Jak na zdravý sed

Dva měsíce uběhly jako voda a nastal čas, aby se děti vrátily zpět do školních lavic a dospělí do práce. Zase tedy velká část z vás bude trávit více než třetinu dne vsedě. Zkuste to ale tentokrát pojmout jinak! Soustřeďte se na správný zdravý sed a usnadněte svým zádům život.

Rychlý tip na zdravý sed

Viděli jste film Obecná škola, kde děti musely sedět rovně a vzpřímeně s rukama za zády pod přísným dohledem Igora Hnízda? To je přesně ono! Zkuste si to i vy. Posaďte se úplně dozadu k opěradlu a dejte ruce za záda, až za opěradlo. Vnímejte, co se s vaším těle děje. Cítíte, jak do sebe jednotlivé kousky zapadají?

 

Výběr správné židle

Židle vaše záda nespasí. Na druhou stranu vám může pomoc, abyste se zdravé sezení v klidu naučili. Při výběru židle se soustřeďte na několik parametrů:

  • Sedák - soustřeďte se v první řadě na plochu sedáku. Měla by být pohodlná a dostatečně prostorná. Důležité je, aby přední strana sedáku byla zaoblená, aby vám neutlačovala podkolenní oblasti. 
  • Nastavitelná opora zad – brání nežádoucímu prohýbání bederní páteře. Je důležité, aby podpíralo páteř podle jejího anatomického zakřivení.  Proto by mělo dosáhnout alespoň k dolnímu okraji lopatek.
  • Podpěrky pro ruce – možná vám přijdou zbytečné, ale to jste je nejspíš jen neměli dobře seřízené. Při správném nastavení totiž poskytují úlevu pažím, šíji i ramenům. 
  • Opěrka hlavy – během odpočinku vám pomůže na chvíli nést tíhu hlavy. Poskytne tak dočasnou úlevu krční páteři i hlavě.
  • Kolečka a otáčecí mechanismus – díky nim budete otáčet celé tělo a ne jen trup.  Za to vám budou vaše zádové, krční a šíjové svaly vděčné.

 

Správný sed je pro každého

Tělo vzpřímené, bederní páteř mírně prohnutá, kyčle i kolena v úhlu něco přes 90 stupňů, hlava vzpřímená, zapojené ty správné svaly - uspokojivě zpevněné bříško. Máte pocit, že si to nikdy nezapamatujete? Nehažte flintu do obilí. I když máte za sebou roky špatného sezení, neznamená to, že před sebou nemáte desítky let správného sedu. Potřebujete jen disciplínu, pevnou vůli a vytrvalost. A pokud si svým sedem nejste 100 % jistí, zkuste raději začít pod odborným dohledem fyzioterapeuta, který se postará, aby byl váš zdravý sed na jedničku.

 

Pokud se nechcete do změny vrhnout po hlavě začněte zvolna. Vydejte se s námi třeba 7.10. - 9.10.2022 vychutnat začátek podzimu do Jeseníků a poznat krásy Karlova i zdravého pohybu.