Motivace zaměstnanců

Budíček před šestou. Rychlá snídaně. Závod na autobus nebo alespoň rozcvička při škrábání zamrzlého auta. Rozvoz ratolestí do vzdělávacích zařízení. Před osmou strkám svůj imaginární docházkový lístek do zubů vrčící píchačky. Další den je v plném proudu.....a já mám pocit, že jsem se ještě neprobudila.



Znáte to? Ranní rozjezd není vždy tak plynulý, jak by si mnohý z nás přál. Snažíme se povzbudit hrnkem kávy. Očekáváme vytoužený kofeinový restart. Někdy to zafunguje, jindy ne.

40 hodin týdně, 8 hodin denně, 20 dnů volna

Toto zaklínadlo je pro všechny stejné. Existuje spousta variant pracovní doby. Odvíjí se od druhu vykonávané činnosti, typu společnosti či jiných podmínek. Zákon říká, že pracovní doba je čas, v němž je zaměstnanec povinen vykonávat pro zaměstnavatele dohodnutou práci.

Jak se tedy dá pracovat? Pouze tak, jak zaměstnavatel dovolí. Pružnou pracovní dobu si nelze vynutit.

Pružnost má více tváří

Pouze někteří mají možnost volby ve formě pružné pracovní doby. Týká se to zpravidla manažerů, projektových pozic, programátorů,... .O tom, jestli jsou šťastnější nebo ne můžete vést dlouhosáhlé diskuze. Každý člověk je unikát. Každému vyhovuje něco jiného.

  • Pružný pracovní den – víte, kdy musíte být na pracovišti, např 10:00 – 14:00. Pak už je na vás, jestli si ráno přivstanete nebo budete pracovat do soumraku.
  • Pružný pracovní týden – opět existuje doba, kdy musíte být na pracovišti. Zbytek hodin pak můžete odpracovat ve kterýkoliv jiný den pracovního týdne.
  • Pružné čtyřtýdenní pracovní období – zbytek hodin mimo „pevnou pracovní dobu“ můžete rozprostřít do celého měsíce.

Ve dne - v noci

Střídání směn (ranní, odpolední, noční) klade zvýšené nároky na váš životní styl. Omezuje vás. Nedovoluje vám setkávat se s přáteli, trávit čas s rodinou. Divadla a kina mají ve vašem volnu zavřeno. Váš kulturní život se zcvrkl na mačkání tlačítek televizního ovladače... Směnný provoz má vliv nejen na vaši psychiku. Může být příčinou vašich zdravotních problémů. Projevem bývá chronická únava a permanentní spánkový deficit.

U směnného provozu vám asi těžko šéf dovolí dorazit o hodinu později. Nemůžete si zvolit, kdy pracovat budete, a kdy ne. Nezbývá, než se přizpůsobit. Zkuste si vybalancovat svou osobní pohodu očistou a nastavením rovnováhy mezi pracovním a osobním životem. Ukážeme vám jak na to.
 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Nejen prací živ je člověk

Rovnováha mezi pracovním a osobním životem není o tom, v kolik hodin odejdete z práce. Je to o tom, co děláte celý den. Jak vám jednotlivé aktivity „dobíjí“ nebo naopak „vybíjí baterky“. K dosažení rovnováhy, a tedy spokojenosti, se potřebujete věnovat činnostem, které vás nabíjí energií. Čas, věnovaný takovým činnostem, má pak mnohem větší váhu. Pamatujte, že u všech činností, které děláte, je důležitá kvalita, nikoliv kvantita.

Těšte se na každý nový den

Těšte se na to, co budete dělat. Když vás čeká těžký den v práci, naplánujte si něco příjeného, na co se budete celý den těšit. Může to být drobnost, že si cestou domů koupíte kafe do kelímku a projdete se oblíbeným parkem. Nebo si s dětmi pustíte pohádku. Nebo si dáte něco dobrého k večeři. Možností je spousta. Není to o penězích, je to o prožitku.

Ve zdravém těle zdravý duch

„Otřepaná fráze“ řeknete si. Nic naplat, platí to. Pohyb je to nejlepší, co pro své tělo můžete udělat. Nemáte čas na návštěvu fitness centra? Nevadí. Nejezděte autem = choďte pěšky. Vynechte výtah = vyběhněte si schody. Ve svém běžném dni najdete spoustu možností jak zapojit svaly.

Přátelé, kamarádi, známí...
Udělejte si jasno, kdo je pro vás důležitý. S kým je vám dobře. Kdo z vás naopak vysává energii. Nebojte se ztratit kontakt s některými lidmi, kteří vám za to nestojí. Naučte se říkat NE. Nejde to? Zaplaťe si kurz asertivity :) Poznávejte nové lidi. Noví lidé přinášejí nové myšlenky, nový rozhled.

Divoké sny?
Snili jste někdy o něčem naprosto nereálném, šíleném, absurdním pro vaši osobu? Naplánujte si to. Nikdy nevíte, jestli nebude příležitost to splnit. Věřte, že tím, že to vyslovíte/napíšete se posunujete o krok blíž k realizaci.
Věnujte se sami sobě
Odpočívejte. Starým dobrým způsobem. Bez internetu, telefonu, televize, videoher...

Přetočte budík na šestou
Vstaňte brzy. Ne kvůli práci, ale kvůli sobě. Doma je klid, všichni ještě spí. Nikdo vás nepotřebuje. Můžete dělat co chcete. Zacvičte si. Dejte si kávu. Něco si přečtěte. Nastartujte se něčím příjemným do nového dne.

To, že se vám nechce z postele není dáno únavou. To jen špatná nálada a lenost vám schovává hlavu pod peřinu. Čím si to vstávání ještě zhoršit...aáá už vím. Představím si to počasí venku, ucpané cesty, zamračené lidi... . Tím si to rozhodně neusnadníte. Zkuste to jinak - pozitivně.

Vánoční úklid v únoru?
Provětrejte své skříně, stoly, šuplíky i tajné úkryty. Vyhoďte vše co nepoužíváte. Včetně plyšových vzpomínek na bývalé partnery. Uleví se vám. Prostor, který získáte vám dodá energii. A co si budeme povídat, i prach se vám bude utírat lépe ;)

Pětiletka v nové době
Plánujte, plánujte, plánujte. Nejen práci, ale i volný čas. Vracejte se ke svým plánům. Hodnoťte, jestli se vám daří je naplňovat. Jestli ne, změňte je tak, aby vám to bylo příjemné. Každý večer si promítněte, co budete dělat následující den, abyste mohli ráno vstávat s vědomím co vás čeká a na co se můžete těšit. Věřte, že díky tomu budete výkonnější.

Opustťe vyšlapanou cestu
Změňte něco ve svém stereotypním životě. Běžte do práce jinudy, naobědvejte se v neznámé restauraci, zkuste nový sport, seznamte se s novými lidmi. Oprostěte se od zaběhlých kolejí. Budete se bavit.

Další témata blogu



Připojte se k nám

A sledujte, jak můžete zlepšovat své zdraví. Krůček po krůčku. Každý měsíc vás provedeme praktickým nácvikem a cvičebními jednotkami  Školy zad. 

zjistit více

Víkendová Škola zad

Užijte si víkendu plného zdravého pohybu. Cvičení Školy zad pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

zjistit více


Mohlo by Vás zajímat