Blog

Trápí vás bolavá záda? Nespoléhejte na pilulky proti bolesti. Nejlepší prevencí proti bolestem zad je pravidelné cvičení a protahování těla i mysli. Jaké cviky provádět a hlavně jak u pravidelného pohybu vydržet? To se dočtete na blogu.

Témata článků


Desaterem Školy zad ke zdraví a pohodě

31.8.2021 > Marie Zemánková

Školu zad jsem založila, abych pomohla lidem najít cestu ke zdraví. Civilizační onemocnění dnes trápí kdekoho a bolesti zad stojí na stupínkách vítězů. Čas je neúprosný nepřítel všech, kteří tvrdě pracují a na cvičení a odpočinek jim nezbývá moc prostoru. Proto vzniklo Desatero Školy zad. Zkuste se řídit těmito doporučeními, pomalu a trpělivě. 

 

„Tato sezóna byla výjimečná. Těžká a krásná zároveň. Přes pandemii jsem si uvědomila spoustu věcí,“ přiznává Marie Zemánková

30.7.2021 > Marie Zemánková

Letošní sezóna víkendových cvičení je u konce. Sešla se celá řada lidí nadšených pro pohyb, ale i lidí, kteří jen toužili po společnosti. Na víkendovkách Marie Zemánkové totiž nejde o výkony, ale o zdravý přístup k životu. A k tomu patří nejen péče o tělo, ale i hledání psychické rovnováhy. Celková harmonie je potřeba ke šťastnému životu. O tom ví své i zakladatelka Školy zad Marie Zemánková. Tento rok byl totiž kvůli celosvětové pandemii výjimečně těžký. Řada lidí chtěla své podnikání vzdát a Marie nebyla výjimkou.  Co jí tato sezóna dala a co vzala?

 

Už 8 let nevynechala ani jedno cvičení v Karlově. “Víkendovky s Marií uzdravují tělo i duši,” říká Jarka Grycová

28.6.2021 > Marie Zemánková

Jarka Grycová je jasným důkazem toho, že stárnout se dá s noblesou. Ke cvičení si našla cestu až v pokročilejším věku a dnes na něj nedá dopustit. Pravidelný pohyb se stal součástí jejího života a ukázal jí cestu k pružnějšímu a zdravějšímu já. Na víkendovky Marie Zemánkové jezdí každý rok, a to už od ledna 2013. I když prošla část Himalájí a nejsou jí cizí ani Alpy či Tatry, vášnivě čte a v průběhu roku se otočí na řadě kulturních akcí, víkendovka v Karlově má v jejím nabitém diáři své nezastupitelné místo. Je to totiž čas, kdy se naplno věnuje jen sama sobě.

 

“Mým cílem není někomu něco vnucovat, spíše předat umění pozorovat,” říká Bohdanka Švehlová

22.5.2021 > Marie Zemánková

Bylinky sbírala už jako malá se svojí babičkou. Lásku k nim má v krvi, o bylinkách prý hodně věděly také obě její prababičky, které ale nezažila. Její zájmy ji nakonec dovedly ke studiu farmacie. Devět let pracovala v nemocniční lékárně, po rodičovské dovolené se vrátila na částečný úvazek. Dnes má spoustu aktivit, kromě rodiny, práce a své velké vášně k bylinkám se věnuje třeba také hudební výuce dětí. A samozřejmě je už několik let součástí našich jarních víkendovek na Karlově. Čemu se přesně věnuje? Jak vypadá její práce s bylinkami?

 

Nárazově se hýbat ještě nikdy nikdo nenaučil

26.4.2021 > Marie Zemánková

Ode dneška třikrát týdně do bazénu! Případně každý druhý den do posilovny! Anebo co večer, to cvičení u televize! Víte, o čem je řeč? Zhruba takhle vypadají nárazová předsevzetí o tom, jak se konečně pravidelně začnete hýbat. A přesně takhle také vypadají začátky konců. Nárazově se ještě nikdy nikdo sportovat nenaučil. Pokud si delší dobu uvědomujete, že byste se měli hýbat, ale z různých důvodů se vám to nedaří, nenuťte se hned zkraje do velkých pravidelných výkonů. To nikdy nekončí dobře. Začněte pozvolna.

 

Hýbou se vaše ratolesti málo? Zacvičte si společně!

25.3.2021 > Marie Zemánková

Už je to pár let, co Evropané znovuobjevili jógu a začali ji v nejrůznějších formách a verzích hojně cvičit. Kdo mě zná, ten ví, že na Iyeangar jógu nedám dopustit. Jóga je skutečně výtečná pohybová aktivita. Když naučíte děti základní cviky, můžete klidně cvičit doma společně. Jak známo, ve dvou (nebo více) se to lépe táhne.

 


Chcete novinky do e-mailu?


Mohlo by Vás zajímat