Neustálý tlak na výkon generuje bolesti zad

Baví mě chodit na školení a semináře vedené kolegy.  V úvodu jednoho z nich lektor místo zbytečné omáčky vpálil do našich řad jednoduchý a zcela zásadní dotaz: Bolela vás někdy záda? Je to běžné, že?“



Netradiční úvod naprosto bez skrupulí mě zaujal natolik, že si celé školení pamatuji dodnes. A tehdy jsem si začala uvědomovat, že s bolestí v zádech se opravdu setká 80 až 85 %. A možná s největší pravděpodobností my všichni.  

Ruku na srdce. Je mezi vámi čtenáři někdo, koho bolest v zádech alespoň jednou v životě nesužovala?

Proč vlastně vzniká bolest a jak s ní pracovat?

Bolest je vztyčným ukazováčkem, ale dokázat ji nemůžete

Ano, přesně takto bolest ve zkratce definuje slovník. A to jako nepříjemný smyslový a emoční zážitek (bolest na duši i na těle) spojený se skutečným či potenciálním poškozením tkáně s cílem vás varovat a nemožností ji objektivně změřit a dokázat.  

Zajímavostí je, že vnímání bolesti se u mužů a žen liší. Výsledky dlouholetého výzkumu Centra dokazují, že muži vnímají více fyzickou bolest a ženy ji vnímají více emocionálně.

Ignoruješ stopku, budeš trpět!

Nejčastějším zdrojem bolesti je pohybová soustava a to především proto, že je vám umožněno ji zcela ovládat vůlí. V době zaměřené na výkon jí nakládáte, co se dá. Trvalé přetížení spouští ochranou reakci – bolest. A to přesně tak dlouho a tak často, jak macešsky se k tělu chováte.


Akutní bolest vás většinou přepadne bez varování, nečekaně. Otočíte se za hezkou sukní, zvednete dítko z pískoviště a buch... máte ji. Nepříjemnou a pichlavou bolest. Neotočíte se ani doprava ani doleva. Nastupování do auta je hodno výkonu cirkusového akrobata. Nesoustředíte se, nespíte a je vám zima.

Horká vana je většinou posledním hřebíčkem do rakve

První, co mnohé z vás napadne je aplikace tepla. Toužíte se ohřát a tu zatracenou bolest rozpustit. Napouštíte vrchovatou vanu horké vody a na chvíli si opravdu ulevujete. Ale dost možná, že z té horké vany už nevylezete nebo se do dalšího rána vyloženě profňukáte.

Pravdou totiž je, že „mokré“ teplo uvolní svalové napětí celého těla (v tom jste se nemýlili), povrchové i hluboké svaly. A v tom je právě kámen úrazu. Zrelaxuje i ty svalové skupiny, která mají v ten moment bolavý úsek páteře podržet, aby se dále nepoškozoval.

„KáPéZetka“ akutní bolesti v zádech

Když už vás akutní bolest dostane do kolen, na místě je zcela určitě klid. Bolavý úsek páteře zpevněte – uvažte si pevně svetr kolem pasu nebo použijte bederní pás. Krční páteř fixujte šátkem, krčním límcem a to zejména v noci.

Na horkou vanu zapomeňte a zahřejte se suchým teplým zábalem. Elektrická poduška, nahřívací polštářek postiženém místo prohřeje a uvolní povrchové svaly. Klidový režim aplikujte až do odeznění akutní fáze bolestí. A potom začněte systematicky pracovat na tom, aby se vracely, co možná nejméně.

Rozumným pracovním tempem počínaje, přes správný sed až po přiměřenou pohybovou aktivitu.

 

 

Podívejte se na ochutnávku videotréninků

Prověřte si, co Škola zad dovede. Podívejte se na tři vybrané videotréninky a poté se rozhodněte, zda proškolíte kolegy online nebo se potkáme u vás v kanceláři. 

zjistit více

Udělejte další krok a zařaďte se mezi společensky odpovědné firmy. Nabídněte svým zaměstnancům zdraví jako benefit.

 

Ochutnávka

Ochutnávka Umění sedět 
90 minut u vás ve firmě

Proč a jak vzniká bolest | Prevence | Špatný sed | Nácvik správného sedu | Vstávání ze židle | Balanční míče | Test pohyblivosti
Cvičení
Kompenzace dlouhodobého sezení, prevence bolestí krční páteře a hlavy | Krátká cvičení jednotka pro denní použití

Prezetnace a letáčky se cvičením
Max. 16 pracovníků

11 900 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

Umění sedět

Ucelený program Školy zad 
Přímo u vás ve firmě

3 měsíční program
1 x 14 dní
Max. 16 pracovníků
Společný 45 minutový trénink
15 minut individuální konzultace
Praktický nácvik správných stereotypů
Cvičení
Max. 16 pracovníků

65 200 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

Online kurz

Online kurz Umění sedět
Neomezená kapacita

18 videí k bezbolestnému sedu
Anatomie bolestí zad
Princip ozubených kol
Bezpečný pracovní sektor
Praktický nácvik správného sedu. V kanceláři, doma i na cestách
Pomůcky pro dlouhodobé sezení
3 x cvičební jednotka

Podrobnosti zde

790 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.