Sezení v kanceláři

Jaká je nejlepší kancelářská židle? Jak se správně posadit v kanceláři, když tam mám sedět celý den? Na tyto dvě otázky odpovídám snad nejčastěji. A tak je možná ten pravý čas věnovat jim samostatný článek.

Není špatných židlí 

Nejsem prodejce, takže nebudu uvádět žádný konkrétní tip na nejlepší možnou kancelářskou židli. Správná je každá židle, která má štelovatelnou výšku. Všechno ostatní je o tom, jak na židli sedíme. 

Samozřejmě, že židle za deset tisíc má lepší předpoklady být pohodlnější a ergonomicky “správnější” židlí než židle za tisícovku. Nicméně, když budete sedět zborcení, všemožně pokroucení, s nohou přes nohu, s každým ramenem v jiné výšce a tak dále, nebude vám nic platná židle za deset ani za třicet tisíc. 

Vy sami, respektive váš sed je k nezaplacení. I na špatné židli můžete sedět správně. 

Ať je teplo nebo zima 

Následujících tří rad se držte “za každého počasí”. Zkrátka vždy. 

  1. K práci čelemObčas mě děsí, kolik lidí má navzdory osvětě monitor bokem a při psaní se dívají na stranu. Tak takhle ne. Umístěte monitor tak, abyste se dívali dopředu. 
  2. Kyčle výš než kolena. Správnou pozici páteře podpoříte i takto jednoduchým krokem. Dbejte na to, aby vaše kolena byla vždy na nižší úrovni než kyčle. 
  3. Součástí správného sedu je pohyb. Stačí jednou za hodinu. Nastavte si na mobil upozornění, které vás vždy po šedesáti minutách “vyžene” ze židle. Projděte se, protáhněte se. Tip na užitečný cvik i s podrobným manuálem přikládám na konci článku. 

Jsou to drobnosti, které dohromady tvoří podstatu správného sedu. Udělejte si z nich návyk, myslete na ně. Když je budete dodržovat, dostanete se o krok blíž ke správnému “kancelářskému sezení”. 

Držím vám pěsti, Marie 

Hledáte smysluplný dárek pro své zaměstnance? Darujte správný sed 

Můj tip na protahování 



Postavte se, chodidla dejte na šířku pánve a srovnejte do “rovnoběžek”. Váhu rozložte rovnoměrně na celou plosku nohy. Napřimujte páteř, ramena stahujte pryč od uší. Ucítíte, jak se vám lopatky rolují do “zadních” kapes a ramena roztahují do šířky. Jemně zasuňte bradu a začněte hlavu vytahovat za temenem. Dívejte se před sebe, dlaně položte nad zadek, prsty směrem dolů a zatlačte na pánev. Tím protlačíte trup do záklonu. V pozici chvíli vydržte a podle pocitů několikrát zopakujte. 

A pozor! Dbejte na to, abyste nohy nekrčili v kolenou. Držte je zpevněné.

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.




Mohlo by Vás zajímat