Dynamické sezení podporuje zdravé sezení

Nedávno jsem slyšela takový příměr: „Když už musíte sedět, tak seďte dynamicky“. Ale co to vůbec je? Dynamický sed je zdravý a přirozený způsob, jak při sedavé práci co nejméně namáhat své tělo. Dynamické sezení zabraňuje jednostrannému zatížení organismu. Kromě pozitivního vlivu na fyzickou stránku výrazně ovlivňuje pracovní únavu, zlepšuje koncentraci, produktivitu a výkonnost.

Pro dynamické sezení použijte židli s opěradlem. Opěradlo podpírá páteř a tím sezení ulehčuje. Dynamicky sedět můžete samozřejmě i na židli bez opěradla, ale je to mnohem namáhavější.

Přední sezení

Střední sezení Zadní sezení
Nejčastější poloha osob se sedavým zaměstnáním. Pozor na vyhrbení v bedrech, skloněnou hlavu či stlačený žaludek. Dodržujte zásady správného sedu. Vhodné pro soustředěnou činnost. Pozor na povolené břicho, přehnané prohnutí v bederní páteři nebo naopak kulatá záda.

Polohu využijte třeba pro rychlou relaxaci, při telefonování, poslouchání přednášky či sledování obrazovky.Je vhodné využívat opěrku pod nohy.



Seďte dynamicky, vyplatí se to

A proč máte vlastně sedět dynamicky? Strnulé neboli statické sezení je pro vaše tělo náročné. Nejen že se okrádáte o energii, kterou můžete využít efektivněji, ale mnohdy si tímto nesprávným sezením zaděláváte na pořádné bolesti zad. Na rozdíl od statického sezení, při dynamickém sezení se zapojují i  jiné svalové skupiny. Při tomto zdravém sezení budete odpočatější a výkonnější.
 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Alternativní sezení

Pro podporu správného postavení páteře a správného sedu můžete využívat 5 alternativních typů sedů. Při jejich správném provedení si procvičíte všechny svalové partie, jejichž využití je nutné pro zdravý sed. Můžete je uplatňovat i jako relaxační polohy na místech, kde vám to prostředí dovoluje. 
Turecký sed - Japonský sed - Žabička - Rovný sed - Poloha dítěte

Vyzkoušejte si to

U každého z pěti uvedených sedů je ilustrace se správným provedením. Zkuste sedy podle těchto obrázků co nejlépe napodobit. Při správném cvičení alternativního sedu je vhodné v dané poloze setrvat, prodýchat ji a  umožnit tělu si na polohu postupně zvyknout.

Pro správné provedení dodržujte 5 základních bodů:

  • Zatáhněte břicho (pomyslný zip na malých kalhotách)
  • Napřimte záda
  • Dívejte se dopředu
  • Ramena stahujte dolů
  • Zasuňte bradu
Turecký sed - sed s překříženýma nohama
Při správném provedení se chodidla nesmí dotýkat klínu. Stehna mějte vodorovně se zemí. Pokud vám to nejde, dejte si pod zadek destičku či polštář podle potřeby.
Japonský sed neboli sed na patách
Chodidla opřete o palce. Dosedněte na paty. Cítíte jak se vám protahuje celá ploska chodidla? V této poloze chvíli vydržte. Poté položte chodidla na nárty. Pokud je vám to nepříjemné, podložte si je ručníkem. Dlaně a natažené prsty tlačte mírně proti sobě.
Žabička neboli sed mezi patami
Takto vypadá správná pozice žabičky. Je velmi pravděpodobné, že většina dospělých bude mít problém v této poloze dosednout. Patříte mezi ně? Podložte si zadek destičkami. Stále se nepodařilo dosednout? Bolí vás kolena, kotníky? Použijte další destičky. Seďte jen na destičkách, nikoliv na patách. Nezadržujte dech.
Rovný sed
Tento sed je nejnáročnější z představovaných alternativních sedů. Napřimujte páteř, pomozte si rukama. Špičky nepropínejte, směřujte je do dálky.
Poloha dítěte, relaxační poloha
Děti mají tento sed velmi rády a kojenci v něm i usínají. Tato poloha je relaxační, proto se uvolněte. Povolte obličejové svaly, netiskněte zuby k sobě, zavřete oči a volně dýchejte.

 

Další témata blogu



Připojte se k nám

A sledujte, jak můžete zlepšovat své zdraví. Krůček po krůčku. Každý měsíc vás provedeme praktickým nácvikem a cvičebními jednotkami  Školy zad. 

zjistit více

Víkendová Škola zad

Užijte si víkendu plného zdravého pohybu. Cvičení Školy zad pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

zjistit více


Mohlo by Vás zajímat