I na aktivní dovolené nezapomínejte na odpočinek

Léto a prázdniny, doba, kdy většina z nás zamíří na zaslouženou dovolenou. Ti poučení vědí, že je třeba se odstřihnout od práce, vypnout internet v mobilu a věnovat se aktivitám, které pročistí mozek. Někdo zamíří na poznávací zájezd, někdo volný čas vyplní sportovními aktivitami. Ale dokážeme opravdu odhadnout svoje síly? 

Z kancelářské krysy olympionika za týden neuděláte

Kufry máte sbalené, kola připevněná na střeše a v mobilu uložené trasy, které chcete projet. Hned první den vás budík upozorní, že máte vstát, dát si rozcvičku a vyrazit dřív, než bude horko a než se okolí zaplní “svátečními jezdci”. Jenže třetí den už se vám z postele nechce, cítíte únavu a při chůzi ze schodů se musíte držet zábradlí. Asi jste trochu přecenili své síly. Ale jak nepodlehnout krásnému počasí a pocitu, že právě o dovolené se dá fyzička zázračně vylepšit? 

Máte dvě možnosti. Buď budete aspoň trochu trénovat po celý rok. Pro udržení kondice byste měli provozovat nějakou fyzickou aktivitu dvakrát až třikrát týdně. Pravidelným cvičením se taky vyhnete bolestem páteře, které každého čas od času potrápí. Díky tréninku bude vaše tělo zvyklé a krátkodobá větší zátěž ho tak nerozhodí. 

Druhá možnost je smířit se s faktem, že aspoň část vaší jinak aktivní dovolené pojmete odpočinkově. Zařaďte třeba wellness víkend, spěte, jak dlouho potřebujete, nebo si dejte relax u vody s knížkou. Jestli se přece jen objeví výčitky svědomí, začněte každý den krátkou procházkou, zacvičte si pár pozdravů slunce, protáhněte se nebo vyběhněte na půl hodiny do okolí. Není třeba se uhnat, klidně se kochejte okolní krajinou, vyfoťte si zajímavosti, které potkáte, a pak se příjemně naladění můžete jít nasnídat. 



I poznávací zájezd může být vyčerpávající

Trávíte dovolenou raději sbíráním kulturních zážitků a poznáváním památek a zajímavých míst u nás i v zahraničí? I vy byste si měli dobře rozvrhnout čas. Zvlášť tehdy, pokud jedete do zemí, kde panují přes den vysoké teploty. Úžeh či úpal si uženete jedna dvě a strávit pár dní v hotelu v posteli určitě nechcete. Raději ustupte z náročného plánu a zajděte si do kavárny nebo na zmrzlinu. 

I dlouhé přejezdy autem či autobusem můžou být vyčerpávající a vyvolat opakované bolesti páteře, podobně jako když jste v práci u počítače. 

I když je představa aktivní dovolené, kde každý okamžik bude naplněný zážitky, určitě lákavá, dejte spíš na hlas rozumu. Abyste pak po příjezdu nepotřebovali ještě dovolenou na zotavení z dovolené. 

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.