Nordic walking - severská chůze pro zdravou českou kondici

Název zní sice americky a možná si u něj bezděky vybavíte etiketu whisky panáčka Johnnieho Walkera s holí v ruce, je to však podobnost čistě náhodná a u nordic walkingu jde o něco zcela jiného.



Jednak tato dynamická severská chůze pochází z Finska, jednak na ni potřebujete hole dvě! Nadměrným popíjením whisky své zdraví spíš ruinujete, nadměrným nordic walkingem maximálně zhubnete, zbavíte se bolesti zad a citelně zlepšíte kondici.

V čem spočívá kouzlo severské chůze

Jde o chůzi - což je samo o sobě pro člověka nejpřirozenější typ pohybu - nordic walking však přináší nový rozměr chůze. Je spojen nejen s holemi, ale především s radostí, kdy vědomě zapojíte celý organismus včetně mysli, dodržujete správné držení těla, napravujete bolavá záda, pálíte kalorie jedna radost.

V ČR už je nordic walking natolik rozšířený, že už na vás nebudou posměšně pokřikovat jako před lety “hej, a lyže sis zapomněl doma?!” Na to už příliš mnoho tuzemských obyvatel zjistilo, že jde o jeden z nejzdravějších sportů. Zapojujete při něm svaly doslova celého těla, negativní dopady ale tlumíte holemi. Ty kromě toho pomáhají zapojit do chůze horní část těla. Zkrátka dokonalá souhra! 

Je nordic walking pro mě?

Rozhodně. Chůzi se speciálními holemi se může věnovat teenager, stejně jako jeho rodiče i prarodiče. Zátěž si může naložit každý individuálně dle svých možností a potřeb, takže z nordic walkingu má prospěch jak senior s lehkou nadváhou, tak vrcholový sportovec. Omezení však přece jen nějaká jsou - nedoporučujeme nordic walking pro diabetiky a kardiaky - ti by měli vhodné sportování probrat s lékařem. 

Kam s holemi

A víte, co je na nordic walkingu ale úplně to nejlepší? Že ho můžete provádět prakticky kdekoli. Nepotřebujete zjišťovat volné časy tělocvičen, prostě vyrazíte do přírody. Nemáte-li dost času, poslouží i park v nejbližším okolí vašeho domova. Omezuje vás tedy v podstatě jen nepřízeň počasí. 

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Sport, který vás nezruinuje

Co všechno pro nordic walking potřebujete, než vyrazíte? Tak především jsou to již zmiňované hole. To je jediná speciální věc, kterou potřebujete - nejde totiž popadnout lyžařské hůlky, abyste ušetřili. Kvalitní nordic walking hole spolehlivě tlumí nárazy, poskytují vám oporu. Je dobré si nechat s výběrem poradit (kvůli správné délce holí právě pro vaši postavu atp.) - většina “trenérů” vám hole ráda nejdřív zapůjčí, abyste si severskou chůzi zkusili, než zainvestujete do vybavení. 

Pak už vám stačí jen pohodlná sportovní obuv (klidně boty na běhání), příjemné oblečení, v zimě rukavice. Do ledvinky nebo lehkého batohu (s bederním a hrudním popruhem) pití. Doporučujeme přidat také dobrou náladu a dobrou společnost. Ovšem pokud na to zapomenete, často se obojí dostaví samo - na nordic walkingu mnoho lidí poznává jak psychickou pohodu, tak hezké nové kontakty. 

V cíli můžete od nordic walkingu očekávat toto

Díky zapojení všech svalů v těle spalujete energii a hubnete - pro srovnání oproti běžné chůzi je to průměrně o úctyhodných 50 % vyšší výdej energie. I štíhlí lidé však milují nordic walking pro pozitivní vliv při bolesti zad a kloubů. Co je ale na severské chůzi tak jedinečné - je to typ pohybu, který kromě kondice a pomoci při léčbě pohybového aparátu přináší blahodárný vliv na psychiku.

Je to přesně ten druh pohybu, kdy nebudete mít pocit, že se “dřete”. Jde to samo. Ten druh pohybu, k němuž se nebudete muset nutit, přemlouvat, motivovat… jakmile objevíte správnou techniku a osvojíte si pravidla, budete se na nordic walking těšit a brzy bez něj nebudete moci žít. A bude to veskrze zdravá závislost! 

Odměňte své tělo letní školou zad se severskou chůzí na překrásném místě!




Mohlo by Vás zajímat