Přínosy firemních dnů pro zdraví

Chcete mít zaměstnance, které netrápí bolesti zad nebo syndrom karpálního tunelu? Záleží vám na jejich fyzické i duševní pohodě? V tom případě byste měli uvažovat o zavedení komplexního programu péče o zdraví. Začít můžete organizací Dnů pro zdraví.

 

Stánek s měřením procent tuku v těle nestačí

Už něco takového organizujete? A jaký máte úspěch? Pozorujete u zaměstnanců nějaké změny, nebo si spíš jen vezmou propagační letáčky zúčastněných firem a tím zapojení končí? Jak by tedy měl ideální Den pro zdraví vypadat?

Předně, nesnažte se udělat obdobu “veletrhu pro zdraví”, kde se ve vestibulu sejdou zástupci farmaceutických firem, firem nabízejících měření tlaku, tuku v těle a dalších potřebných parametrů. Své publikum si to jistě najde, ale je to jen malý zlomek informací, který se vašim zaměstnancům může hodit. 

Zamyslete se nad tím, co je trápí. Příliš dlouho sedí a trpí na bolesti zad? Nebo u oběda neustále řeší nové a nové diety, superpotraviny a alternativní způsoby výživy? Právě na těchto poznatcích z běžného chodu firmy můžete zjistit, kam napřít pozornost a jak využít vzdělávací potenciál firemního Dne pro zdraví. 

 



Nudné přednášky? Oživte je cvičením nebo ochutnávkami! 

Pokud jste právě začali projíždět internet a hledat kvalitní lektory, kteří mají schopnost předat své znalosti o zdraví poutavou formou, ještě se na chvíli zastavte. Mít pracovní dobu zaplněnou přednáškami by zaměstnancům příliš mohlo připomínat léta strávená ve školních lavicích. Zkuste zapátrat třeba po přednáškách o zdravé výživě, v rámci kterých jsou možné i ochutnávky. Osvěžte znalosti zaměstnanců ze školení BOZP a zážitkovou formou jim přibližte kurzy první pomoci. Někteří lektoři zdravotních kurzů už nabízí i možnost přivezení figurantů s nacvičenými scénkami, které pak studenti musí vyřešit. A nečekejte krev ve formě kečupu, ukázky bývají díky použití divadelních líčidel a umělé krve dost realistické. 

Nechcete zaměstnance moc vystresovat? V tom případě by se jim mohla líbit přednáška o ergonomickém sezení, ukázky cvičení na záda nebo krátké masáže zaměřené na problémové partie, jako je krk či oblast mezi lopatkami. Přidejte seznámení s projektem jógy v kanceláři, uspořádejte ping-pongový turnaj a o spokojenost zaměstnanců máte postaráno. Nezahazujte ani čistě zdravotnická vyšetření. Mnozí zaměstnanci ocení bezplatné vyšetření zraku nebo odběr krve, kvůli kterému by si jinak museli zajít za svým obvodním lékařem.

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Změňte firemní prostředí

I když budete mít opravdu promyšlený program a zaměstnanci domů odejdou spokojení, jste teprve na začátku. Nechávat iniciativu na zaměstnancích a nabídnout jim například ActivePass kartu nebo jiné benefity v rámci firemní kafeterie je sice krok vpřed, ale zaměstnanci musí na jejich využití obětovat svůj volný čas. 

Vyjděte jim vstříc i v pracovní době. Popřemýšlejte o vytvoření ergonomických kanceláří, s kvalitními židlemi nebo alternativními metodami sezení. Zajistěte lektory jógy nebo lektory speciálních cvičení na záda, kteří budou pořádat lekce v rámci pracovní doby. Přehodnoťte také stravování. Mít každý den svíčkovou s knedlíkem nebo hamburger či pizzu asi nebude úplně nejzdravější. Zkuste zapojit do stravování tipy, které jste se dozvěděli během Dnů pro zdraví. Možná to bude znamenat změnu dodavatele, možná zvýšení příspěvku na stravenky. Ale vy výsledku budete mít dobrý pocit, že děláte něco pozitivního pro svoje zaměstnance. 

 



Nezapomínejte ani na péči o duši. V dnešním digitalizovaném světě působí řada stresových faktorů a přidá-li se k tomu i náročná práce, není daleko k syndromu vyhoření. Dbejte na psychohygienu zaměstnanců, víkendy i dovolené vyhlašte za dny offline a i v pracovní době se snažte příliš netlačit na výkon. Můžete také pořídit firemního psychologa. Řešit obtížné situace s pomocí odborníka už totiž přestává být tabu. A nemusí jít hned o depresi, i dospívající ratolesti dokážou pěkně zatopit. A mít možnost tyto situace někde probrat by pro zaměstnance mohlo být přínosné. 
 

Naučte zaměstnance přemýšlet o zdravém životním stylu. Hlavně jim ale jděte příkladem a nastavte podmínky ve firmě tak, aby péči o zdraví co nejvíce nahrávaly.