Vědomý odpočinek

Učte se odpočívat vědomě. Je to velice prospěšná schopnost, kterou oceníte kdykoliv během roku.

Odpočívám, tedy jsem 

V momentě, kdy si uvědomujete svoje tělo - jaký pohyb právě děláte, jaké svaly zrovna používáte, jak se cítíte - s tělem spolupracujete. Běžte na svižnou procházku a myslete u toho doslova na každý krok. Možná budete překvapeni, kolik chyb odhalíte. Kladete dobře nohy? Nedopadáte na paty? Neděláte velké nebo naopak malé kroky? Nemáte při chůzi zborcenou páteř? 

Vědomým pohybem přijdete na řadu úkonů, které vás tím, jak je provádíte špatně, zbytečně připravují o energii. S vědomým odpočinkem se to má tak, že energii mnohem rychleji získáte. Jakkoliv banálně to zní, je to pravda. A není nic jednoduššího než si to vyzkoušet. Nemluvím o několikadenní dovolené. Odpočívat můžete i během desetiminutové pauzy s hrnkem kávy v ruce. S myšlenkou teď odpočívám, právě teď mám čas jen sám pro sebe, bude mít pro vaše tělo pauza mnohem větší přínos. 



Buďte všímaví sami k sobě 

Schopnost vědomě odpočívat má ještě jednu velkou přidanou hodnotu. Když se naučíte všímat si sami sebe, snáze poznáte, kdy ještě fungujete normálně a kdy už vám “dochází baterky”. Poznáte, že potřebujete chvíli klid, odpočinek, pauzu ještě předtím, než si sáhnete do rezerv. 

Vyhlédněte z okna a jen tak se dívejte

Posaďte se pohodlně do křesla a jen tak seďte.  

Vyberte si cokoliv, při čem se vám dobře odpočívá a jen tak to dělejte

Nad ničím nepřemýšlejte - ani nad vší tou prací, která musí být před koncem roku hotová. Myslete pouze a jedině na odpočinek. Odpočatí totiž zvládnete dokončit práci dřív a lépe.

A samozřejmě, během odpočinku vypněte rádio, televizi, mobil, přehrávač, prostě všechno. 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.




Mohlo by Vás zajímat