Proč bolí ze stresu záda? A co se s tím dá dělat?

Určitě se vám to už také stalo. Pondělí (nejlépe hned první v měsíci), několik hodin trvající porada a před vámi naplánovaná taková hora úkolů, až se vám dělají mžitky před očima. Jasně cítíte, jak vám stresem tuhne krk. Tak si jej zkusmo promnete, snad aby vaše tělo pochopilo, že se nic zas tak hrozného neděje. A když se rozhlédnete kolem sebe, na židli se vrtí každý druhý. Bolesti zad ze stresu totiž nejsou mýtus.

Bolest je varování

Bolesti zad se různí intenzitou, trváním a samozřejmě příčinou. Ale účel je daný jasně – varovat vás, že takhle to dál nepůjde. A když vaše tělo volá o pomoc, pauzu, měli byste mu naslouchat. Což je v dnešní době, kdy se každý z nás žene kupředu, pořádně těžký úkol.

Zkuste se zamyslet, kolik si toho na svá záda nakládáte? Není toho občas víc, než vůbec můžete unést? Trvalé přetížení vede k jedinému – vaše svaly jsou neustále aktivované, nepřirozeně stažené jako v případě ohrožení a to vede k bolesti. Přistihli jste se, jak stahujete trapézy, ramena vytahujete nahoru a hlavu vpřed? Tak to je přesně ono.

Prášek to nevyřeší, jen bolest odsune

Jak na bolest obvykle reagujete? Sáhnete do peněženky, kde pro takové případy nosíte pilulky na bolest a když se chcete jo rozmazlit (nebo se to už nedá vydržet), večer si bolavé místo namáznete kostivalem nebo koňskou mastí? Ale za pár dní je obvykle bolest ze stresu zase zpátky, protože jste nevyřešili její příčinu.

Máte problém. Neumíte odpočívat a tak se motáte v kruhu, ze kterého jen těžko najdete cestu ven. Ale je v moderním životním stylu místo i na odpočinek a relax? To víte, že ano. Vždyť je to váš život. Tak jej vemte pevně do rukou a naordinujte si do harmonogramu i něco, co vás bude těšit. Naordinujte si večery offline jen s knížkou, sklenkou vína nebo dobrou kamarádkou.

Když záda bolí, teplo pomůže, ale…

Když vás bolí záda (ze stresu nebo námahy), tak nějak přirozeně vás to táhne do tepla. Takže si napustíte horkou vanu s hromadpu pěny, která vás sice na chvíli bolesti zbaví, ale taky se může stát, že už se z ní nedokážete bez pomoci dostat.
Takzvané mokré teplo je sice příjemné, ale uvolní všechny svaly, tedy i ty, které mají bolavý úsek páteře podržet, aby se nepoškozoval.



Tak co dělat, když záda zrovna bolí?

Hlavně klid. Bolavou část zad zpevněte pevně uvázaným svetrem nebo bederním pásem. Krční páteř nejlépe zafixuje šátek nebo krční límec. Pak pohledejte nahřívací polštářek, nebo elektrickou podušku a bolavé místo prohřejte.
A pak si naordinujte klid. Ještě jednou. Během doby, kdy budete regenerovat, můžete promyslet, jak to udělat, aby byl odteď stres jen hnacím motorem, nikoli dennodenním chlebem. Klidně si to napište. Úspěch spočívá v:

  • rozumném pracovním tempu,
  • správném sedu,
  • a přiměřené pohybové aktivitě.

Cvičení – balzám pro tělo i duši

Najděte si každý den chvilku na pohyb. Zacvičte si a to nejen tehdy, když vás bolí záda. Sama dobře vím, že jedním ze spolehlivých způsobů, jak přimět tělo k pohybu, je udělat si z něj rituál. A cvičit vědomě, vytrvale a s radostí.

A když není času nazbyt, vždycky je tu ten nejúžasnější pohyb ze všech – chůze. Vystupte z tramvaje o pár zastávek dřív a zbytek cesty dojděte pěšky na čerstvém vzduchu. O víkendu vytáhněte hole a nejlepší kamarádku a společně si zatrénujte při nordic walkingu… Za chvíli je tu jaro a pohyb v přírodě je ten nejlepší balzám pro tělo i duši.

Pokud to se změnou vnitřního nastavení myslíte opravdu vážně, vyzkoušejte některý z našich víkendových pobytů. O dobrou náladu na nich nikdy není nouze.

Dárkové poukazy

Dárkové poukazy

Máte vedle sebe někoho, na kom vám velmi záleží a kdo by si zasloužil dobít baterky? Potěšte ho poukazem na jeden z našich pobytů. 

více informací >