Bolesti zad odrovnají ročně na 300 tisíc zaměstnanců

Podle údajů Světové zdravotnické organizace je bolest zad na špičce nejrozšířenějších nemocí a úrazů. V rámci EU je postiženo problémy se zády až 120 miliónů lidí. Absence v práci, rehabilitace, výdaje na léčbu. To vše je náročné nejen pro jednotlivce a samotné rodiny, ale potažmo také pro firmy, komunity, průmysl i stát. Sečteno, podrženo. Náklady a ztráty spojené s nemocemi svalové a kosterní soustavy dosahují v rámci EU až ke čtvrt bilionu eur ročně.



I v Česku se nemoci svalové a kosterní soustavy dlouhodobě řadí k nejčastějším zdravotním problémům. Potýká se s nimi bezmála 300 tisíc lidí v produktivním věku. Nejčastěji kolem 45. roku života. Každá třetí pracovní neschopnost je způsobena bolestí zad. Tak proč to nikdo neřeší?

Rozklíčujte příčinu bolesti zad

Bolest zad způsobují dva druhy faktorů. Vrozené a ovlivnitelné. Mezi ty, se kterými se můžete aktivně poprat, patří například:

Lékaři často tlumí bolestivé následky analgetiky a předepisují rehabilitace. Málokdo se zaměřuje na samotnou příčinu vzniku bolesti zad.

Investice do zdraví zaměstnanců se prostě vyplatí

Péče o zdravá záda by měla být, stejně jako péče o zdravý chrup, společenským standardem. Bohužel, statistiky dokládají, že tendence je opačná. Situace se, nejen v ČR, rok od roku zhoršuje. Přitom investice do zdraví zaměstnanců neřeší jen absenci zaměstnance. Nejde jen o snížení počtu dnů pracovní neschopnosti. Představte si efektivitu člověka, který je ve svém pohybu omezen bolesti zad. Tento pracovník určitě neodvádí 100% výkon. Snížená pracovní schopnost jedince se pak podepisuje na celkovém výkonu firmy. Kolik takových lidí máte ve firmě vy?

Benefity či motivace zaměstnanců, které firmě (ne)svědčí

Každá pracovní pozice se svým způsobem „podepisuje“ na našem těle. Nechci říct, že přímo devastuje náš pohybový aparát, i když z mnohaleté zkušenosti z ordinace vím své. Hlavní problém dnešní doby je honba za úspěchem a zoufalá orientace na výsledky. Ve většině firem, které si chtějí své zaměstnance hýčkat nebo si je alespoň udržet, rozdávají stravenky, platí penzijní připojištění či příspěvky na pohybové a relaxační aktivity. Nic z toho neřeší přetěžování pohybové soustavy, obzvláště vystavení těla dlouhodobé a nekompenzované jednostranné zátěži.

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Motivace zaměstnanců v souladu s firemními cíli

Zdravý a výkonný zaměstnanec = spokojený zaměstnavatel. V dnešní době, kdy se firmy přetahují o kvalitní lidi, je důležité o své zaměstnance pečovat. Motivovat je pracovně, starat se o jejich work-life balance a také jim nastavit pokud možno ideální pracovní prostředí. Odměňte je ku prospěchu firmy:

  • Vzdělávejte je v oblasti péče o vlastní pohybový aparát.
  • Dejte jim čas na cvičení.
  • Dejte jim k dispozici balanční míče, podložky, či dalšími rehabilitační pomůcky.
  • Vybavte jejich kanceláře výškově nastavitelnými stoly.
  • Naučte pracovníky ve výrobě správnému nastavení a obsluze strojů.
  • Dbejte na dodržování pracovních postupů a norem.

Vyplatí se to. Dobrá reference si svou cestu najde. A to i mezi uchazeči o práci. Staňte se tím, kdo si svých lidí váží a stará se o ně. Kvalitní zaměstnanci se k vám budou hlásit sami.

Ve zdravém těle zdravý duch aneb zbavte se bolesti zad jednou provždy

Od počátku mé praxe mi prošlo rukama bezpočet pacientů s bolestmi v zádech, úrazy či neurologickým onemocněním. Neustálý přetlak lidí v ordinaci a vlastní zkušenost s bolestmi zad mne motivovala k myšlence věnovat se primární prevenci. A kde nejlépe začít než u zdroje problému. Proto firemní vzdělávání.

Myslím si, že bez zdravého, vitálního a loajálního zaměstnance nemůže být vybudována žádná velká a dlouhodobě prosperující firma. Péče o zdraví zaměstnanců je tedy oboustranně výhodná záležitost. Jednou z možností jak snížit riziko bolesti zad a podpořit zdraví svých lidí je zavedení programů Školy zad.

Škola zad nenabízí univerzální radu, zázračnou medicínu ani dokonale ergonomickou židli nebo nejnovější typ myši. Škola zad ukazuje cestu ke zdravému pohybovému aparátu. Odzkoušenými postupy, edukací a systematickou prací s pohybovým aparátem pracovníků. Vyzkoušejte ji na vlastní kůži.

Chcete, aby vaši zaměstnanci pracovali naplno, efektivně a s menší námahou? Vyzkoušejte ucelený program Školy zad. Přímo u vás ve firmě. Dle vašich možností.

Online kurz

Online kurz Umění sedět
Neomezená kapacita

18 videí k bezbolestnému sedu
Anatomie bolestí zad
Princip ozubených kol
Bezpečný pracovní sektor
Praktický nácvik správného sedu. V kanceláři, doma i na cestách
Pomůcky pro dlouhodobé sezení
3 x cvičební jednotka

Podrobnosti zde

790 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

Ochutnávka

Ochutnávka Umění sedět 
90 minut u vás ve firmě

Proč a jak vzniká bolest | Prevence | Špatný sed | Nácvik správného sedu | Vstávání ze židle | Balanční míče | Test pohyblivosti
Cvičení
Kompenzace dlouhodobého sezení, prevence bolestí krční páteře a hlavy | Krátká cvičení jednotka pro denní použití

Prezetnace a letáčky se cvičením
Max. 16 pracovníků

11 900 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

Umění sedět

Ucelený program Školy zad 
Přímo u vás ve firmě

3 měsíční program
1 x 14 dní
Max. 16 pracovníků
Společný 45 minutový trénink
15 minut individuální konzultace
Praktický nácvik správných stereotypů
Cvičení
Max. 16 pracovníků

65 200 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.


Další témata blogu




Mohlo by Vás zajímat