Sedavé zaměstnání? 5 tipů na aktivity, co vás rozhýbají

Také sedíte každý den několik hodin za počítačem a večer máte záda celá ztuhlá? Bolí vás hlava a krční páteř? Kila jdou nahoru? Řešením je správné sezení a přiměřený a pravidelný pohyb. Budete se cítit líp, zbavíte se stresu i bolesti. Přečtěte si 5 tipů na aktivity, které vás budou bavit a zvládnete je i v hektických dnech.



Dbejte na správné sezení

Správné sezení je základ a zde platí to, co se vštěpuje do hlavy už malým dětem – nehrbit se. Ale i my víme, že se to snadno řekne, ale hůř hlídá. K tomu, abyste seděli opravdu rovně, vám dopomůžou kompenzační pomůcky (míčky na oporu bederní páteře, nebo balanční podložky)a ergonomická židle. A máme ještě jednu vychytávku – zkuste měnit během dne kancelářskou židli za gymnastický míč.

Možná i vás hlídají takzvané chytré hodinky, které umí mimo jiné i upozornit na dlouhé sezení a vyzvat vás k tomu, abyste ztuhlá záda protáhli. Tomu tleskáme.  A na stejném principu fungují i některé mobilní aplikace s všeříkajícími názvy (například Move It, Stand up!). Určitě je vyzkoušejte.

Žijte pohybem

Civilizační onemocnění jsou strašákem moderní doby a na vině je nezdravé stravování, podceňování odpočinku a v neposlední řadě právě nedostatek pohybu pojící se se sedavým zaměstnáním. Máme pro vás pět tipů na aktivity, které vás vzpruží, protáhnou, posílí imunitu a vyplaví tolik endorfinů, že na starosti vám v hlavě nezbyde místo. To se pak bude spát.

  • Procházky – ať už po městském parku nebo v lese, udělají vám dobře. Utřídíte si myšlenky a zrelaxujete se. Zkuste si hlídat počet kroků, ten by měl překročit 10 000 denně, což při sedavém zaměstnání není úplně hračka. Kde můžete, choďte pěšky
  • Běh – pro odvážnější a dobrodružnější povahy je tu běh. Budete překvapeni, jak pravidelným běháním posílíte celé tělo a postupně posunete své možnosti. A jedna rada: ve dvou se to lépe běhá, takže vezměte někoho s sebou.
  • Plavání – to je hotový fit balíček. Při plavání nejen prokrvíte a protáhnete celé tělo, ale také ho posílíte, aniž byste přetěžovali klouby. O příznivých účincích na psychiku netřeba dlouho vyprávět. A prý to jde i v zimě, otužování je in. ;-)
  • Jóga – už jste slyšeli o takzvané office józe? Provozuje se v kanceláři a stačí vám na ni jen pár minut. Cviky na uvolnění krční páteře vám udělají při sedavém zaměstnání dobře. Takže směle do toho. My říkáme: „Óm“.
  • Posilování – ano, víme, posilovny byly zavřené, ale každé druhé městečko má už dnes venkovní posilovnu. A pro stydlivé jsou tu zdarma tisícovky videí i chytré apky, díky kterým může domácí cvičení provozovat každý. Stačí si jen vybrat úroveň podle sebe.

Chcete se o správném sezení dozvědět něco víc? Vyzkoušejte zdarma 3 video lekce unikátního programu Sedět je umění.

 




Mohlo by Vás zajímat