Bolesti bederní a krční páteře - ty ambiciózní manažer neuslyší

Je středa. Studené podzimní ráno. Davy lidí spěchají Vaňkovkou za svými povinnostmi. Čekám v lékárně a v hlavě si přehrávám nákupní seznam. Jsme tu tři. Roztěkaný manažer v obleku, já a starší paní s velkou taškou.



„Dobrý den“ zaševelí manažer tichým hlasem. „Potřeboval bych něco na bolest v krku.“ Magistra se vyptává na typ bolesti a nabízí různé preparáty. Pastilky, kloktadla, stříkadla,.... . Manažer, krotící neustále zvonící telefon, tiše dodává: „Víte, já teď beru 3 dny antibiotika a ono to nějak nezabírá. Mám zkusit ty bonbony? Nebo kloktat? Nebo...“ Lékárnice vydá tiché zaúpění. Fronta roste a vzduchem se rozlévá napětí. Magistra drží fazónu odborníka a na všechny dotazy rychle a stručně odpovídá. Pevně však dodává:
„Pokud užíváte antibiotika, tak nejlepší, co můžete pro svůj bolavý krk udělat, je zůstat vlidu a vyhnout se zátěži a další možné nákaze. Klid a teplo jsou totiž nejdůležitější součástí léčby."

Po hodině potkávám manažera v obleku v kavárně. Telefon na uchu, počítač na stole, pastilky na krk hned vedle kávy...
Právě tento zážitek mě inspiroval k dalšímu článku. Je o nás. O tom, jak vnímáme své potřeby. Nasloucháme svému tělu. O užívání tepla a chladu k relaxaci a léčení. O vlivu rozdílných teplot na náš pohybový aparát.

Jste hluší?

Nasloucháte svému tělu? Nebo stále ještě svádíte boj s časem a naplánovaným programem? Už jste se někdy dostali do situace, kdy máte plný diář, a vaše tělo řekne prostě "STOP"? Hlava jako střep, zablokovaná bedra, krční páteř odmítá spolupracovat. Vytáčíte čísla fyzioterapeutů, masérů a psychiatrů. Ale nezoufejte. Málokdo v dnešní době dokáže nepodlehnout tlaku společnosti na výsledky, výdělek a úspěch v práci.

Vymažte ze své hlavy slova "Nejde to!" a rozhodněte se pro změnu:

  • Jste-li nemocní nebo cítíte, že něco není v pořádku, zastavte se! Naslouchejte svému tělu.
  • Naučte se pravidelně relaxovat.
  • Dělejte i věci, které vás baví. Ne jen to, co "musíte".
  • Chraňte se proti pracovní zátěži.

A co když podlehnete...Výsledek? Bolesti bederní páteře, bolesti krční páteře. Návštěvy lékáren. Léky proti bolesti zad. Stojí to za to? Myslete na prevenci zdraví. Máte jen jedno!
 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Pohlazení tepla nebo blahodárný chlad

Teplo udržuje svaly v optimálním svalovém napětí. Teplota těla se pohybuje mezi 35,0 a 37,3°C. Nejnižší teplota je ve spánku a ráno okolo šesté hodiny. Nejvyšší je večer.

Léčba teplem

  • Tělo reaguje na teplo rozšířením cév.
  • Zlepšuje prokrvení. Buňky dostávají větší dávky kyslíku.
  • Tělo vyplavuje toxické látky z těla. Tato očista prospívá vnitřním orgánům. Lépe fungují zejména játra. Vaše imunita sílí.
  • Teploty nad 40°C způsobí útlum bolesti.
  • Teplo zlepšuje pohyblivost šlach a kloubů.
  • Uvolňuje svaly, které jsou ve zvýšeném svalovém napětí.

Nahřejte si polštářek
Nahřátý pohankový polštářek má blahodárný vliv na ztuhlé horní trapézové svaly nebo dolní záda. Úspěšně funguje na rozhánění lokáních bolestí způsobených zatuhnutím.

Sauna versus pára
Princip obou metod je podobný. Zahřejete se horkým suchým vzduchem v případě sauny nebo vlhkým vzduchem v páře. Příjemné vyhřívání, které uvolní všechny svaly, vystřídá skok do ledové vody (nebo alespoň studená sprcha). Pak se na chvilku natáhnede v odpočívárně. Takto 2x – 4x. Obě metody slouží ke zvýšení obranyschopnosti proti virózám a nachlazení.

Naložte se do vany
Kombinace teplé lázně a silného mechanického účinku vířící vody (a případně bylinné či jiné příměsi) přispívá k úlevě bolestí pohybového aparátu. Význam mají jak při běžné únavě, tak při funkčních poruchách či poúrazových stavech.

Léčba chladem

  • Chlad stahuje cévy.
  • Brání otokům a rozšíření zánětů.
  • Studený obklad tlumí bolest (opaření, výrony, natrhnuté šlachy, bolavé zuby).
  • Obklady vám poslouží také při horečce či úpalu.

Nechte se zmrazit
Chcete-li se nechat pořádně zchladit, navštivte polarium. Kouzlo polaria tkví v několikaminutovém pobytu v místnostech s extrémně nízkou teplotou (-10°C , -60°C , až -150°C ). Po každé návštěvě kryokomory následuje asi 15 minut fyzické zátěže (kolo, běh) a zasloužený odpočinek v relaxační místnosti. Nebojte se umrznutí. Váš pobyt je vždy pečlivě hlídán proškoleným personálem.

Chladivé endorfiny
Nemáte v blízkosti ledové polárium? Nevadí. Stejný účinek na váš organismus má i pravidelné sprchování studenou vodou. Příjemným „vedlejším efektem“ ledové sprchy je také vylučování endorfinů.

Pravidelné otužování:

  • zvyšuje imunitu,
  • posiluje srdeční a cévní systém,
  • zlepšuje činnost některých hormonálních a nervových mechanismů v těle.

Další témata blogu



Připojte se k nám

A sledujte, jak můžete zlepšovat své zdraví. Krůček po krůčku. Každý měsíc vás provedeme praktickým nácvikem a cvičebními jednotkami  Školy zad. 

zjistit více

Víkendová Škola zad

Užijte si víkendu plného zdravého pohybu. Cvičení Školy zad pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

zjistit více


Mohlo by Vás zajímat