Když záda bolí a bolí - stačí povolat fyzioterapeuta?

Statistiky mluví jasně - dle Světové zdravotnické organizace je bolest zad jednou z nejrozšířenějších nemocí vůbec. Jen v EU se to týká cca 120 milionů lidí.



Vyjádřeno v penězích: náklady (a ztráty) spojené s nemocemi svalové a kosterní soustavy dosahují v zemích EU téměř čtvrt bilionu eur ročně, náklady navíc každoročně rostou. I dle Global Burden of Desease Study věnované právě problémům se zády je bolest zad jedním z nejčastějších důvodů pro absenci v práci. Bolest zad je také druhým nejčastějším důvodem návštěvy lékaře (na prvním místě jsou infekce horních cest dýchacích).

Jak jsou na tom ve Státech

Když se podíváme do USA, tam polovina všech pracujících udává, že každý rok zažijí symptomy bolestí zad. Odborníci na základě dat odhadují, že 80 % Američanů bude mít za život zdravotní problémy týkající se právě zad. A co je důležité - důvodem nejsou vrozené, “organické” příčiny (jako zánětlivá artritida, rakovina, zlomenina), ale mechanické. Tedy příčinou je životní styl! Podobně jako Evropané i Američané tak každoročně utratí miliardy za léky na bolesti zad. To vše jsou však většinou léky na tlumení následků, nikoli na řešení příčin… A řešení následků nikdy problém nevyřeší trvale, to vyřeší pouze odstranění příčin.

Jak jsme na tom s bolestí zad v tuzemsku

V ČR s těmito problémy přichází do ordinací lékařů rovněž ohromné množství lidí. 80 - 85% populace již zažilo bolesti v zádech. Prý jen jeden člověk ze sta má v ČR zdravou páteř! Nemoci s tím související vysvětlují aspoň částečně rozsah pracovní neschopnosti. Někdy dokonce vedou k částečné i trvalé invaliditě. Až třetina pacientů (kolem 300 tisíc lidí v produktivním věku) vyhledá lékaře právě kvůli bolesti zad - kolik jich však trpí “tiše a statečně”, dokud to opravdu nedovedou až ke zmiňované invaliditě? Tomuto typu chronických problémů není radno utíkat, ani před ním přivírat oči - nebo spíš zatínat zuby bolestí.

Jedinou záchranou před chronickou bolestí zad je prevence a edukace veřejnosti. S tím mohou významně pomoci sami zaměstnavatelé a snížit tak výrazně nemocnost svých zaměstnanců!

Jaké jsou příčiny bolestí zad

V ČR je to podobné jako ve zmiňovaných USA - většinu problémů se zády si lidé způsobují sami, nejde o organické příčiny, ale o mechanické. Někteří mladí lidé v produktivním věku již mezi třicítkou čtyřicítkou si stěžuje na chronickou bolest některé části zad (jako dole v oblasti beder, v oblasti krční páteře) a diví se, že přeci pravidelně sportují a v práci mají ergonomickou židli... Nejčastěji udeří problémy se zády ve věku kolem 45 let. Naprosto zásadní ale je kombinace všech faktorů - tj. aby záda trvale nebolela, je nezbytné zkombinovat do svého životního stylu více zásad. I když zaměstnavatel půjde svým lidem naproti a stará se o jejich fyzické zdraví i psychickou pohodu na pracovišti, musí si každý jednotlivec sám za sebe zajistit ideální podmínky. Nejen na pracovišti, ale i mimo něj - právě proto je tak důležitá v tomto ohledu edukace.

Stres a bolest zad jdou ruku v ruce

Tím se dostáváme k zásadnímu faktoru: STRES. Sice jsme o účincích stresu na pohybový aparát psali zde, ale přesto se u něj i dnes zastavíme. Je to pojem, který slyšíte od lidí kolem sebe i sami od sebe nejspíš sedm dní v týdnu mockrát. A všichni stres zcela podceňujeme! Možná právě proto, že se o něm tak moc mluví, až už mu nikdo nepřikládá váhu…

Tak co to tedy stres je? Stres je reakcí organismu na nadměrnou zátěž. Dřív se v životě lidí stres objevoval v situacích, které bezprostředně ohrožovaly jejich život (jako útok predátora). Stres stimuluje srdeční činnost, zvyšuje se při něm výrazně krevní tlak, organismus uvolňuje masivní zásoby energie. Co je to tedy stres? Velmi zatěžující reakce pro organismus! Když ho dřív člověk zažíval tu a tam, když mu šlo o život, byl stres veskrze užitečným. Připravil tělo na útěk nebo na boj. A teď si představte, že takovou vyčerpávající tělesnou reakci zažíváte na denní bázi.

Nevyhnutelným výsledkem je, že se takový jedinec začne po čase života s chronickým stresem cítit unavený, přetížený. Přitom chronický stres mohou spustit běžné situace jako náročné pracovní termíny, splátky hypotéky, problémy v rodině… Dlouhodobý stres má destruktivní následky a pokud takový “životní styl” daný jedinec neřeší, dostaví se časem zdravotní obtíže, které mohou vyústit v závažné onemocnění. Jedním z nich mohou být právě nevratná poškození zad.

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Co dělat na pracovišti, aby záda netrpěla

Mnozí zaměstnavatelé již důsledky vidí v plné šíři a aktivně to řeší. Aby nedocházelo k vysoké nemocnosti zaměstnanců, raději investují do prevence. Vytvářejí svým zaměstnancům pro práci výrazně lepší ergonomické podmínky na pracovišti, než tomu bylo ještě před lety. To aby pobyt v práci nezdravě nezatěžoval pohybový aparát. A když už jsme zmiňovali kromě prevence i nutnost edukace, také svým lidem hradí online či fyzické programy školy zad.

Prevence pro zdravá záda

  1. Kvalitní (ergonomická) pracovní židle + velké balanční míče: pokud pracujete v kanceláři a hodně se nasedíte u stolu s počítačem, je dobré několikrát během pracovní doby vyměnit na 20 minut židli za balanční míč. A hlavně - seďte správně, což je takto.
  2. Další tipy na chytré pomůcky pro zdravé sezení najdete v tomto článku.
  3. Kdykoli to jen trochu jde, vyměňte sezení za pohyb - dělejte si přestávky, dojděte si pro čaj nebo papír do tiskárny, místo telefonátu nebo komunikátoru dojděte za kolegou osobně.
  4. Několikrát za den také proveďte krátké cviky na protáhnutí.
  5. "Poskládejte si” své pracovní místo správně, zde najdete přesný návod.
  6. Objevte kouzlo polohovatelných stolů - pravidelně několikrát za pracovní dobu změňte pracovní pozici - sezení měňte za stání.
  7. Jste-li pracovně přikovaní k počítači, rozhodně si pořiďte ergonomickou myš i klávesnici - je to malý krok pro lidstvo v práci, ale obrovská pomoc pro vaše tělo!
  8. Stále si udržujte správný postoj, nehrbte se! A správně vstávejte ze židle.
  9. Zvedejte předměty - nejen na pracovišti - správně! To je “netahat” předměty při zvedání zády, ale zapojit pěkně kolena, postavit se ke zvedaným předmětům co nejblíž, nepředklánět se k nim, neotáčet se za nimi.
  10. Udržujte si svou ideální váhu, jezte zdravě.
  11. Buďte průběžně aktivní, ne nárazově jednou týdně hodinu v posilovně. Když můžete, buďte Johnnie Walker a běžte pěšky, ignorujte výtah. Pokud již máte problémy se zády, poraďte se o vhodném pohybu se svým fyzioterapeutem (vhodný téměř pro všechny je nordic walking).
  12. Noste “zdravou obuv” (boty na nízkém podpatku), nevhodnou obuv volte jen na velmi omezenou dobu (vysoké podpatky, baleríny apod.)
  13. Spěte dostatečně - a na zdravé matraci (střední tvrdost, která minimalizuje křivení páteře).
  14. Sekněte s kouřením a pokud nekouříte, nikdy nezačínejte. (Kouření zhoršuje tok krve, což vede ke ztrátě kyslíku a živin ve spinálních tkáních.)
  15. Nejlépe vám zaručené konkrétní tipy a rady na zdravé sezení a práci předá odborník z oboru - tedy fyzioterapeut - např. prostřednictvím různých programů školy zad pro firmy nebo pro veřejnost.
  16. A nestresujte se! To znamená - naučte se relaxovat, nenervovat se zbytečnostmi, nesrovnávat se s ostatními, být tu a tam offline, nežít permanentně pod tlakem.

Kdy (už) povolat fyzioterapeuta

K fyzioterapeutovi se lidé obvykle bolestivě dobelhají již s předběžnou diagnózou od lékaře. Fyzioterapeut oddaný svému oboru pozoruje už to, “jak, jakým způsobem” dojdete od dveří ordinace k jeho stolu, zkoumá vaše pohyby, držení těla. Následně rozebere vaše (zlo)zvyky, ještě než vůbec provede různé testy a vyšetření. Tím vším se dobere k příčinám problémů. Jen tak lze nejen odstranit akutní stav, ale s pacientem probrat nutné změny v dosavadním způsobu života.

Pozor, fyzioterapeut není třeba zdravotní sestra, lékař nebo masér - ani když mají za sebou léta praxe a dobré znalosti o stavbě těla. Fyzioterapeut je opravdový specialista na problematiku pohybového aparátu a můžete se na něj obrátit s jakýmkoli neduhem týkajícím se pohybu, bolesti zad, krční páteře.

 

Dopřejte sobě nebo svým zaměstnancům Školu zad




Mohlo by Vás zajímat