Bolest v zádech při běhu a co proti ní dělat

Běhání je velmi populární pohybová aktivita, která si nachází stále více přívrženců. Problém je, že s počtem běžeckých nadšenců přibývá také lidí, které trápí některé neduhy s běháním spjaté. Například bolest v zádech při běhu nebo po něm. Možných příčin je několik. Pojďme se na ně společně podívat a najít řešení. A nebojte, nedočkáte se ode mě doporučení, abyste s během raději sekli.

Když běh bolí aneb kde se bolest v zádech bere 

Častou příčinou toho, že lidé upustí od pohybových aktivit stejně rychle, jako začali, bývají vedle slabé vůle bohužel také bolesti pohybového ústrojí. U většiny problémů navíc nepomáhá neodborná rada “vydrž, ono to přejde”. Nepřejde. Člověk si naopak může zadělat na závažnější problém. Bolest zad při běhání, o které je tu dnes řeč, je vcelku obvyklý případ. 

Běžce nejčastěji trápí bedra. Právě tato část páteře trpí při běhu nejvíce. Na vině může být špatná technika běhu. V parcích, lesích i na polních cestách stále potkávám dost lidí, kteří při běhu dopadají na patu. Nebo se dopouští jiných technických prohřešků. Konzultace se zkušeným trenérem, který člověku jednak upraví styl běhu, a navíc doporučí optimální dávkování jednotlivých tréninkových fází, přitom nestojí nijak horentní sumy. Za malou vstupní investici získáte dobře mířené rady, díky kterým budete běhat správně, aniž byste si ubližovali. A pravděpodobně se i dříve dostaví pokroky. 

Další častou příčinou je v poslední době často probíraná svalová dysbalance. Oslabený střed těla, takzvaný core, trápí většinu vyspělé populace. Jako střed těla označujeme  pánevní dno, svaly břišní, bránice a vzpřimovače páteře. Jestliže tyto svaly pravidelně neposilujeme - a spousta lidí to při sedavém způsobu života opravdu nedělá - dochází při běhu k jejich přetěžování. Odtud potom pramení bolest a další problémy. 



Pár kroků ke zdravějšímu běhu

Nemusíme si asi opakovat, že prevence je pokaždé lepší než léčba. Pokud pociťujete bolest v zádech při běhu nebo po něm, začněte poctivě dodržovat následující rady:  

  • Pozor na styl - jak už jsem popsala výše, špatný styl běhu vám víc ubližuje než prospívá. Zkuste sami sebe chvíli při běhu pozorovat, nebo se zeptejte někoho, kdo běhání rozumí, co děláte špatně. 
  • Posilujte - oslabený střed těla sám od sebe “neodejde”. Zvlášť pokud v zaměstnání nebo ve škole hodně sedíte, je třeba nedostatek pohybu kompenzovat. Pomůže vám třeba můj fotonávod na domácí cvičení.
  • Protahujte se - dejte si pauzu při běhání a nikdy se nezapomeňte protáhnout po něm. Snáz se vám bude regenerovat a budete postupně celkově ohebnější. 
  • Regenerujte - slovo z předchozího bodu je tak podstatné, že jsem ho potřebovala pro jistotu vypíchnout ještě jednou. Regenerací zamezíte únavovým úrazům, a pokud je vaším cílem také postupné zlepšování fyzické kondice, i zde uvidíte rychlejší pokroky, pokud nebudete zapomínat na pravidelný a kvalitní odpočinek. 
  • Nepřeceňujte se - ležením na gauči ještě na maraton nikdo nenatrénoval. Pokud začínáte s během, postupujte pozvolna. Nedávejte si za úkol urazit každý den dlouhatánské trasy. Jinak si běh také nejspíš brzy znechutíte. 
  • Poslouchejte se - tento bod souvisí s předchozím bodem, s bolestí zad při běhu a vlastně s jakýmkoliv pohybem. Pokud cítíte, že už “máte dost”, nenuťte se do dalších výkonů. Pokud pociťujete bolest, nesnažte se ji překonat. A pokud cítíte, že vám běh ani přes dodržování všech rad nedělá dobře, nenuťte se do něj za každou cenu. Třeba jste se zkrátka narodili pro jinou pohybovou aktivitu. Třeba plavání, pokud jej provozujete správně, je také velmi zdravou formou pohybu. 

Jakékoliv “zádové” téma, které vás zajímá, vám ráda zodpovím osobně. Konkrétně v Karlově na listopadové Škole zad. Říjnová už je nějaký pátek beznadějně plná. 

Zdravému a radostnému pohybu zdar 

 

3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.




Mohlo by Vás zajímat