Bolest zad v těhotenství nemusí být standard

Naše tělo se v těhotenství chová jinak. Na spoustu věcí a činností, které byly dříve samozřejmost, může řada žen zapomenout. Těhotenství je zkrátka jedna velká zátěžová zkouška. Pro záda obzvlášť. Prevence je vždycky lepší než řešení hotového problému, proto byste na prevenci bolesti zad v těhotenství měly myslet ideálně ještě předtím, než otěhotníte. Následujících devět měsíců pro vás díky tomu bude značně pohodlnějších. A sama sobě za důkladnou přípravu poděkujete i po porodu. 

Bolest zad v těhotenství a co s ní 

Dlouho jsem se tématu těhotenství a bolestí zad vyhýbala. Jako fyzioterapeut mám pocit, že se pohybuji na tenkém ledě. S těhotnými ženami přece jen nepracuji, problematikou se hlouběji nezabývám. Na druhé straně, jako mám šesti dětí, které bolest zad poměrně dlouhou dobu značně komplikovala život, k tomu nejspíš mám co říct :-) 

Jak už jsem naznačila výše, nejdůležitější ze všeho je myslet na těhotenství průběžně a začít se připravovat včas. Výhodu máte tehdy, pokud těhotenství plánujete a tělesné změny tím pádem můžete jakýmsi způsobem očekávat. Pokud se chystáte v dohledné době zakládat rodinu, radím vám především tato: začněte co nejdřív pracovat na posílení zádových svalů a středu těla - bránice, pánevního dna a břicha. Ideálně ještě dnes. Nepřepalte začátek, pusťte se do posilování pozvolna, každopádně už ale na nic nečekejte. Pokud jste se dosud nezabývaly budováním tělesné kondice, je právě v období plánování těhotenství nejvyšší čas. Je dost pravděpodobné, že vás na začátku těhotenství budou od pravidelného systematického pohybu odrazovat ranní nevolnosti. Čím dřív na sobě zapracujete, tím lépe pro vás. Ženám, které jsou fit, se daří těhotenstvím procházet lépe. Masáže, akupunktura… to všechno vám později může pomoci, to nejdůležitější ale závisí na vás samotných.



Pohyb je (vždy) základ 

Proto vyhledávejte pokud možno po celé těhotenství příležitosti, kdy se můžete hýbat. Pohybujte se, dokud vám to “vaše velikost” umožňuje. Pokud jste zvyklé běhat a cítíte se při běhu i v těhotenství dobře, není důvod, proč byste se této aktivity měly vzdávat. Znávala jsem ženu - učitelka tělocviku - která pravidelně běhávala ještě v osmém měsíci těhotenství. Je třeba říct, že byla v opravdu mimořádné kondici. I méně zoceleným však může běhání vyhovovat klidně až do konce druhého trimestru.

V pozdějším stádiu těhotenství se hodí vyměnit běh za cyklistiku nebo ulevit namáhaným svalům, šlachám a kloubům ve vodě. Plavání je co do pohodlí a bezpečnosti značka ideál. Tím se dostáváme ke stále oblíbenějšímu otužování. K plodu se chlad nedostane, pokud otužování fandíte, otužujte se směle dál i během očekávání. Ovšem pozor, všeho s rozumem. Pokud nejste na otužování zvyklé, začněte postupně. Pamatujte na to, že případné nachlazení nebo dokonce zánět nepůsobí nepříjemnosti jenom vám, ale může ohrozit děťátko. 

Nejpřirozenějším pohybem je pro člověka chůze, na tom se nemění nic ani v těhotenství. Dá se provozovat kdykoliv a kdekoliv, navíc si ji můžete ozvláštnit třeba tím, že zahodíte obuv

Nezapomínejte na správný sed 

Rostoucí břicho nutí ženy všemožně střídat polohy a poposedávat. Žádné výmluvy a omluvy, zásady zdravého sezení musíte dodržovat i během těhotenství. Když vás přestane bavit židle, nahraďte ji. Variant máte k dispozici více, správný sed je však základ. 

Držím vám pěsti, ať tohle výjimečné životní období probíhá podle vašich představ. 

Marie

 


Mohlo by Vás zajímat