího pobytu v průvanu získáte kromě krátkodobého pocitu tepelné pohody hlavně bolavý krk, loket či ztuhlá záda.

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Nedělej, že mě neslyšíš...

Je známo, že dlouhodobé vystavení nadměrnému hluku vede k trvalému poškození sluchu. Porucha sluchu způsobená hlukem se dnes již řadí k běžným nemocem z povolání. Hluk způsobuje organismu stres a zvyšuje riziko úrazů na pracovišti. V mnoha případech se dá hlučnost pracovního prostoru snížit využitím vhodnějších materiálů či nastavením pravidel. Ve výrobě je vhodné používat ochranné pomůcky.

 

Ideální prostředí pro práci je určeno mnoha faktory. Jejich kombinací dokážete vykouzlit skvělé podmínky nebo „odvařit“ pracovníka v polovině pracovní doby. Proto se zamyslete. Budete investovat své finance do zlepšení pracovních podmínek nebo do teambuildingu pro zaměstnance? Že vztahy mezi pracovníky jsou důležité? To rozhodně! Alespoň pak mohou společně nadávat na ty hrozné pracovní podmínky, které musí denně na pracovišti snášet.

 

Další témata blogu




Mohlo by Vás zajímat