Obratle, základní stavební kameny páteře

Páteř patří k nejvíce zatěžovaným částem těla. Je oporou těla, drží hlavu, trup a umožňuje vám pohyb. Páteř tvoří 34 obratlů.

Obratel, stavební kámen páteře

Páteř je mechanickou osou vašeho těla a současně nejslabším článkem jeho nosné konstrukce. Skládá se z volně spojených obratlů, takže její typické zakřivení se snadno přizpůsobuje každé změně těžiště. Základními stavebními a funkčními kameny páteře jsou obratle. Páteř člověka se skládá ze 34 obratlů, mezi nimiž jsou měkké meziobratlové ploténky. Při narození je páteř rovná, vývojem některé obratle srůstají a vytvářejí charakteristické esovité prohnutí.

Obratle se liší podle oblasti páteře, kterou tvoří. Dělíme je na krční, hrudní, bederní, křížové a kostrční. Každý z nich má svou funkci, každý z nich ovlivňuje konkrétní část těla.
 

Krční páteř

Tvoří ji 7 obratlů. Je nejpohyblivější a nejnamáhanější částí páteře. V dnešní době je často přetěžována špatným držením těla, drobnými úrazy či nevhodnou polohou spánku. Při bolesti krční páteře cítíte často i bolest hlavy.

Bederní páteř

Je tvořena 5ti mohutnými obratli. Problémy s bederním úsekem páteře často pociťujete v souvislosti s bolestí boků, hýždí, podbřišku, slabin a dolních končetin. 

Hrudní páteř

Tvoří ji 12 obratlů. Je méně pohyblivá než krční a bederní páteř. Hrudní páteř, žebra a hrudní kost tvoří hrudní koš. Ten chrání srdce, plíce a velké hrudní cévy. Bolí-li vás mezi lopatkami, je to většinou únavou, přetížením či oslabením hrudní páteře.

Kost křížová a kostrč

Kost křížová je tvořena 5ti obratli a umožňuje spojení s pánví. S kostrčí je spojena chrupavkou. Kostrč je zakrnělý a podceňovaný úsek páteře, který má obrovský vliv na svaly pánevního dna.


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Postavení páteře na principu ozubených kol

Představte si, že pánev, hrudník a hlava jsou tři kola, která se proti sobě vzájemně pohybují jako soustava ozubených kol. Tvar celé páteře vychází z postavení její spodní části. Když naklopíte pánev dozadu, hrudník klesá dolů a hlava se dostává do nepřirozené polohy.



Opačný efekt nastává, jestliže naklopíte pánev dopředu. Tímto pohybem zvětšujete nejen prohnutí v bederní páteři, ale zároveň automaticky stavíte hrudní páteř do správného postavení. Hrudník se zvedá nahoru a krční páteř posune hlavu do správné polohy. Cítíte tu změnu? Touto poměrně jednoduchou korekcí držení těla můžete předejít nepříjemným a omezujícím bolestem zad.



Není nutné držet svou páteř ve vzpřímené poloze za každou cenu. Mnohdy je tím nejdůležitějším prvním krokem uvědomění v jakém postavení se páteř nachází a kolik času takto trávíme.

Neničte si páteř

Pokud páteř nevhodně zatěžujeme špatným držením těla a špatnými pohybovými návyky, dochází ke svalové nerovnováze (dysbalanci). Některé svaly jsou přetížené, jiné naopak ochablé. Je jen otázkou času, kdy přijde bolest.

Týká se to i vás?

  • Většina lidí se sedavým zaměstnáním má zkrácené prsní svaly a ochablé mezilopatkové svaly. Odborným termínem se tento stav nazývá zvýšená hrudní kyfóza. A jak ji poznáme? Poměrně jednoduše. Hlavním ukazatelem jsou kulatá záda a vyklenutá hrudní páteř.
  • Nadměrné prohnutí bederní páteře – zvýšená bederní lordóza – toto postavení je výsledkem ochablých břišních svalů a zkrácených zádových svalů. Špatné postavení zhoršuje např. nošení vysokých podpadků.
  • Plochá záda – jedná se o současné oploštění bederní, hrudní i krční páteře. Hlavní příčinou může být slabost zádového svalstva, která je způsobena nedostatkem pohybu.
  • Vychýlení páteře do strany – známé pod označním skolióza páteře – může být buď vrozená nebo vzniká následkem jednostranné zátěže. Výraznější skolióza se projevuje např. nestejným sešlapáváním podrážek bot. Často se objevuje u lidí s nestejnou délkou dolních končetin.

Špatné postavení páteře = viník bolesti

  • ústřel neboli blokáda segmentu páteře může vzniknout při náhlém a prudkém pohybu. Někdy stačí jízda s otevřeným okénkem nebo špatná poloha ve spánku.
  • Bederní ústřel neboli „housera“ si většinou přivodíme zvedáním těžkých břemen či prudkým pohybem. Způsobená bolest většinou brání v jakémkoliv pohybu, vyřazuje člověka z „běžného provozu“.
  • Méně častý, o to však nebezpečnější, je výhřez meziobratlové ploténky. Vyhřeznutí je následek již delší dobu probíhajících změn v tkáni meziobratlové ploténky. Bolest je v tomto případě tupá až pálivá. Mezi další přojevy může patřit brnění horní nebo dolní končetiny či neschopnost udržet v ruce předmět.
  • Bolest mohou způsobovat i degenerativní změny na páteři (spondylóza, chondróza, osteoporóza). Těm se zpravidla s přibývajícím věkem nevyhne nikdo z nás. Přetěžování a nesprávné zatěžování páteře však tyto degenerativní změny urychlí.

Páteř je velmi namáhanou částí těla, proto se vyplatí o ni pečovat. Jejími základními kameny jsou obratle. Každý obratel má svou funkci. Pochopení a aplikace principu ozubených kol nám pomáhá jednoduše napravovat špatné držení těla. Nezapomeňte, že páteř nám brání v pohybu, který je pro ni nebezpečný. Ukazatelem takového pohybu je bolest. Nejlepší prevencí je dodržování správného postavení páteře a posilování zádového svalstva. Stejně jako pečujete o svůj zevnějšek, věnujte pozornost také správnému postavení páteře. Můžete se vyhnout mnohdy velmi nepříjemným následkům.

Další témata blogu



Připojte se k nám

A sledujte, jak můžete zlepšovat své zdraví. Krůček po krůčku. Každý měsíc vás provedeme praktickým nácvikem a cvičebními jednotkami  Školy zad. 

zjistit více

Víkendová Škola zad

Užijte si víkendu plného zdravého pohybu. Cvičení Školy zad pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

zjistit více


Mohlo by Vás zajímat