Cvičení na pracovišti? Lepší než káva zdarma!

Lidské tělo je stvořeno k pohybu. Není se tedy čemu divit, že pokud jste každý pracovní den víceméně v jedné poloze, tak se brzo začnou ozývat bolesti zad, nohou i rukou. S bolestmi klesá i soustředění a pracovní výkon. Může tomu zaměstnavatel nějak předcházet?

Konec hrbení nad pracovním stolem

Říká se, že kdo má židli, už bydlí. I v kanceláři je dobrá židle základ pro kvalitní pracovní místo. Na trhu seženete židle s nejrůznějšími ergonomickými vychytávkami, nebo si ji můžete přizpůsobit balančními podložkami. Pak už vám udržení té správné pozice půjde lépe. Krom toho myslete na umístění monitoru do správné výšky, abyste se zbytečně nepředkláněli. Předcházet syndromu karpálního tunelu můžete i s ergonomicky tvarovanou myší.

Vstávat a cvičit!

Pravdou je, že ani sebelepší technická vychytávka nepřekoná pár minut cvičení. Proto většina firem mezi zaměstnanecké benefity zařazuje i příspěvky na vstup do fitka, do bazénu nebo na jiné sportovní aktivity. Jenže co když končíte v práci až večer a to poslední, na co máte chuť, je přesouvat se někam na cvičení?

I tahle situace má řešení. Některé velké zahraniční firmy, jako je třeba Google, už do svých sídel zařadily mimo kancelářské prostory taky tělocvičny a relaxační zóny. Mají zkušenost, že aktivní odpočinek během pracovní doby má pozitivní dopad nejen na fyzičku, ale i na psychiku zaměstnanců. Mozek si odpočine, tělo se prokysličí a únava zmizí. Jiné firmy sází na cvičení přímo v kanceláři. I u nás už existuje řada lektorů tzv. office jógy nebo office pilates, kteří za vámi přijdou přímo do kanceláře. Pokud se budete jen protahovat, postačí i menší prostor. Pokud byste chtěli plnohodnotnou jógovou lekci, je lepší si vyhradit jednu místnost, kde se pohodlně vejde několik lidí i s cvičebními podložkami. Jak jóga, tak pilates jsou ideálním cvičením na záda, pomáhají také posílit vnitřní stabilizační systém a tím zlepšit celkové držení těla.

 



Zdá se vám to příliš alternativní? Dalším řešením je objednat si workshopy s fyzioterapeuty. Vysvětlí vám, jak fungují jednotlivé svalové skupiny, co dělat, aby nezačaly ochabovat. Naučí vás i cviky, které můžete provádět v kanceláři, kdykoliv budete chtít. 

Podívejte se, jak se k preventivnímu programu postavilo vedení Siemens a s jakými výsledky.



Efektivní cvičení na záda? Hlavně pravidelně!

Abyste nemuseli myslet na to, že se máte pravidelně protáhnout, je dobré nastavit si budík jednou za hodinu. Nebo se inspirujte u celebrit a najděte si nějakou mobilní aplikaci, která vás včas upozorní a nabídne vám i vhodné cviky proti bolesti zad. Nezapomeňte i na protažení prstů.

Jak na to? 

Zvedněte ruce nad hlavu. Propleťte prsty obou rukou a ruce obraťte dlaněmi ke stropu. Vytáhněte se vzhůru. Ucítíte, jak se vám protahují záda i prsty. Můžete také zkusit malou úklonu na obě strany, tak uvolníte i mezižeberní svaly a bude se vám mnohem lépe dýchat.

 

Nebo si sestavte vlastní cvičební jednotku - podívejte se, jak.


Mohlo by Vás zajímat