Chladné dny = čas na zdravé schrupnutí třeba na peci

Souvisí zdravé spaní se zdravými zády? Správně tušíte, odpověď zní ano. Dnes se proto podíváme na zoubek správnému spaní a zásadám, které nám pomohou vyvarovat se bolesti zad.



Příroda přeje zdravému spaní

Na svém vlastním těle i psychice jsem ověřila jednoduché přírodní zákony:

  • Když se dobře vyspím, cítím se potom skvěle! Jak šťastně probuzená Šípková Růženka.
  • Když nemůžu spát, cítím se pak celý den mizerně. Jak princezna po noci na hrášku.

A z toho plyne? Moc stojím o to, aby se mi dobře spalo!

Zdravé spaní nejen pro princezny

Chci mít přece po posilujícím nočním odpočinku také fajn den bez bolesti zad, zato s veselou myslí. Co tedy z perspektivy fyzioterapeuta dělat proto, aby se spalo opravdu dobře? Jaká má být postel, matrace, polštář, aby si pohybový aparát v noci dopřál zasloužený, plnohodnotný odpočinek? Je to sice kombinace několika pravidel, ale žádná raketová věda!

  1. Postel o 20 až 30 cm delší než délka spáčovy postavy, šířka postele 85 – 100 cm.
  2. Matrace tak pevná, aby unesla tíhu znaveného těla, ale zároveň tak pružná, aby láskyplně kopírovala linii páteře. Tedy ne úplně tvrdá, ale ani ne úplně měkká - zkrátka tak akorát.
  3. Polštář patří jen pod hlavu, ne až pod ramena! Je tam vlastně jen proto, aby udržel hlavu a krční páteř v prodloužení celé páteře. Tomu by měla odpovídat výška polštáře. Spaní bez polštáře tedy není žádná výhra - hlava padá dolů a krční páteř je zalomená do bolestivé křivky L.
  4. Před spaním pořádně vyvětrejte. Nešetřete, nic to nestojí! A nejen v ložnici - nezapomínejte na dětský pokoj. Spánku totiž prospívá snížení teploty o 3 °C, v místnosti pro spaní by tak mělo být 17 – 18 °C.

Bolí vás po špatném či dlouhém sezení a ležení záda?

Zacvičte si! Nikam se vám v té zimě nechce? Zacvičte si v teple domova dle našich videotréninků!


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



A co ta pec - je to / není to zdravé spaní?

Někteří šťastlivci mají útulný domek nebo chalupu s kachlovými kamny nebo kamennou pecí s prostorem nahoře na spaní. Občas se mě někdo z nich ptá, zda je spaní na peci zdravé nebo ne. Celonoční spaní nechme líným Honzům do pohádek. Šlofík po obědě za pecí nebo povalování se na peci po procházce, to je ovšem jiná písnička.

Jen si to představte pěkně v barvách - venku protivně mrholí, fučí vítr severák, strhává barevné listy ze stromů... Zakuklení do deky spočineme na peci, kamna hřejí, polínka praskají. Hotová terapie pro tělo i duši!

Tomuto teplu říkáme suché teplo a jeho účinky na naše tělo jsou blahodárné. Uvolňují zvýšené svalové napětí, které je zdrojem bolesti v pohybovém aparátu. Dech se stává plynulým a tichým, myšlenky se zklidňují, tělo i mysl jsou blažené, teď opravdu relaxujeme, odpočíváme. Tehdy dochází k obnově a regeneraci našich sil. A na to je ten nadcházející sychravý čas ten nejlepší v roce. Zapalte svíčky, přiložte polínko a užijte si to!

 

Další témata blogu




Mohlo by Vás zajímat