Jak správně sedět? Seďte jako král

Sedět umí přece každý, že. Tak jako dýchat, na to také nikdo nestuduje akademii, ne? A vidíte, spousta lidí neumí správně ani jedno z toho. A protože podstatná část lidí dnes pracuje sedavě za počítačem, zaměříme se dnes právě na správný sed.



Devět lidí z deseti si už dnes uvědomuje, že aby měli zdravé tělo, musí mít i zdravou mysl a naopak, milují články o psychosomatice a vůbec se informovanost v této oblasti zlepšila o 258%. A pak všechny ty moudré poznatky usilovně ignorujeme a týráme tělo hodiny a hodiny špatným sezením v tramvaji po cestě do práce, na pracovní sesli a večer to korunujeme sedem à la pravěký skrčenec na pohovce u pravidelné dávky televizní detektivky. Dnešní způsob života prostě fandí sezení. Tak se naučme sedět správně!

Rychlotip pro zdravější sed

Pamatujete, jak ve filmu Obecná škola musely děti sedět pod přísným okem Igora Hnízda vzpřímené jak pravítko, ruce za zády? Jako fyzioterapeut dávám palce nahoru! I já to kdysi ve škole s milovanou učitelkou zažila a dnes to považuji za skvělé preventivní cvičení. Sedíte při čtení tohoto článku? Hned si to zkusme: posaďte se úplně dozadu k opěradlu a dejte ruce za záda, až za opěradlo. Vnimejte, co se to s vaším tělem děje...

Často vás totiž bezvadně bolí záda, hlava nebo obojí, že? Přesně to je totiž nevyhnutelným následkem špatného sezení. Tělo je sice dokonalý živý stroj, kde do sebe vše zapadá, ale když budete přetěžovat a nesprávně používat jednotlivé části, stroj se porouchá. Špatné postavení jedné části ovlivní nějakou další a ta zase jinou…

Nechte se “blejsknout” při sezení

Jak takové špatné sezení vypadá? Požádejte kolegu v práci, ať vás vyfotí z boku u pracovního stolu - a nejspíš získáte učebnicový obrázek špatného sezení: povolená pozice, předkloněná hlava, dopředu spadená ramena, kulatá páteř, většina svalů si místo práce dává dvacet. Celé to vypadá jako zvířátko schoulené do klubíčka. Správný sed vypadá… jako přesný opak! Tělo vzpřímené, bederní páteř mírně prohnutá, kyčle i kolena v úhlu něco přes 90 stupňů, hlava vzpřímená, zapojené ty správné svaly - uspokojivě zpevněné bříško. Hotová krása.

Při špatném sezení obzvlášť trpí páteř. Přitom je základem kostry, osou těla, nosným pilířem statečně nesoucím tíhu těla, zajišťuje pohyb. Při pohledu zezadu je páteř rovná, ale v naší nesprávně sedavé populaci to už dávno neplatí.

Trio nejčastějších neduhů páteře

  • Skolióza - vychýlení páteře do stran
  • Kyfóza - kulatá záda, vyklenutí hrudní páteře dozadu
  • Lordóza - krční páteř prohnutá dopřed

Z boku tvarem páteř připomíná písmeno S. Toto zakřivení zvyšuje stabilitu, pružnost, tlumí otřesy hlavy při chůzi a sportu. Ale my z hezkého S děláme hrbením u počítače nevzhledné C. Danajským darem jsou pak:

  • bolesti zad, za krkem, mezi lopatkami, loktů a zápěstí
  • uzavřený hrudník, špatně se nám dýchá
  • stlačené břicho, trávení stávkuje

Podívejte se na ochutnávku videotréninků

Prověřte si, co Škola zad dovede. Podívejte se na tři vybrané videotréninky a poté se rozhodněte, zda proškolíte kolegy online nebo se potkáme u vás v kanceláři. 

zjistit více

Pryč se špatnými sedacími návyky, pojďte sedět správně!

Máte za sebou desítky let špatného sezení, ale kdo říká, že vás nečekají desítky správného. Investice do ergonomické židle vás nespasí, chce to cílený nácvik jak správně sedět. Dobrá zpráva je, že se to může naučit každý. Špatná zpráva je, že musíte nahodit sebekázeň na vysoké obrátky a zašátrat v zásobách pevné vůle. Špatný sed je stereotyp, správný sed bude osvojování nového. I z tohoto důvodu je rozumné začít pod dohledem fyzioterapeuta, který má správné postupy v malíku.

Dopřejte proto sobě a svým kolegům kurz Umění sedět a osvojte si trvale správný sed. Protože sezení už prostě patří k našemu životnímu stylu, to není otázka volby. Ale jak sedíme, to už věcí volby je.

 




Mohlo by Vás zajímat